Álfadís´eventyrlige arv: Flere end 18.000 heste bærer tophoppens gener videre

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Gangmyllan, Kristina Christensen og Kolla Grétars

21 september 2022

Da TÖLT fanger Olil Amble på mobilen, er hun på langtur i bilen. Hun er på vej til Nordøstisland. På Kétilsstadir, familiens anden gård, skal hun hente en flok ungheste hjem til Syðri-Gegnishólum på Sydisland. Nu skal de i gang med uddannelsen til rideheste.

Det er en interessant flok. Mange af unghestene er efterkommere af Olils berømte stamhoppe, rødbrogede Álfadís frá Selfossi, som døde i sommer.

– Jeg føler mig taknemmelig over at få lov at forvalte og kende en hoppe med de kvaliteter, som Álfadís havde, siger Olil Amble.

Flere end 18.000 efterkommere

Álfadis blev 26 år og efterlod sig en imponerende og omfattende arv til heste og mennesker islandshesteverdenen. Via hendes sønner og døtre, børnebørn og oldebørn er hendes gener nedarvet i islandske heste verden over.

Álfadís frá Selfossi.

Indtil videre har hun ifølge det islandske landbrugsmedie Bændablaðið flere end 18.630 efterkommere. 20 af dem er hendes sønner og døtre. Den yngste, Álfhamar, er fra 2021 og efter Stáli frá Kjarri.

Det er ikke unge Álfhamars tur til at blive tæmmet. Endnu.

– Vi skal blandt andet hente Álfadis´ søn på tre år, Álfjárn. Han er efter Arður frá Brautarholti. Vi skal også i gang med at tæmme Álfadís´ sønnesøn og sønnedøtre efter hingsten Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum.

Álfaklettur fik 1. præmie for afkom til Landsmót 2022 og vandt klassen. Olil Amble er rytter, avler og ejer. Foto: Kolla Grétars

Tophopper i avlen

Mødrene er til Álfaklettur-afkommene er også i særklasse: Tibrá frá Ketilsstöðum, 4-gænger og kåret med 8,25 total som 5-årig. Katla frá Ketilsstöðum, islandsmester i tølt T.1 i 2017 og kåret med bl.a. fire 10-taller for rideegenskaber og Gráhildur frá Selfossi, som har ærespræmie for afkom.

– Det bliver meget spændende med de ungheste, siger hun.

Man kan kun give hende ret.

Hvad de unge dyr byder på, ved Olil endnu ikke. Med deres gener er chancen for, at de besidder egenskaber af usædvanlig høj kvalitet, stor.

Hvilke karaktertræk ser du især nedarvet hos Álfadís´ efterkommere?

– Jeg ser først og fremmest et stærkt og godt sindelag og vilje. Jeg ser interessen for mennesker, viljen til at arbejde med mennesker og viljen til vise sig frem for mennesker. – Det mener jeg er det særlige ved hendes efterkommere. Det, der gør, at folk vælger at avle så stærkt videre på hendes gener.

Álfadís var meget frugtbar og fik 20 afkom.

Hvordan kan én enkelt hoppe præge avlen af islandske heste så markant?

– Álfadis var meget frugtbar og fik 20 afkom, hvoraf 2/3 af dem var hingste. Nogle af de hingste er blevet helt sygt populære avlshingste, især Álfasteinn, Álfur og Álfaklettur. De andre sønner Gandálfur, Álffinnur, Álfgrímur, Álfarinn og Ljósalfur er ogå blevet brugt en del, selv om det ikke er så enormt meget som de tre førstnævnte, fortsætter hun og konstaterer:

– I den store sammenhæng er alle sønner brugt meget, nogle mere en andre. Sønnernes popularitet har stor betydning for hendes omfattende arv.

Den imponerende liste med Álfadís´ efterkommere i 1. led.

Sønner med høje individkåringer

Et tjek på databasen Worldfengur viser, at Álfadís´ første afkom, Álfasteinn frá Selfossi, indtil videre er far til 689 heste. Álfasteinn er kåret med 8,32 for bygning, 8,69 for rideegenskaber og 8,54 total.

Alle brødrene har meget høje individkåringer, hvilket har været medvirkende til at gøre dem ekstremt populære som avlshingste.

Barnebarnet Spuni

Álfasteinn har blandt andet stået i Danmark og er danskejet. Her er sønnen Nökkvi fra Glyngøre, den danskfødte hingst, der indtil videre har flest afkokm, nemlig 86.

Álfasteinns mest kendte – eller nærmere berømte – afkom er Spuni frá Vesturkoti, som for øjeblikket er en af Islands mest brugte hingste.

Indtil nu er Spuni far til 572 sønner og døtre, og han modtog ærespræmie for afkom som 12-års i 2018 til Landsmót i Vididal. Han vandt desuden den ærefulde Sleipnir pokal.

Barnebarn: Spuni frá Vesturkoti efter Álfasteinn frá Selfossi, som er søn af Álfadís.

 

Flere populære sønner

Álfadís´ næstældste søn, Álfur frá Selfossi, er kåret med 8,69 for rideegenskaber. Han har 883 afkom og er ejet af norske Christina Lund.

– Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum, afkom nummer 7, er også meget populær, og han mangler blot nogle få afkom for at kunne opnå ærespræmie. Han er den første og hidtil eneste hingst i verden, som har fået 1. præmie for afkom kun 8 år gammel, fortæller Olil. Álffinnur er i Sverige og ejes af Alvakungen AB med svenske Ylva Hagander i teten.

– Det er lidt underligt, siger hun, at han ikke er blevet endnu mere brugt i avlen, for han har vist sig at give velbyggede, letridelige og flotte konkurrenceheste.

Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, afkom nummer 9, har 8,65 total med 8,92 for rideegenskaber. Han blev bl.a. Islandsmester i 5-gang i 2019. Han står til at opnå 1. præmie for afkom i år. Álfarinn er lokaliseret i Tyskland og ejes af Blómatún Gregor og Julia Dorn.

Álfadís´ afkom nummer 13: Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum efter Stáli frá Kjarri, er den hidtil højest kårede med 8,82 for bygning, 9,01 for rideegenskaber og 8,94 total.

Den musegrå stjerne tilhører Olil.

Han har indtil videre – og i en alder af blot 9 år – 317 sønner og døtre, og der er mange, mange flere på vej.  Hans 1. præmie for afkom til Landsmót i 2022 vil sandsynligvis øge hans popularitet som avlshingst på Island endnu mere.

Álfakletturs 1. præmie for afkom til Landsmót 2022. Foto: Kolla Grétars

Sønnesønnen Húni frá Ragnheiðarsstöðum efter Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum, 4 år gammel. Rytter er Helga Una Björnsdóttir. Foto: Kolla Grétars Landsmót 2022.

Olil sammenfatter om Áfadís´ arv:

– Hendes afkom har et vældigt godt ridehesteeksteriør, lange skridt og store bevægelser. De har også viljen og sindelaget til at vise de store bevægelser frem. Det gør, at hingstene efter hende bliver brugt meget.

– De gode egenskaber nedarves tydeligt i flere slægtled, og det er egenskaber mange avlere og hestefolk gerne vil have, og som man gerne vil arbejde med. Derfor har Álfadís gener spredt sig så meget.

Gener i hele islandshesteverdenen. Her står et Álfadis-oldebarn efter Nøkkvi fra Glyngøre i Dollerup ved Viborg.

Ærespræmie for afkom 2012

Det er ikke bare Álfadís ejer, som lovpriser hendes kvaliteter. Domsordene til hendes ærespræmietildeling som 15-års understreger, at der er tale om en helt særlig hoppe.

Gennemsnittet for de afkom, der blev regnet med, hed 8,12 for bygning, 8,60 for rideegenskaber og 8,40 total.

Domsord: ærespræmie for afkom

Álfadís frá Selfossi giver afkom med de rette proportioner med en eftergivende hals og kraftfuld overlinje. Hendes afkom har flyvende vilje og fantastiske gangarter samt en enestående fremtoning og form under rytter. Álfadís tildeles ærespræmie for afkom.

 

Hvilke overvejelser gjorde du dig omkring valg af hingst til hende?

– Det har været meget forskelligt, og jeg har heldigvis fået mange forsøg. De første gange tror jeg bare, at jeg tænkte på at vælge den flottest mulige hingst med de bedste gener overhovedet.

– Senere, da vi lærte hendes afkom at kende, lagde vi endnu mere vægt på, at hingstene skulle have (udover gode rideegenskaber) gode proportioner og lange ben. – Og så måtte de gerne være store, understreger Olil.

Hun tilføjer:

– Álfadis havde bare 7,5 for proportioner og ikke så lange ben. Hun var en lille hoppe (ifølge Worldfengur er hun målt til 136 cm, red).

Har der været nogle bestemte avlslinjer, du har prioriteret i hingstevalgene?

– Jeg har prøvet at blande hendes egenskaber med de hingste, der havde med bedst mulige gener. Hos en del af hingstene kan man føre deres slægt helt tilbage til Sveinn Guðmundssons enormt gode avl, og man vil finde hingste som Keilir frá Miðsitju, Stáli frá Kjarri og Orri frá þúfu. Det er avlsmateriale med opsigtsvækkende gode gener.

Hvem vil du sige er hendes bedste afkom?

– Det er foreløbig umuligt at bestemme. Álfasteinnn blev solgt ud af Island som ret ung, og på en måde har han turneret hjemløs rundt i verden som avlshingst.

Álfasteinn frá Selfossi

– Han opnåede ærespræmie som 10-års, men modtog den først, da han var 19 år, for sådan er det udenfor Island. Jeg tror, alt i alt, der skal noget til at slå hans resultater. Han er slået stærkt igennem, og han ligger bag mange fantastiske konkurrenceheste.

Álfasteinn er højt på listen. Men han er også den ældste, pointerer Olil.

Hun fortsætter med at berette:

– Álfur har fantastiske resultater og fik ærespræmie som 10-årig på Landsmót í Reykjavík 2012, hvor han vandt sin klasse og var i A-finalen i B-flokk (firgængerklassen, red.). Álfur har altid fået den støtte, som en hingst har brug for, og han har levet op til de store forhåbninger, der var til ham. Han har mange fantastiske afkom.

– Álffinnur, som har vist sig at matche sine brødre i kvalitet, er desværre ikke brugt så meget.

 – Álfaklettur, som er Álfadís´ højest bedømte afkom, for rideegenskaber, eksteriør og total, er superpopulær. Han satte verdensrekord i fjord, da han havde 189 påvist drægtige hopper.

– Ud over sine fantastiske rideegenskaber er han højtstillet og smuk hest med 9,0 for hoved, hals, manke, ryg og kryds og 9,5 for proportioner. Som 8-års vandt han turneringen Meistaradeild, fik 1. præmie for afkom i år som 9-års og vandt klassen. Man kan roligt sige, at det giver gode forventninger til ham som avlshingst fremover.

Álfaklettur til Landsmót 2022. Foto: Kolla Grétars

Hopperne har en længere tidshorisont

– Med hopperne tager det meget længere tid, før man ved noget om deres kvaliteter i avlen. De bliver jo ofte redet, til de er 7-8-år gamle, og de er mindst 12 år gamle, før man begynder at tæmme deres afkom. Døtrene er så unge, at det endnu er vanskeligt at sige, hvordan de bliver som avlshopper.

– Konklusionen er, siger Olil, at Álfadís har givet helt fantastiske afkom. Hvem der er den bedste, vil tiden vise. Jeg tør ikke bedømme det nu.

Hvad tænker du, når du ser hendes efterkommere på marker, i stalde og på kårings- og konkurrencebaner verden over?

– Jeg bliver bare taknemmelig. Taknemmelig over, at jeg fik muligheden for at have sådan en hest i min varetægt. Taknemmelig over at få lov til at passe og forvalte hende og få muligheden for at lære en hest at kende med de helt særlige kvaliteter – og med tiden opdage, hvordan og hvor stærkt, hendes egenskaber arves videre.

– Jeg bliver glad og taknemmelig. Det føler jeg mest.

Álfgrimur frá rá Syðri-Gegnishólum, hvis mor er Álfadís frá Selfossi, blev nummer 7 i B-flokk til Landsmót i 2022. Rytter er Olil Amble.

Mere om Álfadís

Álfadís er avlet af Olil Amble, der også avlede og ejede hendes mor IS1990236512 Grýla frá Stangarholti. Grýla er efter IS1981187020 Kolfinnur frá Kjarnholtum I og hoppen IS1970238760 Spurning frá Kleifum, som Olil og hendes eksmand fik i gave fra en dygtig avler.

Grýla er kåret med 7,65 for bygning og 7,73 for rideegenskaber. Hun har fået i alt 14 afkom, syv af dem er kåret, heraf har de seks fået langt over 8,0 total.

Kåring

Álfadís selv blev vist to gange som 4-års. Til Landsmót i 2000 fik hun 8,31 total. 8,66 for rideegenskaber og 7,78 for bygning.

Hendes fremtoning gjorde et stort indtryk på publikum, og hun satte dengang ny rekord for ridebedømmelser i sin aldersgruppe.

Til Landsmót i 2016 og 2018 var omkring 25% af de kvalificerede avlsheste hendes afkom eller efterkommere.

Tallet for Landsmót 2022 kendes endnu ikke.

Kilde: www.gangmyllan.is og Worldfengur.com

Som 15-årig modtog Álfadís ærespræmie for afkom

Domsordene lyder sådan:

Álfadís gives offsprings of more than medium size with fairish head. The neck is soft with high shoulders. The back is wide, and the croup is powerful but a bit coarse.

Her offsprings have good proportions. Tendons in feet are strong and legs are dry. Straightness is dynamic but hoofs are admirable, main and tail is below medium. Álfadís gives great tolt, with good speed range, long strides and high movements. Trot is also excellent, with a lot of glide and long stride with high leg action.

Three of the offsprings are amblers and they all callop nicely. Willingness is perpetually agile and light and the offsprings are splendid with high leg action.

Álfadís from Selfoss gives offsprings with right proportions with soft neck and powerful backline. The offsprings have flying willingness and great gaits with breathtaking form and presence. Álfadís gets honorary price for offsprings.

Sammendrag af Álfadís´ historie

Olil beretter, at Álfadís viste et enormt potential fra dag ét. Hendes bevægelser som føl var slående elegante, og hun viste alle fem gangarter. Hun var utvivlsomt femgænger med gode, adskilte gangarter. Hun valgte trav, når hun var afslappet.

Olil fornemmede, at der var noget overnaturligt ved hoppen, heraf navnet Álfadís, som betyder elver/eventyr.

Fra første dag i træningen, da Álfadís var tre et halvt år, var hun god. Hun var let at træne og kvik til at lære. Alt kom naturligt til hende. Álfadís´ træner lod hende udvikle sig i et passende tempo og bad hende ikke om for meget, hvilket man nemt kan komme til med så talentfuld en hest. Álfadís stod altid forrest i sin boks og fulgte med i, hvad der skete i stalden, mens hun ivrigt ventede på, at det skulle blive hendes tur.

Ud over et storartet temperament og at hun godt kunne lide mennesker, besad hun en enorm iver for at performe. Hun var rolig af natur. Men det virkede som om, hun kunne fornemme, hvornår det var showtime. Her gjorde hun alt, hvad hun kunne for at vise sig flot og storslået frem.

Af alle hendes kvaliteter er hendes store vilje og enestående sindelag de bedste. Jeg kan ikke forestille mig det bedre i nogen anden hest. Jeg ved også, at mange flere mennesker vil få øjnene op for, hvad jeg mener, når de lærer hendes efterkommere at kende, fortæller Olil i en tekst på Gangmyllans hjemmeside

Relaterede artikler