Dallandi – besøgt af både kendte og kongelige

Af: Kristina Christensen

Foto: Kristina Christensen & Fjölnir Þorgeirsson

01 juli 2019

Dallandi – besøgt af både kendte og kongelige

Besøg på sydislandske avlsgårde

 

Dalur Hestecenter emmer af historie og atmosfære. Det er her, de islandske myndigheder henvender sig, når statsoverhoveder eller kongelige lander på islandsk jord og skal introduceres til landets unikke hesterace.

I arkitektur arbejdes der med elementer som rumlighed, volumen, lys og skygge for at opnå et ønsket æstetisk udtryk. Arkitektur adskiller sig på den måde fra fx håndværk, hvor det er de fysiske og funktionelle aspekter inden for konstruktion, der er fokus på.

 

På Dalur Hestecenter går arkitektur og håndværk hånd i hånd. Her har tømrer og arkitekt skabt et æstetisk og behageligt miljø, hvor det ser ud til, at både mennesker og heste færdes og bor godt. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man ser de imponerende trækonstruktioner i ridehallens loft og i staldene, der fremtræder af høj håndværksmæssig kvalitet.

Vi er i Mosfellsbær-området, og avlsgården ligger i et lavtliggende grønt område, kaldet Dalland, omgivet af træer, små damme, enge og søer. Her er frodigt efter islandske forhold.

Vi er cirka femten minutter fra Reykjavik i retning mod Þingvellir, Gullfoss og Geysir – kendte seværdigheder på den rute, der i turismesammenhæng kaldes Den Gyldne Cirkel.

Statsbesøg på Dalur

Dalur Hestecenters beliggenhed og de særlige faciliteter er nok forklaringen på, at de islandske myndigheder flere gange har valgt, at det er her udenlandske gæster skal møde den islandske hest, når de er på statsbesøg. Det mener i hvert fald ejer Gunnar B. Dungal:

– Der er efterhånden mange hesteavlere, som bor i Reykjavík-området, men deres gårde eller land ligger længere væk fra byen end vores. Vi er den eneste gård her i nærheden, der avler mange heste, og stedet ligger perfekt, hvis turen går videre mod Þingvellir. Og så har vi gode heste, siger han.

I rytterstuen, der er indrettet som både spisestue og dagligstue, er der et køkken langs den ene væg og store glaspartier langs den anden, hvor man fra grønne chesterfield-møbler kan se ind i ridehallen. På de øvrige vægge hænger der fotos af blandt andet Englands Dronning Elisabeth II, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary og det nu tidligere spanske kongepar Juan Carlos og Sophia.

Træningscenter og avlsgård

Gunnar B. Dungal tager imod vores selskab med kaffe og kage. Han bor på Dalland med sin kone, billedkunstner Þórdís Alda Sigurðardóttir. Parret flyttede hertil i 1975 og grundlagde i 1978 i samarbejde med to medejere, Eyjólfur Ísólfsson og Jóhann Friðriksson, et hestetræningscenter på stedet, som de kaldte Dalur Hestamiðstöð.

De første år blev der købt ungheste hertil fra Sydlandet, men også mange heste fra Skagafjörður. Hestene blev trænet og solgt herfra. Nogle læsere vil måske genkende Eyjólfur Ísólfssons navn, idet han i dag virker som underviser i Danmark, er dansk gift og bosiddende her. Han er desuden én af bare fem i verden, der bærer titlen som Master Trainer i sammenslutningen af islandske hestetrænere også kaldet Félag Tamningamanna.

Én af de heste, som blev købt med henblik på at blive avlshoppe på gården, var hoppen Lýsa frá Efri-Rotum. Hun blev trænet og vist af Eyjólfur. Lýsa er blandt andet mor til Ormur frá Dallandi og hoppen Dúkkulísa frá Dallandi. Få år senere gik Eyjólfur og Jóhann ud af samarbejdet, mens Gunnar og Þordis Alda stadigvæk ejer Dalur og driver det som et træningcenter nu mest med heste af egen avl. Stedet er i dag et travlt omdrejningspunkt for både undervisning og kurser i ridning af islandske heste.

I dag baseres stedets avl på tolv kårede hopper af egen avl – alle med en samlet bedømmelse på over 8.00. I dag avles der omkring otte-ni føl hvert år, og ikke alle hopper bliver brugt hvert år. De to stalde i Dalur har plads til 55 heste.

Mangeårig manager

Halldór Guðjónsson har arbejdet på Dalur i 20 år. Han er manager, og det er ham, der træner og fremviser de fleste heste fra Dalland i konkurrencer og til kåringer. Han er uddannet træner og ridelærer fra Hólar.

Af fremtrædende heste fra Dalland kan nævnes førnævnte Ormur frá Dallandi, som vandt A-flok til Landsmót i 2000, Hríma som var den højst bedømte fireårs hoppe i avlen i 2005 på Island med 8.40 for rideegenskaber og en samlet bedømmelse på 8.26 totalt. Jófríður frá Dallandi som blev den højst bedømte seksårs hoppe i avlen i Sverige i 2013 med en samlet bedømmelse på 8.37 og Gumi frá Dallandi, der i 2010 blev den højst bedømte firgænger hingst i Sverige med en total bedømmelse på 8.31.

Til Dalur Hestecenter hører 330 hektar land i Mosfellsbær. Gunnar og Þórdís Alda ejer også gårdene Stapi og Héraðsdalur i Skagafjörður i nord. Her vokser alle følhopper, føl, plage og unghingste op i frihed på store vidder og i varierede landskaber, inden de tages hjem, hvor et team af trænere arbejder med hestene. Halldór er overtræner, Jessica Westlund fra Sverige og Ida Eklund fra Finland tilrider og træner hestene med henblik på salg og konkurrencer. Alle heste bærer navnet frá Dallandi i WorldFengur databasen, uanset på hvilken af ejendommene, de er født.

Glúmur gør indtryk

Halldór tager os med på en kort gåtur over til gårdens hingst Glúmur frá Dallandi, der går i stod med sine hopper. Glúmur er i de sidste år blevet brugt i Dallands avl.

– Og hvert år udvælger vi, udover Glúmur, hingste, som har høje bedømmelser, og som vi tror på kan udgøre en god blanding sammen med vores hopper, forklarer Gunnar.

Senest fremviste Halldór Glúmur til kåring ved Landsmót 2018, hvor han blev den højst kårede hingst blandt de syvårs og ældre hingste med en bygningskåring på 8.73, herunder 10 for hårpragt og en ridebedømmelse på 8.8 herunder 9 for tølt, pas, vilje og sind, form under rytter og langsom tølt. I 2017 var der cirka 40 hopper hos Glúmur. Og i 2018 var der cirka 30 hopper på besøg hos hingsten.

Avlsmål

Om stedets avlsmål fortæller Gunnar, at de søger at nå frem til de egenskaber, som en såkaldt ’gæðingur’ har.

– Gæðingur på islandsk betyder en hest, som har fem rene gangarter, som har et godt sind, en god vilje og gode bevægelser. For os er det lig med en hest med gode rideegenskaber, fremragende exteriør og udstråling. Det fuldkomne er så, hvis man kan finde alt dét i den samme hest – altså en god ridehest, der også er en fremragende konkurrence- og opvisningshest, siger han.

I fremtiden drømmer Gunnar og Þórdís Alda om at kunne fortsætte med at avle dét, de selv mener er fremragende heste. Her er parret enige om, at det er afgørende, at deres heste fødes og vokser op på store vidder, vild natur og i  vidtstrakte  landskaber,  før de kommer hjem til Dalland – for måske engang i fremtiden at opleve et kongeligt klap på halsen.

 

 

Artikelserien Besøg på sydislandske avlsgårde tager os i løbet af 2019 forbi følgende stutterier:

 

Gangmyllan:
Vi hilste på Álfadis frá Selfossi, der har ærespræmie for afkom. Hun har i alt 17 kårede afkom, som går fra en lavest bedømt total på 8,07 op til højeste på 8,65.

Vesturkót:
Vi hilste på Spuni frá Vesturkoti, der i 2011 blev bedømt med 9,25 i rideegenskaber. Blandt andet fik han delkarakteren 10 for pas. Spuni har også ærespræmie for afkom.

Rauðalækur:
Vi hilste på Eva Dyröy, der danner par med Guðmundur Björgvinsson, der begge har boet i Danmark. En ny generation af avlere med stjerner på vej. Begge med baggrund som kårings- og konkurrenceryttere.

Dallandi:
Vi hilste på Glúmur frá Dallandi, der gik med hopper, og træner og driftsleder Halldór Guðjónsson. I stutteriets historiske rammer, så vi billeder af både kendte og kongelige, der har besøgt stutteriet nær Reykjavík.

Auðsholtshjáleiga:
Vi hilste på Gunnar Arnarson, der som én af de første startede privat hesteeksportfirma i Island. Det familiedrevne stutteri har opnået fornemme avlsresultater blandt andet gennem mange års brug af Orri frá Þúfu í Landeyjum i stamtavlerne.

Árbakki:
Vi hilste på Hulda Gústafsdóttir, der sammen med Hinrik Bragason har arbejdet med salg og eksport siden 1988. På gården går sport, eksport, avl og undervisning hånd i hånd.

 

Relaterede artikler