Salget af islandske heste i Danmark går forrygende. Priserne på rideheste er nærmest højere end i de gyldne år før finanskrisen. Efterspørgslen på gode, store, rolige rideheste med adskilte gangarter er så massiv, at flere danske salgsstalde og turridningssteder, som TÖLT har været i kontakt med, melder om decideret hestemangel.
Nedgangen i avlen efter finanskrisen er langt fra kommet op på niveau. Vi avler ganske enkelt markant færre heste, end vi gjorde for 10 år siden. Samtidigt præger tyske opkøbere og høj efterspørgsel markedet for islandske heste herhjemme.
Sidste år satte coronakrisen turbo på køb og salg, og flere vendte blikket mod Islands gigantiske udvalg af heste i alle segmenter og prisklasser. Det bekræfter Kristbjörg Eyvindsdóttir fra firmaet Horse Export, som har 35 års erfaring med at sælge og eksportere heste fra Island til resten af verden. Netop nu har hun og hendes mand, Gunnar Arnason mere end nok at gøre med at sende heste af sted til lande som Tyskland, Danmark, Sverige, Norge og endda Australien.
– Da Covid-19 kom sidste forår vidste vi ikke, hvad der ville ske med branchen og eksporten af heste. Men det var som om, at interessen for at købe heste fra Island steg. Hvorfor? Folk er meget mere hjemme og har tid til deres hobbyer og udendørsaktiviteter. Her kan heste noget særligt. Når du bruger tid sammen med dem, glemmer du dine bekymringer og bliver i godt humør. Jeg tror, at det er sundt og attraktivt at kunne tømme hovedet for tanker ved at ride en tur på en islandsk hest. Naturligvis er kursen på den islandske krone og den generelle økonomiske situation også en faktor, der spiller ind i den stigende efterspørgsel. De penge, som folk normalt bruger på at rejse, bliver nu brugt på fx heste og andre ting, som man kan nyde i disse underlige tider.
– De fleste købere leder efter veluddannede, velopdragne og behagelige rideheste med gode gangarter. Heste, der giver glæde og som er godt selskab for deres ejere og ryttere. Andre søger avlsheste af høj klasse eller rigtig gode konkurrenceheste.
– Det har været meget specielt. Kommunikationen mellem køber og sælger er flyttet online. Folk ser videoer, billeder og konkurrenceresultater, og de læser og søger anbefalinger. Dog er der mange købere, som lige nu afventer, at det bliver muligt at rejse til Island, så de kan se og prøve deres drømmehest. Det er ofte købere, der søger konkurrenceheste eller dyrere heste, der vil sikre sig, at matchet mellem hest og rytter er det helt rigtige, inden de tager hesten hjem.
– Ja, bestemt. Der er stor efterspørgsel efter rare, veltæmmede rideheste, som er nemme at ride. Det er dejligt at se, hvordan mange vælger at bruge mere og mere af deres fritid på at nyde deres heste, opleve naturen fra hesteryg og fx tage ridetimer for at forbedre deres evner som rytter.
– Island har de seneste år haft og har stadigvæk en kraftig forbedring af hesteavlen. Kvaliteten af racen øges år efter år, og der kommer flere og flere fantastiske heste ud af det. Desuden er både faciliteterne på gårdene til avl og træning og kvaliteten af træningen og uddannelsen af hestene blevet bedre heroppe.
– Spændingen og konkurrenceelementet mellem avlerne om at avle rigtig gode heste holder os på tæerne og gør os endnu bedre. Det handler om at bruge tophingste til tophopper og opnå det bedste resultat. Avlsheste er dyre, og jeg tror, at salget af en række topheste ud af landet tilfører branchen det oxygen, som den har brug for.
En af de danske købere, der har importeret flere heste for nylig, er Rasmus Møller Jensen. Han driver bl.a. en salgsstald med islandske heste ved Aalborg. Som noget nyt er han begyndt at bestille gode ridehest i Island, ganske enkelt fordi han ikke længere kan finde dem i Danmark.
– Jeg har valgt at tage 5-6 rideheste hjem til videresalg for en måneds tid siden, og flere af dem er allerede solgt. Det er svært at finde gode rideheste i Danmark nu, så jeg vælger at få dem hjem fra Island, hvor udbuddet er meget større. Det virker som om, at den massive efterspørgsel på gode rideheste er vedvarende. Jeg tror ikke, at stigningen i antallet af importheste stopper foreløbig.
Tyskland aftog flest importheste I 2020, nemlig 974. Sverige ligger nummer to med 306, mens Danmark aftager 3. flest med 271. USA tager en overraskende 4. plads med 141 heste (51 i 2019).
Kilde: Horses of Iceland
Læs også: Importheste overnatter i Kolding