2.350 heste bedømt i år – én dansk hingst er i top 10 i sin aldersklasse

Af: Pernille Engsig Eskildsen

20 december 2022

I 2022 er 1.819 islandske heste verden over blevet vist for kåringsdommere til en fuldkåring.

En fuldkåring betyder, at hestene bedømmes både for deres bygning og for deres rideegenskaber. 531 heste er udelukkende bygningsbedømt.

47 kåringer – flest i Island

Der blev udbudt eller afholdt 47 kåringer fordelt på 10 lande: Østrig, Belgien, Danmark (6, en af dem blev dog aflyst på grund af for få tilmeldinger), Finland, Tyskland (5), Island (22), Holland (2), Norge (3), Sverige (5) og USA, skriver det islandske hestemedie, Eiðfaxi.  Det overrasker nok ingen, at langt de fleste heste blev vist i Island. Her fik 1.270 heste en fuldkåring, hvilket er næsten 70%. 857 af de islandske kåringsheste var hopper, 413 hingste.

Danmark på en 4. plads

Efter Island blev der vist flest heste. I Sverige næst flest med 163 heste, Tyskland 145 heste, Danmark 121 heste og Norge, 47.

Hvis du har lyst til at fordybe dig i tal og resultater fra kåringerne i de forskellige lande, er WorldFengur.com en ren guldgrube. Men pas på med at gå i gang, for pludselig er der gået en formiddag eller en juleferie med at sammenligne lande og heste.

Du kan fx søge på “kåringer” og sortere efter kåringsår, kåringsnavn og årstal.

Du kan også sortere efter lande.  En søgning i WorldFengur viser for eksempel, at der var 50 kåringer i 2021, 6 af dem fandt sted i Danmark.

Hvis du vil fordybe dig i kåringer og resultater er WorldFengur en ren tidsrøver. Du kan søge på kåringsår, lande og kåringernes navne.

Island styrer på toplisterne

Det er også muligt at søge på “højeste kåring” og vælge årstal, enkelte lande eller “fra starten.”

Hvis vi kigger på alle kåringer i 2022, viser Worldfengur de 20 højest fuldkårede heste i alle aldersklasser.

Her bliver det igen tydeligt, hvor stærkt Islandsk avl dominerer i toppen. Godt nok var 2022 et Landsmót-år i Island, så de har sandsynligvis givet den fuld gas på kåringsbanerne for at blive kvalificeret til at deltage i Landsmót, det er bare et gæt…

Én dansk 5-års hingst i top 10

Men ud over islandsk avl dukker der blot tre tyskavlede heste, alle fra stuttteriet Kronshof, op på top 20-listerne. Der figurerer én med et BE-registreringsnummer (fra Belgien) blandt de 6-års hingste  og – super flot – én danskavlet hingst, nemlig Stormur fra Lysholm, der også blev årets hingst i Danmark 2022. Resten af de de 160 heste (top 20 af 4 aldersklasser med to køn) i toppen er islandsk avl.

Stormur fra Lysholm blev vist af Søren Madsen til 8,14 for byg og 8,48 for rid og 8,36 total. Han er den 10. højest kårede 5-års hingst i verden i 2022, stort tillykke til avlere og ejere 🙂

Heste avlet i Island dominerer top-20-listerne også i 2022. I femårsklassen, hingste, dukker en danskavlet hingst, Stormur fra Lysholm op som nummer 10. Hos femårs hopperne er den tyske Pava fra Kronshof på en flot 2. plads.

 

 

 

 

Relaterede artikler