TÖLT besøger gården Árbakki

Af: Kristina Christensen

Foto: Kristina Christensen

01 november 2019

Árbakki hjælper med både eksport og ridning af islandsk hest

Besøg på sydislandske avlsgårde

 

Hinrik Bragason og Hulda Gústafsdóttir driver avls- og kommisionsstald samt eksportfirma på Árbakki. De eksporterer både heste af stof, som drømme er gjort af og islandsk ride-know-how.

Árbakki er beliggende i det sydlige Island med uendelige marker og en fremragende udsigt til vulkanen Hekla. Gården ligger ved bredden af elven Ytri-Rangá, der er kendt og populær for laksefiskeri.

Avlsgården Árbakki og familievirksomheden Hestvit er ét og samme sted og her holder Hulda Gústafsdóttir og Hinrik Bragason til. De har begge arbejdet med islandske heste siden 1987. Hinrik allerede inden og Hulda efter at have færdiggjort et studie i Business Administration. Begge er garvede konkurrenceryttere. Hinrik blev verdensmester i P1 (250 meter pas) i 1993. Hulda blev årets sportsrytter på Island i 2016 og har også været Islandsmester i fir- og femgang.

Hulda byder velkommen i en velordnet stald. Trenser hænger sirligt på rad og række og leder op mod enden af staldgangen, hvor lyset fra ridehallen rammer staldgulvet, samtidig med at det stråler ind i en stor varm rytterstue. Et meget stort antal pokaler, medaljer og præmier fanger lyset her og imponerer.

Det er tydeligt, at Hulda er glad for at tage imod gæster. Hun smiler, er nem at tale med og laver gerne lidt sjov med sine gæster. Hun taler højt, tydeligt og flydende engelsk og siger, at vi skam også fint kan tale tysk, hvis vi hellere vil det. Det hænger nok sammen med, at hun og Hinni, som hun kalder sin mand, mellem 1997-2000 boede og arbejdede med islandske heste i Tyskland. De flyttede tilbage til Island i år 2000.

Køb en hest og få undervisning med

Rytterstuen på Árbakki vidner om et par, der i mange år har været massivt til stede i islandshestesporten. På konkurrencebanerne her i Island og andre steder i Europa.

Både Hinrik og Hulda har været på det islandske landshold flere gange. Når parret ikke konkurrerer eller arrangerer eksport af heste, rejser de ud i verden og giver rideundervisning.

–Jeg vil skyde på, at jeg er i udlandet for at give rideundervisning cirka 15 gange om året fx i USA, Tyskland, Danmark, Sverige og Østrig. Det er sjovt – sommetider er samtlige heste ved en clinic nogle, der har været gennem vores hænder. Enten som heste, vi har avlet, haft i kommission eller eksporteret. Vi oplever, at folk gerne vil have hjælp til at ride den hest, de køber gennem os, siger Hulda.

I firmaet Hestvit tager de sig af alle processer vedrørende hesteeksport; at hente hesten på en lokation, udføre alt papirarbejde, arrangere flytransport og så videre. Hundredevis af heste er blevet eksporteret med Hinrik og Huldas hjælp.

I 2017 var Hestvit det firma, der eksporterede flest heste ud af Island – helt præcis 604 styk. Flest til Tyskland, siger Hulda. Måneden efter, i september 2018, hvor TÖLT var på besøg, skulle 40 heste eksporteres til USA.

Aron frá Strandarhöfði – farfar til Finnbogi fra Minni-Reykjum

Hinni og Hulda har ejet Árbakki siden 2005. Hulda fortæller om gårdens vel nok mest kendte avlshingst, Aron frá Strandarhöfði. De ejer ham i et firmafælleskab med andre partnere, hvor Hinni og Hulda ejer over halvdelen af firmaet. Aron har boet på Árbakki de sidste 10 år.

Verdensmester Jóhann R. Skúlasons hingst Finnbogi fra Minni-Reykjum er barnebarn af Aron. Og Oliver frá Kvistum, der er afkomskåret med førstepræmie, kan fremhæves som Arons højst kårede afkom.

-Desværre er han ikke fertil mere. Det sidste afkom, vi fik efter Aron er fra 2016, siger Hulda og anslår, at det betyder farvel til besøg af et sted mellem 40-50 hopper om året.

-Men han er i superform, har det godt og er en fremragende legekammerat for de unge hingste. I henholdsvis 2017 og 2018 år var der syv hopper ved ham uden resultat. Sådan er livet, konstaterer hun.

Der er masser af opgaver at tage fat på Árbakki. I hvert fald fortæller Hulda energisk, at her fødes otte til ti føl om året. De sælges helst ikke som føl eller unge heste. Først når de er uddannede rideheste. Derfor var de 15 føl, som Árbakki avlede for bare år tilbage, alt for mange for familien at skulle uddanne og træne.

Du kan ikke sælge nervøse eller ængstelige heste

På Árbakki arbejder parrets søn Gústaf Ásgeir Hinriksson også. Han blev verdensmester i firgang i 2017 som ungrytter og var senest med på det islandske landshold ved VM i Berlin 2019. Han er uddannet fra Hólar University College i foråret 2018 og driver nu virksomhed i eget navn, men stadig i familiens rammer.

-Vi foretrækker at have vores egne heste i hænderne, inden vi sælger dem, fortæller Hulda. 15 heste var for meget for os at tilride og træne op, så vi har nedskaleret vores avl.

I dag er der cirka 20 styk tre-fireårige ungheste inde i stalden. I gang med at blive startet op. Mange af dem efter Gústafs VM 2017 hingst, Pistill frá Litlu-Brekku.

-Det er da derfor, han ser så træt ud, griner Hulda og nikker over mod Gústaf, der kommer forbi for at hilse på.

På Árbakki gør de det, som de fleste gør det på Island, når de skal tilride og træne en ung hest. Træner den i en periode og tager den ud af træning i en periode.

–Det er som om, de lærer i pauserne. De ting, der har forekommet dem svære eller komplicerede har en tendens til at falde på plads og være langt nemmere efter en pause, siger Hulda og fortsætter:

–Når vi avler, er det første, vi tænker på hestens sind og karakter – hvis ikke det er i orden, kan du intet stille op eller lave med hesten. Køberne efterspørger flinke, rare og nemme heste – også de der ønsker at købe en konkurrencehest. Nervøse heste eller heste med let til stress oplever vi, at der ingen købere er til længere.

 

Artikelserien Besøg på sydislandske avlsgårde tager os i løbet af 2019 forbi følgende stutterier:

 

Gangmyllan:
Vi hilste på Álfadis frá Selfossi, der har ærespræmie for afkom. Hun har i alt 17 kårede afkom, som går fra en lavest bedømt total på 8,07 op til højeste på 8,65.

Vesturkót:
Vi hilste på Spuni frá Vesturkoti, der i 2011 blev bedømt med 9,25 i rideegenskaber. Blandt andet fik han delkarakteren 10 for pas. Spuni har også ærespræmie for afkom.

Rauðalækur:
Vi hilste på Eva Dyröy, der danner par med Guðmundur Björgvinsson, der begge har boet i Danmark. En ny generation af avlere med stjerner på vej. Begge med baggrund som kårings- og konkurrenceryttere.

Dallandi:
Vi hilste på Glúmur frá Dallandi, der gik med hopper, og træner og driftsleder Halldór Guðjónsson. I stutteriets historiske rammer, så vi billeder af både kendte og kongelige, der har besøgt stutteriet nær Reykjavík.

Auðsholtshjáleiga:
Vi hilste på Gunnar Arnarson, der som én af de første startede privat hesteeksportfirma i Island. Det familiedrevne stutteri har opnået fornemme avlsresultater blandt andet gennem mange års brug af Orri frá Þúfu í Landeyjum i stamtavlerne.

Árbakki:
Vi hilste på Hulda Gústafsdóttir, der sammen med Hinrik Bragason har arbejdet med salg og eksport siden 1988. På gården går sport, eksport, avl og undervisning hånd i hånd.

Relaterede artikler