I det islandske landbrugsmagasin, Bændablaðið, skriver den islandske avlsleder Elsa Albertsdóttir om de 20 hopper, der er kvalificeret til at være ærespræmiehopper i 2022.
Tophoppen i 2022, og dermed vinder af den prestigefulde Gletta-pokal, er Elísa fra Feti IS2004286905. Hun er efter to ærespræmievindende forældre: hingsten Gustur fra Hóli og Orri-datteren Þerna fra Feti og har indtil videre 12 afkom, hvoraf de seks er fuldkåret. Elísa har BLUP 126 og er kåret med 8,34 total.
Avler er Guðmundur Friðrik Björgvinsson, og sørme om der ikke står et dansk navn som den ene af ejerne. John Sørensen og Stutteri Bjarup ved Silkeborg ejer 50% af hende, mens Takhestar ehf, som også dækker over Guðmundur Friðrik Björgvinsson, ejer den anden halvdel.
John Sørensen fra Stutteri Bjarup fortæller:
– Siden Elísa var to år har jeg ejet 50 procent af hende. Det startede egentlig med, at jeg havde haft et langt samarbejde med Gummi (Guðmundur Friðrik Björgvinsson, red), mens han boede i Danmark.
John og Gummi ejede en del heste sammen her i landet. Da Gummi og hans kone Eva flyttede tilbage til Island i 2003, købte John de heste, som han ejede sammen med dem i Danmark.
– Siden spurgte Gummi og Eva, om jeg ikke skulle eje en hest i Island, og jeg tog derop for at købe et afkom efter hingsten Gustur fra Hóli. Vi havde set en ung hoppe på en anden gård, som vi egentlig havde købt. Men ejeren fortrød og ville ikke sælge alligevel. Det var jeg da træt af.
At sælgeren trak i land skulle vise sig at blive held i uheld, fortæller John:
– Så kom Eva med et forslag til mig: Parret havde en unghest efter Gustur, Elísa. Den kunne jeg købe halvdelen af. Vi kunne eje den sammen, og så skulle de have den stående, træne og kåre den osv.
John slog fluks til. Det blev begyndelsen på et avlseventyr, som ikke er mange avlere forundt.
Elísa blev kåret første gang i 2009, da hun var fem år. Den røde, 140 cm høje hoppe opnåede 8,05 for rideegenskaber, 8,29 for bygning og 8,15 i alt.
Året efter blev hun kåret to gange. Bedste resultat hed 8,31 for rideegenskaber, 8,39 for bygning og i alt 8,34.
Med den flotte kåring på papiret blev Elísa sat i avlen i 2010. Siden da har hun fået 12 afkom, hvoraf de seks nu er fuldkåret. Det første føl var ejerne fælles om. Derefter skiftedes de til at trække føl på hende hvert andet år.
Første gang satte man hende i fol med hingsten Arnþór frá Auðsholtshjáleigu.
Det afkom er nu 12 år og bærer navnet Elrir frá Rauðalæk IS2011181901. Elrir er kåret med total 8,66 (8,73 for rideegenskaber). Han ejes og rides af den danske toprytter Julie Christiansen. Det giver et nyt perspektiv på Elísas arv.
– Jeg er meget spændt på at følge Elrir og Julie på konkurrencebanerne fremover. Hun købte og hentede ham til Danmark sidste år, fortæller John og konstaterer glad:
– Elísa spytter det ene gode afkom ud efter det andet.
Han fortæller, at hendes 3. afkom – hingsten Gustur frá Rauðalæk – desværre døde på Stutteri Bjarup i en alt for tidlig alder.
Gustur var kåret med 8,46 i rideegenskaber, 8,36 total, og Stutteri Bjarup havde store forventninger til ham som avlshingst. Ifølge databasen WorldFengur nåede Gustur at få 50 afkom. De er født i 2017, 2018 og 2019, og alle har danske ID-numre, hvilket betyder, at de er avlet i Danmark.
Ejerskabet af Elísa har ud over de fantastiske heste givet en lang række af særlige oplevelser. Blandt andet har John været på Island 25 gange for at se til sine dyr. Han er også med på sidelinjen, når Elísas afkom kåres i Island.
– Sidste år til Landsmót var der et afkom efter hende med til kåring. Det var den spændende 4-års, IS2018281901 Edda frá Rauðalæk efter IS2004156286 Kiljan frá Steinnesi, som tegner helt eventyrligt.
I Island står endnu én af Johns Elísa-hopper, nemlig IS2017281901 Eyrún frá Rauðalæk. Der bliver hun foreløbig.
– Planen med vores 6-års hoppe Eyrún er, at hun skal kåres igen i år og blive stående på Island, hvor hun indgår i avlen.
Normalt tager Stutteri Bjarup sine unge islandsk fødte heste hjem til Danmark som føl. Det gør man for at forebygge, at de får sommereksem, og den strategi er der god erfaring med:
– Alle de heste, vi tager hjem, som er ældre end et år, får sommereksem. Men det lader til, at når vi tager dem hjem som føl i løbet af deres første vinter, er de ikke så udsatte for eksem.
Elísas børn og efterkommere vil vi sandsynligvis se meget mere til i fremtiden både i Island og i Danmark.
For øjeblikket er 4-års hingsten IS2019181901 Tindur frá Rauðalæk, som ejes af Stutteri Bjarup, i træning hos kåringsrytteren Søren Madsen. Tindur er efter IS2012186101 Valgarð frá Kirkjubæ, og han tegner i følge John rigtig godt.
Desuden står der endnu en helt ung hingst IS2021181901 Gári frá Rauðalæk på Stutteri Bjarup, som er efter IS1997186183 Sær frá Bakkakoti.
Valget af hingste til Elísa tager John ud fra, hvad er er af spændende muligheder i Island, og hvad der udbydes af hingste på stutteriet Rauðalæk, hvor hoppen bor.
Desuden har han ret til en bedækning om året ved Sær frá Bakkakoti, som har vist sig at være et super match.
Denne gang ligger der dog ikke et føl Sær-føl i Elísas mave.
Føllet, der ventes i 2023, er efter IS2013158161 Sólon frá Þúfum. Det bliver Johns, og han har et lille håb omkring det:
– Der ligger nogle virkelig spændende avlslinjer i det afkom. Vi tager selvfølgelig glade imod alt, hvad der kommer, men jeg håber alligevel, at det bliver en hoppe. Så kan vi få hende hjem og avle videre.
En tophoppe som Elísa hører til sjældenhederne. Det ved John om nogen. Han har avlet i årtier, og det lange makkerskab med Gummi bærer nu bogstaveligt talt frugt.
– Det er vigtigt for mig at sige, at vi er dybt taknemlige for det lange og fortsatte samarbejde med Gummi og Eva. Vi sætter stor pris på Gummis særlige evne til at spotte og træne gode heste for – og sammen med – os, og det giver mening i et langt liv med heste, understreger John og vender tilbage til eventyret med Elísa:
– Det er eventyrligt og spændende at kunne følge hende og hendes afkom på mine gamle dage. Vi har haft mange gode avlshopper gennem tiden, der har givet gode rideheste, og så glæder man sig ekstra meget over, når der kommer en stjerne som Elísa. Det er dét, vi avler for.
– Som Gummi siger, er der mange avlere på Island og i Danmark, der avler et helt liv uden at finde hoppen. Vi har fundet hende.