DI og DRF til politikerne: “Vi skal sikres lovmæssig ret til at ride andre steder end statsejede arealer”

Af: Kristina Christensen

Foto: Henrik Bjerregrav

19 maj 2022

Ryttere diskrimineres i naturen forhold til gående, løbende, cyklende og dem, med hunden i snor. Dansk Islandshesteforening og Dansk Ride Forbund indsender i fællesskab bemærkninger til den aktuelle gennemgang af adgangslovgivningen. Friluftsrådet bakker rideorganisationerne op.

Danske ryttere har i mange år været udfordret i forhold til at kunne færdes i naturen. Derfor har Dansk Islandshesteforening og Dansk Rideforbund for nylig indsendt bemærkninger til udkast til Miljøministeriets rapport om ”Lovgennemgang – bedre adgangsforhold”.

Lovgennemgangen skal undersøge, hvordan reglerne for færdsel og ophold i naturen kan forbedres.

Rytterne er de mest restriktivt regulerede naturbrugere

I bemærkningerne, der handler om udvidelse af ridendes rettigheder på en række områder, peger rideorganisationerne på, at rytterne er de mest restriktivt regulerede i forhold til adgangsreglerne, som de er nu.

Med lovgennemgangen forventer rideorganisationerne, at der tages hånd om dette således, at ridende sidestilles med øvrige brugere af naturen.

Konkret peger Dansk Islandshesteforening og Dansk Rideforbund i sine indsendte bemærkninger på behov for følgende ændringer af lovgivningen:

  • Ridning sidestilles med cykling i de private skove, herunder fonde, stiftelser og pensionskasser
  • Ridning tillades på veje og stier i det åbne land
  • Ridning tillades på cykelstier i det åbne land
  • Ridning tillades på udyrkede arealer, som er egnet til færdsel til hest og hvortil der er lovlig adgang fra vej, sti eller strand
  • Ridning skal være tilladt på stranden hele året under hensyntagen til de badende


Friluftsrådet bakker rideorganisationerne op

Ligesom DI og DRF har Friluftsrådet også indsendt sine kommentarer til udkast til rapport om ”Lovgennemgang – Bedre adgangsforhold”.

Her fremgår det, at Friluftsrådet ønsker at bakke op om, at der iværksættes en gennemgang af den eksisterende lovgivning med fokus på at sikre bedre adgangsforhold.

Friluftsrådet ønsker, at lovgivningen om offentlighedens ret til at færdes og opholde sig i naturen er enkel, letforståelig og modsvarer befolkningens efterspørgsel på mulighederne for at opleve natur og dyrke friluftsliv i naturen i respekt for naturbeskyttelsesinteresser og andre samfundsinteresser.

Friluftsrådet fremfører overordnet fem ønsker til forbedringer af adgangslovgivningen.

Den ene omhandler en udvidelse af ridendes rettigheder, og her beskrives et overordnet mål om at ændre Naturbeskyttelsesloven, så ridende ligestilles med cyklende og gående i Naturbeskyttelsesloven. Altså at tillade ridende på veje og stier i det åbne land og i skove og ophæve tidsbegrænsningen for ridning på strande.

 

BAGGRUND :

Lovgennemgangen, som Miljøministeriet iværksatte sidste sommer, skal undersøge, hvordan reglerne for færdsel og ophold i naturen kan forbedres.

Den er en del af den politiske aftale om en natur-og biodiversitetspakke, som blev indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet i december 2020.

I rideorganisationernes indsendte bemærkninger beskrives det, at rytternes adgang til natur især er presset af lovgivningen og den geografisk ulige fordeling af tilgængelig natur.

Som noget relativt nyt udfordres rytterne også af indhegninger blandt andet i de kommende naturnationalparker. Statsskovene har netop været de oaser, hvor ryttere indtil nu har været sikret adgang.

Endvidere beskrives det, at når naturnationalparkerne implementeres, vil ryttere miste gode naturoplevelser på de statsejede arealer. Både kommuner og fondene hegner, og også af denne årsag har rytterne i stigende grad behov for ændringer i den forældede lovgivning på området.

Allerede i 2020 indsendte DI og DRF forslag til omtalte natur- og biodiversitetspakke.

Arbejdet med at udarbejde forslagene blev varetaget i Dansk Islandshesteforenings Natur- og breddekomité i samarbejde med Dansk Rideforbund. Se forslagene her

Relaterede artikler