Hingsteholder før bedækningssæson: Kræver CEM-test af hopper

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Teland.dk

10 marts 2021

Vi har CEM-testet avlshopper i årevis

Stutteri Teland i Nordjylland modtager avlsheste fra udlandet. Derfor har de testet både hopper og hingste for den smitsomme kønssygdom CEM længe. Efter udbruddet i Danmark sidste år er de blevet endnu mere forsigtige på Teland.

Hvad er jeres erfaring med CEM som hingsteholdere?

– Som en hovedregel har vi CEM-testet hingstene og forlangt CEM-test af hopperne de sidste 4-5 år, og kun i enkelte tilfælde har der ikke været krav om det. Det har vi valgt, selv om CEM tilsyneladende var fraværende i Danmark indtil 2020. Sammen med de pågældende hingsteejere besluttede vi det, fordi markedet for hingste er internationalt. Vi har hingste fra udlandet, og der kommer hopper til os fra Tyskland, Østrig, Schweiz og hele Norden. I Tyskland forlanger man også hopperne testet, for de har gennem flere år haft problemer med sygdommen.

– Selv vores dyrlæge syntes, at det var underligt med den test. Flere hoppeejere valgte os fra, fordi de mente, at det var unødvendigt og for dyrt, selv om vi fik testet hopperne her og analyseret prøven via et tysk laboratorie til en overkommelig pris. Det kostede cirka 1.200 kroner inkl. dyrlæge og analyse. Vi valgte at stå fast og sige, at det er sådan, det er. Det var efter vores mening det mest ansvarlige overfor alle hoppe- og hingsteejere.

Hvad skete der hos jer, da CEM blev konstateret sidste år?

– Efter udbruddet i 2020 begyndte vi at følge med bl.a. i diskussioner på Facebook, hvor nogle hoppeejere mente, at hingsteejerne havde optrådt uansvarligt, og CEM derfor var kommet til Danmark. Det kørte af sporet, for absolut ingen ønsker det her ind i populationen. Som noget uventet fik vores hingste ekstra hopper, fordi nogle hingsteholdere måtte lukke ned for nye hopper, da deres hingste fik konstateret CEM og skulle behandles. Den enes død, den andens brød, kan man sige.

Hvordan tager I ansvar for at forebygge I CEM-smitte fremover?

– Hingste har altid skulle CEM-testes, og vi er nu i gang med at teste hingstene inden bedækningssæsonen. Som altid er vi spændte på resultatet. Vi er hidtil gået fri, men det er hurtigt at få ind. Jeg tænker, at der muligvis har været CEM blandt hopperne i Danmark før, men der var ikke rigtig nogen, der testede for det, så man har været uvidende om det. Måske har det været en årsag, når folk har haft problemer med at få hopper i fol, for det kan fx skyldes, at hoppen eller hingsten har CEM.

– Hos os skal alle hopper som hidtil testes for sygdommen, og i vores bedækningsbetingelser henviser vi til DI´s retningslinjer. Forskellen i år er, at hopperne skal have en negativ test, inden de ankommer. Tidligere har vi haft det som ekstra service, at vi testede her, men det gør vi ikke længere. For i teorien kan hopperne jo smitte hinanden, når de går sammen på folden. Før 2020 var vi ikke klar over, hvor ekstremt smitsomt det i virkeligheden er, og nu er vi blevet klogere og endnu mere forsigtige.

Om Teland

Teland stiller 7-8 hingste til rådighed på gården ved Bindslev i Nordjylland, hvoraf flere er lejet ind via hingsteejere fra fx Norge og Tyskland. Stedet forventer at have ca. 120 hopper igennem over bedækningssæsonen 2021, som begynder i april. Stutteriet får selv 20-24 føl årligt. Teland drives af Steffi og Rune Svendsen, der har mange års erfaring med avl og hingstehold.

Se mere her: www.teland.dk

 


Baggrund: Udbrud af CEM-virus i Danmark

Sommeren 2020 blev islandske heste i Danmark ramt af et af de største udbrud af CEM i Europa i 10 år. Fra slutningen juni til slutningen af august analyserede Statens Serum Institut (SSI) 740 prøver fra 272 heste. 14 hingste og 92 hopper var CEM-positive.

Screening og forskning bekæmper bakterien

Målet er nu at få CEM helt ud af populationen af islandske heste. For at bekæmpe en smitsom sygdom er det vigtigt at kende dens udbredelse, og netop det er et nyt forskningsprojekt under Københavns Universitet, SSI og Dansk Islandshesteforening i gang med at belyse. Hesteafgiftsfonden og Dansk Islandshesteforening støtter økonomisk, mens Statens Serum Institut (SSI) analyserer prøverne. CEM-screeningerne kører ugentligt på SSI. Screeningerne betyder i øvrigt, at hoppe- og hingsteejere aktuelt har adgang til billigere test.

Hvad er CEM?

CEM er smitsom livmoderbetændelse hos heste. Bakterien Taylorella equigenitalis overføres ved bedækning. Smitten kan også ske ved insemination og indirekte kontakt fx via instrumenter og redskaber. Hos nogle hopper er symptomerne klinisk smitsom livmoderbetændelse med store mængder væske i livmoderen og eventuelt flåd fra kønslæberne fra 10-14 dage efter smitte. Hos andre hopper vil eneste symptom være, at de ikke bliver drægtige. Det er også beskrevet, at hopper, der er kroniske bærere af bakterien, kan blive drægtige. Der er risiko for, at drægtige, CEM-positive hopper udvikler en infektion i moderkagen og aborterer føllet. De kan også risikere at føde et levende føl, der er inficeret med bakterien. Ved udbruddet i sommer havde de fleste smittede hopper uspecifikke eller ingen symptomer.

Lav drægtighedsprocent, manglende indtægter fra bedækninger og udgifter til prøvetagning og behandling betyder, at CEM er et dyrt bekendtskab, der let kan løbe op i + 10.000 kroner per dyr.

 

Sådan smitter CEM

  1. Hingstene bedækker/inseminerer ofte adskillige hopper og er smittespredere. De er bærere af bakterien på penis og forhud. Hingste er symptomfri.
  2.  Én inficeret hoppe, der bliver bedækket, kan være kilden til at alle andre hopper, som bedækkes/insemineres af samme hingst, udsættes for smitte.
  3. Indirekte smitte sker blandt andet via instrumenter.  Mange heste har ingen symptomer. Derfor kan det være svært at vide, om man har et smittet dyr. Dansk Islandshesteforening anbefaler, at alle hopper, der skal avles på, testes.

 

Læs om CEM og screening og se Dansk Islandshesteforenings retningslinjer her.

Relaterede artikler