Hos Dansk Islandshesteforening får sekretariatet i Mårslet opkald fra rådvilde private hesteejere. En rideklub har desuden henvendt sig for at få hjælp til spørgsmål om ulve og heste. Det fortæller sekretariatsleder Kristiane Klindt:
– Ulve er blevet en reel bekymring for hesteejere. Folk ringer og spørger, hvordan de skal forholde sig deres tilstedeværelse. De søger gode råd til, hvad de konkret skal gøre for at beskytte deres dyr mod ulveangreb – om de fx skal tage hestene ind på stald om natten, etablere en bestemt slags hegn osv.
Sekretariatet tager henvendelserne meget alvorligt, men man mangler viden og kompetencer til at rådgive om, hvad hesteejerne konkret kan gøre.
– Vi er ikke eksperter i ulveadfærd, og vi kan desværre ikke rådgive omkring ulvespørgsmål. Vi opfordrer i stedet til at gå på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan man til en start undersøge, om man bor i et ulveområde, siger Kristiane Klindt og understreger:
– Det er vigtigt, at man forholder sig konkret til situationen på egen adresse og søger faglig og veldokumenteret information. Her bliver jeg nødt til at sige, at det kan være mindre konstruktivt at søge viden på Facebook, hvor debatter og tråde kan have tendens til at blive usaglige.
Hun foreslår, at man også søger viden og inspiration hos lokale dyreholdere:
– Hvis man bor i et ulveområde, kan man måske tage en snak med andre, der har dyr i området og som har erfaring med at beskytte deres dyr, fx fåreavlere.
Kristiane Klindt fortæller, at hun netop har deltaget i et møde i Forum for Hestevelfærd, hvor ulve og hestehold var på dagsordenen for første gang.
– Ulve og hestehold er nu taget op i Forum for Hestevelfærd. Vi arbejder sammen og i Dansk Islandshesteforening videre med, hvordan vi fremover kan hjælpe hesteejere bedst muligt, siger hun.
I bestyrelsen for Dansk Islandshesteforening ser man også med bekymring på, at ulvene tilsyneladende breder sig og nu færdes åbenlyst i beboede områder. Foreningens formand, Sus Ulbæk, siger at man sammen med den øvrige hestesektor fremover vil arbejde videre med følgende spørgsmål:
Et ulveområde er et område, hvor Miljøstyrelsen vurderer, at risikoen for ulveangreb er særlig stor.
Miljøstyrelsen har udpeget og afgrænset to områder: Et i Vestjylland og et i Midtjylland. Husdyrholdere i de to områder kan få tilskud til ulvesikring af hegn.
Nej. Hesteejere kan ikke få tilskud til ulvesikring af hegn. Tilskud gives til indhegning af mindre husdyr som får og geder, men ikke køer og heste. Begrundelsen er, at de yderst sjældent angribes af ulv.
I Vestjylland dækker ulveområdet ca. 1730 kvadratkilometer langs vestkysten fra Søndervig i syd til Thyborøn i nord. Området går ind langs Limfjorden til Struer. Mod øst går det til Holstebro, Aulum og Videbæk.
Det midtjyske ulveområde er ca. 570 kvadratkilometer. Det går fra Silkeborg vestpå til Herning, sydpå til Brande, østpå til Nørre Snede og tilbage til Silkeborg.
Du kan læse mere om ulveområderne og tilskud til ulvesikring af hegn her:
På Ulveatlas.dk kan du finde viden om ulve og deres udbredelse. Naturhistorisk Museum har indsamlet DNA-prøver, fotos, ekskrementer og øjenvidneberetninger af mulige ulveobservationer i den nationale ulvedatabase LUPUS.
Ulveatlas.dk udspringer af ulvedatabasen, hvor du også kan indberette, hvis du har set en ulv.
I 2022 steg antallet af ulve i Danmark markant. I 2. kvartal af 2022 var der 29 ulve i Danmark – en fordobling i løbet af et år.
Antallet af ulveangreb på husdyr er ikke vokset tilsvarende. Det er værd at notere, at ingen af angrebene på husdyr er sket bag fungerende, ulvesikrede hegn.
Professor ved Institut for Ecoscience hos Aarhus Universitet, Peter Sunde, siger til magasinet Effektivt Landbrug, at han forudser, at der kommer flere ulve i landet i løbet af i år.
Det skyldes, at de 14 ulvehvalpe, der blev født i 2022, vil begynde at strejfe selvstændigt omkring i løbet af efteråret. Nogle af dem vil sandsynligvis danne par og få hvalpe.
I 2022 var der 32 tilfælde af ulveangreb på husdyr, og i alt 161 dyr mistede livet på grund af ulveangreb.
68 gange blev vildtkonsulenter fra Naturstyrelsen kaldt ud til besigtigelse af døde eller skadede husdyr 68 gange. I cirka halvdelen af tilfældene viste dna-analyser, at der var tale om ulveangreb. De resterende 36 tilfælde var husdyrene døde eller skadede af andre årsager.
Nogle var selvdøde eller dødfødte. Andre var slået ihjel af hunde eller ræve. Ulve gik til angreb på én kalv, én kvie, to væddere, fem geder og fem gedekid.
Miljøstyrelsen oplyser desuden, at andelen af husdyr i ulves normale diæt udgør blot 0,6 procent. De lever primært af råvildt og kronvildt.
Du kan se tallene på ulveangreb fra Miljøstyrelsen her
Det sker heldigvis meget sjældent. I 2023 har der været et tilfælde i Danmark, hvor en ulv muligvis har delvist spist og dræbt en naturplejehest ved Borris, sagen er stadig under udredning. I 2019 blev tre shetlandsponyer dræbt af ulv ved Stråsø Plantage.
I september 2022 kom der ekstra fokus på ulveangreb på heste, da formand for EU-kommissionen, Ursula von der Leyens pony formentlig blev dræbt af en ulv i Niedersachsen.
Ja. Det sker efter en konkret vurdering af individet.
Du kan læse om kompensation her,
Dansk Hesteforsikring siger om forsikringsdækning af heste og føl ved ulveangreb:
Forsikrede heste, som dør af et ulveangreb, erstattes erstattes ifølge forsikringen. Ved forsikrede tilskadekomne heste som følge af ulveangreb kommer hestens sygeforsikring i kraft, hvis hesten har en sygeforsikring. Ellers er der ingen forsikringserstatning. Føl: Føl er dækket gratis af hoppens forsikring de første 30 dage med 25 % af hoppens forsikringssum, dog max 10.000 kr. herudover kan man fra føllets 9. levedag tegne en særskilt forsikring på det.
Ifølge Miljøstyrelsen er det sjældent, at store husdyr som heste og køer udsættes for ulveangreb. Styrelsen vurderer på sin hjemmeside, at udgifterne til ulvesikre hegn til heste vil ikke stå mål med risikoen.
Man ved dog, at en af de bedste og mest effektive måder at sikre husdyr mod ulveangreb er at ulvesikre eksisterende hegn med ekstra strømførende tråde. Ofte kan man nøjes med mindre opgraderinger og modifikationer på eksisterende hegn.
Miljøstyrelsen skriver, at ulve sjældent vil forsøge at springe over tråden. De foretrækker at komme under eller igennem hegnet. Den nederste el-tråd skal derfor sidde lavt, maks. 30 cm over jordoverfladen.
Her kan du læse om de to typer af el-hegn, der betragtes som ulvesikre.
Ja. Meget tyder på, at man kan hegne sig ud af ulveproblemer. De sidste 6 år har der ikke været ét tilfælde af angreb på husdyr bag ved korrekt opsatte ulvesikrede hegn.