OBS: Artiklen er opdateret efter FEIF-konferencen har fundet sted. Se nederst.
– Fra i år har vi også i Danmark afskaffet dyrlæge til kåringerne. Derfor er det nu ringmasteren, der udfører dyrlægens opgaver – ligesom man gør i andre FEIF-lande. Efter første kåring er det tydeligt, at der er mange testikelmål på unghingstene, som ikke opfylder kåringsreglementets krav.
Det siger Rune Hansen, formand for Avlskomitéen i Dansk Islandshesteforening og medlem af FEIF Breeding Committee.
Sagen er bragt videre til FEIF. Her ligger nu et forslag om, at man ikke bør stille de samme krav til målene på testikler på 3- og måske 4-års hingste, som man gør til fuldvoksne hingste.
I FEIF skal man derfor afklare, om der helt skal ses bort fra kravet, om der skal være andre krav til målene, og hvilke aldersgrupper af hingste, det bør gælde for.
Den danske Avlskomité forbereder sig til konferencen, og ifølge Rune Hansen siger reproduktionsdyrlæger – de kompetencer, der ved mest om testikler på heste – at det er for højt et krav, når de unge hingstes testikler skal opfylde samme minimumsmål, som fuldvoksne hingste, der bedækker.
Man ved nemlig, at når hingsten begynder at bedække, vokser testiklerne som følge af en hormonel påvirkning.
Derfor drøfter Dansk Islandshesteforenings Avlskomité at påvirke reglerne i en retning, hvor den samlede testikelbredde på minimum 8 cm. fremover bør være underordnet for 3- og 4-års hingste men fortsat gælde for 5-års og op:
Rune Hansen:
– Fra dansk side mener vi, at man skal se bort fra den samlede bredde på testikler hos de 3- og 4-års hingste, som lige nu skal være over 8 cm. Vi ved at finde praktisk dyrlægeviden omkring forskel på størrelsen af testikler hos 3- og 4. års hingste.
– Bliver vi enige til FEIF-konferencen i Oslo den kommende weekend, kan det træde i kraft 1. april 2023. Det skal stilles som et forslag til Generalforsamlingen i FEIF i februar 2023, herfra kan det effektueres som en ny regel.
– Den primære grund til, at vi har krav til testikelstørrelse, er ønsket om at bibeholde høj fertilitet i bestanden af islandske heste.
– Der er nemlig stor sammenhæng mellem små testikler og nedsat fertilitet hos fuldvoksne hingste. Det samme gælder, hvis en hingst har to drejede testikler, og hvis forskellen i størrelsen på de to testikler indbyrdes er for stor.
– Kravene er desuden sat for at undgå arvelige defekter og sygdomme. Der er specifikke krav til størrelsen på testiklerne og til deres indbyrdes størrelse, hvor der ikke må være for stor forskel. De skal også ligge rigtigt, og de må ikke være drejede, siger Rune Hansen.
Han fortæller også, at ældre hingste kan have fået knust en testikel ved et uheld og derfor mangle en.
– Vi måler testiklerne hver gang en hingst kommer til kåring, så der ligger en historik på, hvordan de har set ud. Det kan jo være svært at dokumentere, hvis en hingst fx er bidt eller sparket i en testikel, som derfor er blevet ødelagt. Den kendte avlshingst Orri frá Þúfu havde for eksempel i sine senere år kun én testikel på grund af en skade.
– Som det er nu, får hingsten et rødt T i WorldFengur, hvor T´et står for testikel. Det betyder, at hingsten ikke kan få bedækningstilladelse. Men med den diskussion, vi har nu, kommer der sandsynligvis en ændring i kravene.
Aktuelt har en hingsteejer til én af unghingstene fra årets første bygningskåring bedt om dispensation for sin 3-års hingst, så den kan få bedækningstilladelse trods et rødt T.
– Vi er på forkant med at finde ud af, hvad vi kan gøre for hingsteejerne nu og fremover, siger Rune Hansen.
På den nyligt afholdte FEIF-konference var størrelseskravene til debat. På konferencen besluttede man, at 3-års hingste med et TSW (Total Scrotal Width) på mindre end 8 centimeter ikke længere skal have et rødt T i WorldFengur. (Hingste, der har et rødt T (T står for testikler) opfylder ikke kravene til testikelmål, og derfor kan de ikke opnå bedækningstilladelse).
Er hingsten 4 år eller ældre, gælder kravet om et totalmål på begge testikler på 8 centimeter stadigvæk.
B3.1.1 Special rules for control of hereditary conditions
Bone spavin
Radiographic examination of the distal tarsus is required for stallions before entering the first breeding show from the age of 5 years. A complete radiographic examination is requested including four different projections of each hock. The radiographs are sent for central interpretation (by the same radiologist) in each country. Information about the radiographic diagnosis will be recorded in WorldFengur.
Defects of the testicles
For stallions, the testicles are palpated and measured. The size of the testicles (scrotal width) is measured and in the case of visible difference in the size of the testicles, they are measured separately. Torsion of the testicles is noted as well as abnormalities in the consistency of the testicles. The presence of cryptorchidism (abdominal retention or inguinal retention), scrotal width less than 8 cm and difference in the testicle size (mm3) which is equal or more than 50 % is regarded as unsound.
Information about these abnormalities will be recorded in WorldFengur (red T/red S)