Hesten går for løs tøjle, mens der skydes

Af: Henriette H. Hansen og Pia Langhoff Møllnitz. Redigeret af Kristina Christensen

Foto: ND Foto Danmark, Canva.com

30 august 2024

Flagrende maner. Hove i galop over jorden, spændte muskler, og øjne, der kniber sammen. Tager sigte og sender pilen afsted.

Vi er til DM i bueskydning til hest med Henriette H. Hansen og Pia Langhoff Møllnitz i weekenden d. 3.- 4. august.

DM i bueskydning til hest er en international sport. Den foregår i galop, og hesten går for løs tøjle, mens der skydes.

Helt præcist kaldes sportsgrenen HorseBack Archery, og sammen med Henriette og Pia deltog Frami fra Poreyjarnùpi og Moði fra Hedemosen.

Fra venstre: Pia Langhoff Møllnitz og Moði fra Hedemosen, Frami fra Poreyjarnùpi og Henriette H. Hansen.

Begge kvinder havde fokus på at dygtiggøre sig indenfor disciplinen, der må siges at kræve en høj grad af koordineringsevne.

Men de er også med for at dele deres passion for en anderledes måde at fremvise hesten på.

– Hesten har meget at “skulle have sagt”, og du følger med og går i et med hesten. Det er krævende på den måde, at du som rytter bør være i besiddelse af kropskontrol, styrke i core og ryg samt god balance og fornemmelse for hestens bevægelser under dig.

– Hesten går for løs tøjle, buen er i hånden og du skal kunne koordinere at sætte pil på buen med den anden hånd, sigte og ramme, alt imens hesten er galoperer afsted på den 90 meter lange bane, fortæller Henriette og Pia.

DM med internationale mål

DM blev afholdt på Klimagaarden ved Sakskøbing på Lolland. Her er banen superfin og med internationale mål med opsatte taggets og pilefangnet. Der skydes i forskellige retninger efter fastlagte “skiver/taggets”, alt efter hvilken klasse det er. Sikkerheden er i top og der er naturligvis stramme retningslinjer for, hvor publikum kan stå, og hvordan man skyder, når man er på hesten. Front, back, side, Kick Kack, off side og Ground shot er de retninger, som der ofte skydes i.

Eventet var delt over to dage. Lørdag red deltagerne klassen DM-Raid233 og søndag DM-Skimish.

– Man har imellem 4-6 runs pr. klasse. Points efter antal pile der rammer skydeskivens cirkler: Gul 5, rød 4, blå 3, sort 2, hvid 1 point. Du er på tid som vanligt ligger på max. 14 sek. pr. run, men denne var justeret til at hedde max. 25 sek. Vi rider den på 14 – 16 sek. Det lyder måske forkert, med der er en bedre rytme, når der er et vist tempo, forklarer Henriette og Pia.

12 ekvipager var til start. Heraf 2 islandske heste. Den første dag kom Moði og Pia ind på en flot delt 3. plads og Frami og Henriette lå som nr. 6. Begge var meget tilfredse med præstationen. Ingen havde forventet topplaceringer i feltet af deltagere.

Bedste islænder til bueskydning i Danmark

Søndag havde Pia lidt nerver på, forklarer hun, men Moði var cool. Desværre ramte pilene lige udenfor tællecirklerne. Henriette og Frami havde bedre held med at få sat pile i tre ud af de fem taggets, og det udløste bonuspoint, og avancering fra 6. pladsen til en 3. plads i den afdeling.

– Samlet i begge klasser stod det lige med 66 points til nr. 2 og 3, men nr. 2 havde en pil mere i centrum, og derfor gik 3. pladsen i DM klassen til Henriette og Frami, som nu er bedste islænder til bueskydning i Danmark.

Havde klassen været delt efter “de unge under 50 år og dem over”, det der internationalt hedder Masterclass, så havde Frami og Henriette været nr. 1, lyder det begejstret fra Henriette og Pia.

– Placeringen var en overraskelse og en af de gode og skønne overraskelser. Der blev jublet i islænderlejren, for vi var begge stolte af at kunne slå fast, at i den her disciplin kan denne race også gøre sig gældende. Sporten er stor internationalt, men os bekendt er der ikke mange islændere der dyrker det…. Endnu.

– Vi håber, at kunne inspirere flere til at få øjnene op for denne mulighed. Der trænes en del fra jorden (uden hest), og der udskrives også klasser, hvor man skyder fra “træhest” eller fra gående (løbende), så har du ikke hesten klar, eller ejer du ikke hest, så er det muligt at være med i klasser uden.

Relaterede artikler