TÖLT har været i kontakt med en række af landets efterskoler, der tilbyder ridning eller ”heste” som linjefag. Skolerne oplever netop nu en overvældende interesse for at dyrke hesteinteressen intensivt i 8., 9. eller 10. klasse.
Flere melder om lange ventelister til det kommende skoleår og nul ledige pladser de følgende 3-4 år. Det gælder både, hvis man vil tage sin egen hest med eller låne en på skolen. Nogle af efterskolerne vælger at udvide med flere pladser, andre opgraderer med ridehaller, stalde og flere heste.
På Husby Efterskole vest for Holstebro er der ifølge forstander Jesper Wedel 24 pladser på hestelinjen. Der er venteliste til næste skoleår og ledige pladser fra 2025-2026. En nybygget ridehal og en trailbane er nogle af de investeringer man har gjort for at imødekomme den stigende efterspørgsel.
Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole ved Ry har 28 pladser på ridelinjen, venteliste til og med 2025-2026 og ingen ledige ridelinje-pladser før skoleåret 2026-2027.
Også her er der planer om at bygge en ridehal i løbet af dette forår for at fremtidssikre linjen og skabe de ideelle forhold til rideeleverne. Den massive, aktuelle søgning skyldes ifølge forstander Lars Fey, at skolen har haft fokus på markedsføring og at man tilbyder dygtige undervisere og attraktive faciliteter.
Efterskolen Flyvesandet ved Otterup på Fyn udvider fra næste skoleår deres hestelinje fra 24 til 30 elever grundet den store efterspørgsel.
Samtidig er der købt flere heste ind, så skolen nu ejer 30 islandske heste. Det fortæller forstander Pavia Haaber Jakobsen, der fortæller om ventelister til og med skoleåret 2023-2024.
Ekstrabetaling for at gå på en hestelinje varierer i øvrigt fra skole til skole. På Flyvesandet koster det 1000 kroner ekstra om måneden at have opstaldet en hest – uanset om det er egen hest eller skolens, men grundet generelle prisstigninger stiger prisen gennem de næste par år. Skoleopholdet indeholder desuden en tur til Island, hvor eleverne oplever naturen på hesteryg og lærer om avlsarbejdet, ligesom de rejser til Norge og Læsø, hvor der også er hesteaktiviteter.
Også Blidstrup Efterskole på Mors oplever en voldsom stigning i henvendelser fra forældre til elever, der ønsker ridning.
Skolen har 86 elever. De 20 pladser på ridelinjen har længe været optaget til næste skoleår, hvor 11 af eleverne medbringer egen hest. Ni elever låner på den måde, at to elever deler en lånehest.
Skolen ejer selv nogle af lånehestene og har det seneste halvandet år investeret i yderligere to heste for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Man låner desuden heste ind fra private. Blidstrup har et 20×40 ridehus og ønsker på sigt at udvide til et 20×60 ridehus.
Kristen Gubi Glintborg, der blev forstander på Blidstrup i 2019, fortæller:
– Vi har 18 hestebokse, så der er en begrænsning på, hvor mange elever, der kan have egen hest med. Vi har ikke planer om at udvide med flere pladser på linjefaget, selv om vi sagtens kunne fylde op med 30 hesteelever. Vi vil ikke være en rideskole, men en alsidig efterskole, som har en linje med ridning.
Særligt indenfor det sidste år til halvandet er søgningen til tilbuddet med heste intensiveret.
– Vi har fyldt op tre år frem og lange ventelister. Det er stukket helt af det sidste års tid, og der er run på. Det hører jeg også fra mine kolleger fra andre skoler, der har hestelinjer.
Han forklarer den voldsomme interesse som en kombination af flere ting.
– Jeg tror, det handler om, at flere generelt vil på efterskole. Det virker også som om, at flere har fået en interesse for ridning under COVID-19. Kombineret med god omtale for vores alsidighed med stævne- og hyggeryttere, spring, dressur og islænder, er det med til at øge søgningen hos os.
For tiden får han tilmeldinger ind til skoleåret 2026-27, hvilket er hidtil uset. Det betyder, at Kristen Glintborg af og til har 11-årige potentielt kommende elever på besøg til en rundvisning.
– Det koster ikke at være tilmeldt et efterskoleår, men det er nyt for os, når der kommer forældre med en 11-årig til en rundvisning. Hvad er det for en samtale man skal have?
Kristen Gubi Glintborg pointerer, at skolens ridetilbud kan se anderledes ud om fem år. Elever, der har været skrevet op til hestelinjen i årevis, kan have mistet hesteinteressen.
– Er det måske kun dem, der er tidligt ude, der kan få det efterskoleophold, som de ønsker sig? Det er da ærgerligt, hvis der til den tid er fyldt op, så det er umuligt at finde en plads på en efterskole med heste, siger han.