“Er det virkelig en islandsk hest?”
“Hvordan kan en islandsk hest vinde over min springpony?”
”Gud, hvor er han smuk og dygtig!”
Joo, Hektor kan præcis det samme, som de andre. Han klarer sig endda så godt, at det er værd at skrive om. For nylig blev han nummer to til det store Christmas Show Warm-up Pony på Vilhelmsborg blandt 50 deltagere. Et populært C-stævne målrettet springryttere på flere niveauer med klasser fra LB til MB.
En islandsk hest til et ponystævne vækker tilsyneladende opmærksomhed. Det er hverken Ainoa eller hendes mor kede af, for de kunne godt tænke sig, at den islandske hest promoveres mere, da den, som Marlene Rabade siger: ”…på alle måder er super alsidig, og man kan bruge den til nøjagtigt det, man gerne vil. Vores islændere er supercool og tager alt med ophøjet ro – de har også lige ageret ”træk”-ponyer på det lokale julemarked med stor succes for alle”
Ainoa fortæller videre:
– Min mor købte sin første islandske hest i 1986 og siden 2007 har hun avlet heste under stutteri Dejligheden. I dag har vi syv islandske heste i alderen fra 4-20 år. Vi har selv avlet min hest Hektor, som jeg rider stævner på. Hektor er 11 år og er efter Viktor fra Diisa og Orka fra Dejligheden.
– Jeg red både en LB1* og en LB2** til Christmas show, hvilket betyder, at jeg sprang hhv. 75cm og 80 cm. Jeg blev placeret som nr. 2 ud af 50 ryttere på LB1* og blev nr. 8 ud af 49 på LB2**
– Jeg synes, det er sjovt at være den eneste, der har en islandsk hest med til ponystævner, da jeg får en masse sjove kommentarer med på vejen, og så er folk meget imponeret over det, jeg kan opnå med Hektor. Jeg er megastolt over, at jeg kan opnå det samme som de andre med springponyer. Hektor har et super godt sind og temperament og tager alt med ophøjet ro. Han er ikke bange for noget og tager alle de udfordringer op, som jeg stiller ham. Han springer alt, jeg beder ham om og er meget fokuseret og glad, når vi er ude til konkurrence. Han synes, det er dejligt at blive klappet af og nyder at være på banen. På Vilhelmsborg stod han stille og roligt i sin boks om natten, og han var slet ikke stresset over alle de mennesker og heste.
– Når jeg træner Hektor herhjemme, rider jeg på bane, hvor mine forældre har lavet springene til mig. Jeg rider også en hel del dressur, da jeg synes, det er vigtigt, at dressuren er i orden. Jeg har gået til spring nede på den lokale rideskole en gang om ugen og det har været meget lærerigt. Jeg rider også ture til fjorden og til skoven, så han bevarer glæden ved at ride. Jeg fik blod på tanden til at starte stævne, da det gik op for mig, hvor dygtig han er, og så har det taget fart.
– Hvis jeg skal give fem gode råd til andre, der gerne vil ride springstævner på en islandsk hest, så tro på, at en islandsk hest godt kan springe. Gå til undervisning hos en professionel underviser. Start et stævne og få en succes. Start med at ride lave spring og byg stille og roligt op. Vær stolt over din hest og undlad at høre de negative kommentarer. Jeg startede selv med at springe over bomme og små kryds, og nu springer Hektor gerne en bane på 1 meter og han har en springrekord på 125 cm.
Stævnet Christmas Warm Up for pony blev afholdt i dagene d. 19. november – 26. november 2023. Det foregik i en flot pyntet opvisningshal på Vilhelmsborg som en del af Danish Christmas Show, hvor mere end 600 ekvipager deltager i de 4 uger, hvor der afvikles Warm Up for pony og heste, Baltic Cup, samt Christmas Show.