Denise Söderroos står for et nyt forskningsprojekt, som skal udforme sig i en PhD-afhandling om islandske hestes kapacitet til at bære vægt. Alle feltundersøgelserne foregår på Hólar University College i Island i et samarbejde med Sveriges Landbrugsuniversitet, Uppsala.
– Jeg er husdyragronom og hestepige og har altid gerne ville beskæftige mig med heste. Jeg vil også meget gerne forske, og samarbejdet mellem Sveriges Landbrugsuniversitet og Hólar University om at undersøge islandske hestes kapacitet til at bære vægt, er oplagt.
– Vi arbejder videre på den forskning, som Guðrún Jóhanna Stefánsdóttir tidligere har lavet på Hólar. I Guðrúns forskning var der indikationer på en korrelation mellem hesteryggens form og evnen til at bære vægt, og det vil vi undersøge nærmere.
Hypotesen er, at heste med bredere rygge kan bære mere.
– Vi sammenligner den fysiologiske respons fra testen på skridbåndet (uden vægt) med vægtbæringstest for at se om der er korrelation mellem de to test. Det er for at se, om hestens kapacitet til at bære vægt hænger sammen med hestens generelle fysiske form.
– Vi håber på at kunne finde et eksteriør, der kan kobles til evnen til at bære vægt. Her fokuserer vi først og fremmest på ryggen, men vi har selvfølgelig også målt mange andre ting som mankehøjde, ryglængde mv.
Denise fortæller om nogle af de undersøgelser, som forskerholdet lavede i oktober 2022:
– I efteråret brugte vi turheste til vores test af fysiologisk respons på træning med forskellig vægt . De havde gået i turridningen hele sommeren. De virkede stærke, så vi tror på, at de er trænet til at kunne bære vægt.
Svaret er ikke oplagt, understreger hun.
– Vi ved ikke, om hestenes styrke beror på deres baggrund som turheste eller på deres eksteriør – om de er bedre genetisk stillet. Det vil vi gerne teste sammenhængen mellem. Det er dog svært at se en kobling mellem eksteriør og vægtbæringsevne. For eksempel var den stærkeste hest i forsøget i efteråret ikke særlig stor. Den var 22 år og kun 134 cm i mankehøjde.
Tesen om, at heste kan optrænes til at kunne bære mere bliver også sat under lup. I løbet af sommeren 2023 vender Denise Söderroos tilbage til Hólar med en træningsplan.
– Vi tror, at man kan træne heste til at kunne bære mere. Derfor laver vi også et træningsprogram, der undersøger effekten af træning med vægte. Vi måler, om hestene bliver stærkere af træning gennem en periode.
Hun fortæller, at hun i øjeblikket er ved at planlægge forsøget og finde heste til det. Muligvis bliver det Hólars egne heste, der skal bruges. Turhestene er i gang med sommerens arbejde hos deres ejere, og alle forsøgshestene skal helst have samme træningsmæssige udgangspunkt. Derfor skal de helst have en lang pause inden træningsforløbet.
Projektet slutter i 2025. I løbet af det næste års tid udkommer der forskningsartikler med resultater af undersøgelserne.
– Emnet engagerer mange mennesker, og der findes mange meninger og myter om det. Én af myterne er, at robuste heste er mere vægtbærende. Men hvad mener man med det, og hvad er robust egentlig?
Hun uddyber:
– Der findes meget lidt forskning på området, og vores mål er at tilføre fakta og viden og danne et mere videnskabeligt billede.
Denise tilføjer, at perspektivet om hestens velfærd er den afgørende motivation. Men hun kan ikke give et standardsvar på et bestemt spørgsmål, som islandshesteryttere ofte stiller:
– Der er mange, som vil have et svar på, hvor meget man må veje, hvis man rider på en islandsk hest. Men det er et utroligt komplekst spørgsmål, som er umuligt at svare på.
– Vi kommer aldrig til at kunne give en maksimal vægt for ryttere på islandske heste, siger hun og pointerer:
– Det er så individuelt mellem hestene, og er mange andre aspekter end den vægt, de skal bære, der spiller ind. Det handler bl.a. om intensiteten på arbejdet, hestens fysiologi og anatomi, og hvordan den håndteres i øvrigt.
– Derfor er det bedre at kunne gå efter, om fx heste med bred ryg kan bære mere og at finde en måde at måle deres vægtbærende kapacitet.
Hvis forsøget også viser, at man kan træne hesten op til at kunne bære mere, er det en god information til alle hesteejere.
Hele projektet forventes afsluttet i 2025. Forskerne har indsamlet data, som nu analyseres, og der bliver forfattet artikler om forskningen. Nogle af artiklerne og resultaterne bliver tilgængelige i 2023.
I oktober 2022 var Denise og hendes supervisor på Hólar University College i Nordisland. De ville måle den fysiologiske respons på vægt på adskillige heste.
Mellem hvert trin var der en pause på omkring 10 minutter. Her blev der taget blodprøver og tilføjet mere vægt. Hver hest blev redet ca. 600 m. med hver vægt og med samme hastighed. Den fysiologiske respons bestod bl.a. af at registrere puls og måle mælkesyre efter hvert step. Hestene gennemgik et dyrlægetjek inden testene, og dyrlægetjekket blev gentaget en dag efter testenes afslutning.
Hólars hjemmeside beskriver, at der er flere formål med projektet.