Det hele startede i 2011, da Jens Einarsson (Journalist på det islandske hesteblad Eiðfaxi, red.) lavede et interview med Master Trainer Reynir Aðalsteinsson, som arbejdede på en ny form for konkurrence med større fokus på islandshestens ridelighed. Desværre døde Reynir, før arbejdet på denne nye konkurrenceform blev afsluttet.
Jens Einarssons interesse blev imidlertid vakt, og han samlede en gruppe ryttere, instruktører og dommere for at udvikle Reynirs idéer.
– I 2012 så jeg en video, hvor konceptet blev testet, siger Denni Bergmann Hauksson. Jeg syntes, det var interessant og kontaktede Jens Einarsson og Trausti Þór Guðmundsson, som var involveret i arbejdet med Töltfimi, som disciplinen hedder på Island.
Derefter samler Denni en arbejdsgruppe i Sverige for at udvikle disciplinen parallelt med den islandske gruppe.
– Det blev faktisk sådan, at den svenske arbejdsgruppe overtog en stor del af udviklingen, og det blev tid at danne en decideret forening omkring konceptet. Fra begyndelsen var målet, at konkurrencen ville blive en FEIF-disciplin. Arbejdsgruppen i Sverige besluttede at forsøge at finde på et internationalt navn. Efter mange forslag kom Ia Lindholm på navnet Tölt in Harmony, som egentlig meget godt beskriver, hvad det hele handler om. Navnet blev forkortet til TiH.
– Foreningen fik støtte fra mange forskellige mennesker og selvfølgelig også en vis modstand, forklarer Denni. En stor støtte kom fra Reynirs familie.
Medlemmerne af arbejdsgruppen skitserede et program (en form for dressurprogram, som rytterne skal ride efter, red.), som de troede, var et rimeligt niveau at konkurrere på.
– Vi måtte tænke igen, for dét, der så let ud på papiret, viste sig at være meget vanskeligere i virkeligheden. I stedet udarbejdede vi forskellige niveauer med forskellige sværhedsgrader. Det oprindelige forslag ligner meget det, der er det sværeste niveau nu.
Tölt i Harmony foreningen udarbejder herefter tegninger, beskrivelser og dommervejledninger på svensk, islandsk, tysk og engelsk. Uddannelsessystemet baseres på det system, som FEIF allerede bruger i uddannelsen af dommere og instruktører. Men for at blive TiH dommer og TiH instruktør skal man først være uddannet og godkendt af FEIF og derefter deltage i et TiH Education Seminar.
– I Sverige og Tyskland arrangerede vi to TiH-uddannelsesseminarer. Seminarerne blev også arrangeret i Danmark, Finland, Østrig, Schweiz, Holland og USA. Det har resulteret i 250 TiH instruktører og 120 TiH dommere. Det har været sjovt, og vi har fået så meget positiv feedback. Højtuddannede dommere, der også dømmer ved VM, fortalte, at de fik meget lettere ved at spotte løsgjorthed og ridelighed. På den måde har foreningen opnået sit mål.
FEIF viste tidligt interesse for Tölt i Harmony. TiH-foreningen har deltaget i flere træner- og dommerseminarer arrangeret af FEIF. Men der var problemer med at finde nogen, der kunne arbejde aktivt med at integrere disciplinen i FEIF’s øvrige aktiviteter, fortæller Denni.
– I efteråret 2018 løste det sig reelt, forklarer han, da FEIFs vicepræsident Doug Smith tog fat i det, og nu har FEIF overtaget foreningens virke. Som følge heraf har Tölt i Harmony foreningen nået sit formål. Foreningens hjemmeside vil eksistere et stykke tid endnu og indeholde information og regler, men selve foreningen vil blive opløst.
– Tölt i Harmony er nu blevet en konkurrencedisciplin i FEIF-regi. Thorgeir Guðlaugsson har i samarbejde med Lena Lennartsson lavet dommervejledninger i samråd med Tölt i Harmony foreningen. Det betyder, at nu kan enhver forening holde en konkurrence i Figures, siger Denni.
Figures udføres på en dressurbane, hvor der skal rides et fastlagt program på små og store cirkelvolter og diagonalt gennem banen. Det er tilladt at ride programmerne til musik.
På det letteste niveau indleder rytteren i langsom til middel tempo tølt eller trav. Rytteren skal færdiggøre en figur, svarende til et ottetal, og han/hun skal kunne holde en jævn rytme både i forhold til takt og hastighed gennem hele udførelsen af figuren. Herefter skal rytteren udføre en cirkelvolte i valgfri tempo tølt eller trav. Rytteren skal herpå krydse banen diagonalt og udføre endnu en cirkelvolte. Rytteren skal derefter igen krydse diagonalen – hele tiden med fokus på at holde en jævn takt og hastighed. Til slut skal rytteren lave en overgang til skridt og krydse diagonalen i afslappet, men stadig energisk skridt med tøjlekontakt. Til slut skal rytteren nikke, hest og rytter skal stå stille i tre sekunder for at indikere, at programmet er redet til ende.
Du kan konkurrere i Figures på tre niveauer. I FEIF’s reglementer kaldes de ”Figures Level 1, 2, og 3”. Du finder beskrivelserne af Figures i ”FEIF Sport Rules and Regulations” i den del af dokumentet, der omhandler “Sport”