I de efterfølgende artikler om følshows møder du årets avler John Siiger Hansen. Vi taler med formand for DI Avl og medlem af FEIF Breeding Committee Rune Hansen og formanden for lokalkubben Gandur, der har fået flere medlemmer efter årets show.
To år forinden var Árún nemlig blevet bedømt til et følshow, hvor hun vandt hæder ved at kvalificere sig til elitefølshow. Til det efterfølgende elitefølshow på Vilhelmsborg blev den unge hoppe nummer to af alle heste på dagen og dagens bedste hoppe.
Men det lå egentlig ikke i kortene – eller nærmere sagt i hestepasset – at Árún skulle ”blive til noget”.
– Árun var efter den afdøde hingst Draumur frá Hlíðarbergi (kåret med total 7,83, red.) og en ukåret mor. Så der var ikke de helt store forventninger til hende på forhånd.
– Jeg blev bidt af følbedømmelser efter kåringen, for Árúns resultater sagde mig noget om, at det måske ikke altid behøver at være dem med de mest fornemme afstamninger eller efter de højest kårede forældre, der præsterer og gør det godt.
Annes 10-årige datter, Annamai, har en voksende og glødende interesse for heste.
Hun skubbede ivrigt på for at komme af sted med Friðmar til Gantis følshow i Laven i oktober i år.
Anne indvilligede, selvom hun egentlig synes, det er en stor mundfuld at tage afsted med et føl og føllets mor.
Men beslutningen gav bonus i form af kvalificering til Best in Breeding-showet i Randers.
Her valgte mor og datter at tage to unge dyr med: føllet Friðmar fra Bredahl født 2022 (sammen med sin mor, hoppen Keflavík frá Feti) samt unghoppen Filippa fra Bredahl (hun blev kvalificeret ved Vestjysk Følshow) født 2019 efter Kristall frá Jaðri og Krafla fra Valbjørn. Krafla er den ukårede hoppe, som også er mor til Árún.
– Med Friðmar har jeg godt nok snydt lidt i forhold til det der med en ikke-kåret mor. Jeg investerede i en 1. klasses hoppe, som kom hjem fra Island for tre år siden. Friðmar er efter hende og hingsten Álfarsteinn frá Selfossi.
Selv om Anne syntes, at særligt Friðmar med sine lange ben, lange hals og elastiske bevægelser var lovende, oversteg resultaterne alle forventninger.
Friðmar blev nummer ét af alle til Best in Breeding 2022 i Randers på tværs af køn med en meget høj bedømmelse på i alt 4,30 point. Filippa på tre år blev nummer et i sin aldersgruppe.
– Jeg blev da helt vildt glad af den flotte bedømmelse og af, at han vandt. Men jeg var næsten mest glad for at se min datters reaktion. Hun var så stolt, at hun nærmest ikke kunne være i sig selv.
– Endnu mere blod på tanden avlsmæssigt og en idé om, om jeg har set rigtigt. Følshow er også en slags konkurrence, men for mig er det bare fedt at møde mange mennesker, som jeg kender. Jeg kan godt lide at tale med andre avlere om deres føl og ungheste og høre, hvad de har gjort sig af overvejelser omkring dem. Og så er det spændende at se de unge heste.
– I år til Ganti Følshow var der fx flere afkom efter hingsten Hárekur fra Eyfjörd, som er søn af Álfasteinn og på den måde i familie med Friðmar. Det synes jeg er spændende. Jeg synes også, at det er interessant at opleve forskellige hingstes afkom og prøve at se, hvad der går igen hos dem, og hvad der karakteriserer dem. – Også hvis de er efter mere ukendte og mindre brugte hingste.
– Jeg synes også, at de dommere, som kommer, er meget kompetente. De har set så mange føl og ungheste, og nogle af dem dømmer også til FEIF-kåringer.
– I år var det den svenske avlsdommer Nina Bergholtz, som dømte føllene. Så kom der igen nye øjne på. Der var også en ung pige, som sammen med Bjarne Poulsen dømte til Best in Breeding. Det er et godt tiltag, og vi vil gerne bakke op om arrangementerne. Jeg ved også, at arrangørerne virkelig knokler for, at vi alle får en god dag.
– Man har fået en objektiv vurdering, man får nye øjne på, og man bliver opmærksom på flere forskellige ting hos ens heste, positive som negative.
– Jeg tænker, at Friðmar muligvis ikke skal kastreres foreløbig, måske skal han forblive hingst. – Og jeg glæder mig helt vildt til, at hans mor får endnu et føl efter Álfasteinn til næste år.
– Det var min datters idé at tage Friðmar med. Til gengæld var det et krav fra mig, at han skulle kunne håndteres lidt inden.
Jeg har prøvet at være af sted med et føl, som ikke havde lært at få grime på, og det vil jeg aldrig gøre igen.
Anne griner ved tanken og fortsætter:
– Friðmar kom ind på stald med sin mor to dage før showet. Her fik han grime på. Dagen før afgang tog vi ham ud og trak ham lidt rundt i et tov, hvilket gik rigtig godt. Han har stor tillid til os, er rolig og responderede godt på vores signaler. Så turde vi godt tage af sted med ham, selv om vi kun var to til at gøre klar. Men det hele gik bare så fint.
– Det gør vi da alt, alt for lidt. Vi tager nogle strigler med og børster dem, inden de skal vises. Hver gang vi ankommer, tænker jeg, at jeg skulle have forberedt det lidt bedre. Men jeg siger til mig selv, at det forhåbentlig ikke er det, som dommeren fokuserer på.
– Det fungerer også fint at lægge dækken på aftenen inden vi kører, så pelsen ligger lidt ned. Men jeg må godt nok sige, at jeg har fået respekt for folk, der viser eller rider konkurrencer på skinnende rene hvide eller brogede heste med meget hvidt på som Friðmar. Det er jo umuligt at holde de hvide hår rene!
– Her fik jeg et fif med kartoffelmel, som vi afprøvede på Friðmar. Først trak vi et vådt håndklæde hen over ham. Bagefter pøsede vi seks poser kartoffelmel ud over ham for at trække skidtet af hans pels. Men hans mor, som er sort, og som også var i boksen blev jo helt grå af kartoffelmel, der hvirvlede rundt i luften.
– Og i løbet af natten havde Friðmar sovet i en hestepære. Så han var alligevel helt gul på siden…
– Det kan blive en stor ting at klargøre, læsse og køre, og vi er ofte kun to – mig og min datter. Men vi tager det helt afslappet, så der er ro på. For det er vigtigt, at det er en hyggelig dag for alle.
– Det kan godt være lidt stressende med føl, der ikke har været så meget i hænder. Kodeordet er at komme af sted i ordentlig tid. Jeg kan ikke lide at være presset på tid, og med alderen er jeg ikke så modig længere. Jeg sætter en hel time af til at nå fra Bording til Laven i stedet for en halv, som det normalt tager.
– Da vi skulle læsse, trak vi hans mor op først, og han fulgte bare efter og stod løst ved siden af hende på turen. Det gjorde han også, da hun skulle til hingst i sommer, så han havde jo prøvet det før. Det var så fint, at han bare gik ind. Unghoppen stod i det andet skillerum i traileren, som har plads til fire heste, hende læsser vi sidst.
– Der er altid nogen, der gerne vil give en hånd med fx til læsning, når man skal hjem. Der er masser af hænder, og folk er mega søde, så det er bare med at komme af sted. Du skal nok få hestene med hjem igen.
– Jeg oplever også, at folk er søde og imødekommende under selve showet, og man hjælper hinanden. Fx sprang Søren Erik Pedersen til og hjalp mig med at vise føllet, da min datter fik lidt kolde fødder i forhold til fremvisning på banen. Den del er hun ikke helt tryg ved endnu.
– Det er så hyggeligt og helt uformelt og afslappende. Den gode stemning er det vigtigste, og der kommer enormt mange mennesker bare for at få en hyggelig dag.
Friðmar fra Bredahl er født 11. maj 2022.
Hans mor gik ude med en folealarm monteret. Anne havde en stærk fornemmelse af, at hoppen snart ville fole, da hun var gået meget for sig selv. Anne og Annamai hentede pizza og sodavand, tog dyner med ud i bilen, smed deres kæmpestore hund på bagsædet og kørte ud og parkerede, så de kunne se hoppen.
Mor og datter så hele folingen ved 22-tiden om aftenen, mens de guffede snoller. Da de havde tjekket føl og hoppe, lagde de forsæderne ned og sov i bilen, så de kunne holde øje med, at Friðmar og hans mor havde det godt.
– En helt særlig oplevelse, fortæller Anne.
Anne Bredahl Rasmussen avler 1-2 føl om året. Hun er uddannet skiltemaler og kører lidt hesteavl udelukkende som en hobby, som hun deler med sin 10-årige datter Annamai.
Interessen for følshows startede for alvor i 2017, da Annes hoppe Árun fra Bredahl blev fuldkåret som 5-års med 8,05 som firgænger. Árun havde tidligere fået flotte følbedømmelser.
I foråret 2022 var to af Annes 4-års hopper, Skvísa og Karmen fra Bredahl til en FEIF-bygningsbedømmelse, hvor de fik 7,94 og 8,06. Skvísa vandt sidste år 3-årsklassen på tværs af køn til Best ind Breeding. Fridmars storesøster, Kóko, vandt 2-årsklassen på tværs af køn.
Anne drømmer om, at de to kan blive fuldkåret, men hun understreger, at processen kan være meget dyr.
Ifølge WorldFengur er der registreret 23 heste med efternavnet ”fra Bredahl.” Den ældste er født i 2009.