Forår, ægtælling og larvedyrkning

Af: Kristina Christensen

Foto: Unsplash.com

17 april 2021
Sundhed

En god ormestrategi “hviler” på to ben – fokus på både hest og fold.  I denne artikel ser vi på hvordan dyrlægen finder frem til den korrekte behandling med ormekur til hesten.

Alle heste får orm, og heste kan sagtens have en let ormebelastning uden at udvikle symptomer. Bliver ormebelastningen for stor, kan det medføre sygdom, og så skal der handles!

Har du en ormestrategi? For en ormestrategi  hænger nøje sammen med forebyggelse, fortæller hestefagdyrlæge Klavs Rønn. Han driver sin virksomhed Skovdalens hesteklinik ved Aalborg både som klinik og som udkørende hestepraksis. I forhold til orm hos heste, oplever han hyppigt, at hesteejere beder om en omgang “bredspektret” ormekur én gang om året, gerne i forbindelse med den årlige vaccine. Men helt så simpelt er det ikke at behandle orm hos heste, og med forårets komme, er der god grund til at sætte fokus på emnet.

TÖLT giver her i samarbejde med Klavs Rønn gode råd om, hvordan du planlægger en indsats mod parasitter i din besætning.

Hvad er god ormestrategi?

God ormestrategi følger årets gang fortæller dyrlæge Klavs Rønn fra Skovdalens hesteklinik:

-For at have optimale levevilkår kræver æg og larver bestemte livsbetingelser. Disse afhænger af årstiden, og de kræver hesten som vært. Strategien er derfor at bryde æggenes og larvernes udviklingscyklus, og i det hele taget gøre livet surt for dem.

Lige nu er det er forår, og det har overvintrende ormeæg i hestens gødning på marken også opdaget! I de kolde efterårs-  og  vintermåneder har disse æg ligget i dvale på folden, men med forårets komme og med årstidens stigende temperaturer, udvikles æggene over tid til smitsomme, bevægelige og optagelige larver.

Forebyggelse af orm i din hestebesætning kræver derfor BÅDE fokus på forebyggelse i hestens omgivelser OG korrekt behandling med ormekur til hesten.

Hvis man ikke er opmærksom på hestens omgivelser dvs. foldenes beskaffenhed og staldhygiejne kan tilfældig behandling med ormekure være et middel, der i bedste fald slukker en ildebrand fortæller Klavs Rønn.

Han gør opmærksom på, at en god ormestrategi er lig med:

  • Forebyggelse af parasitbelastningen i hestens omgivelser
  • Analyse af hestens behov for behandling (ved ægtælling, larvedyrkning, blodprøve og spytprøve)
  • Korrekt og målrettet anvendelse af ormemiddel for at undgå resistens

 

Tælle, tælle, tælle

I hesten ligger larverne fra ca. oktober til april i dvale i tarmslimhinden. I en proces udløst af lys, der påvirker af hestens hypofyse gennem øjnene, vækkes larverne i hesten med forårets komme. Larverne bevæger sig ud til tarmslimhindens overflade, hvor de lægger æg. Nu kan deres æg tælles i hestens gødning vha. ægtælling. Derfor er ægtællinger ikke en undersøgelse, man bør foretage i vinterhalvåret.

Fra gødningsprøve til resultat

Om foråret, når antallet af æg kan undersøges udfra hestens gødning (gødnings-prøver), kan det volde islandshesteejere med fritgående heste i større flokke besvær at indsamle gødningsprøver, for hvilken pære matcher hvilken hest?

Et godt råd er at bære fryseposer og sprittusch på sig. Herved kan man samle sig en gødningsprøve, og notere på posen, hvilken hest pæren stammer fra i “gerningsøjeblikket”. Prøven behøver kun at bestå af en enkelt pære, der straks pakkes i en lukket, lufttom plastikpose, der opbevares køligt. Hver prøve skal mærkes tydeligt med hestens navn og alder og skal derefter afleveres hos din dyrlæge indenfor et par dage.

Efter du har afleveret din hests gødningsprøve, kan ægtælling og/eller larvedyrkning påbegyndes i dyrlægens laboratorium. Undersøgelserne foregår i samarbejde med din dyrlæge, der afhængigt af hvilken type æg og larver, der findes under mikroskopet udskriver den medicin, der er rigtigst at anvende.

Ægtælling og larvedyrkning – hvordan?

Ved ægtælling opblandes gødningen i et bestemt forhold med saltvand, hvorefter det mikroskoperes i tællekammer. Der kan være ca. 20 æg i forlængelse af hinanden på en millimeter, så du kan ikke se dem.

Larvedyrkning laver man fordi, det ikke er muligt ved ægtælling at skelne mellem æg fra tarmorm og æg fra blodorm. Æggene klækkes naturligt på folden, når temperaturen stiger om foråret, og det er denne proces som larvedyrkningen efterligner. Larverne er i modsætning til æggene lette at skelne fra hinanden. Gødningen henstår ved stuetemperatur i ca. 14 dage. Det sættes herefter i vand i ét døgn, hvor de udviklede larver vil synke mod bunden. En prøve opsuges med pipette og mikroskoperes.

Medikamenter

Følgende medikamenter anvendes til behandling af orm hos heste. Det er indholdsstofferne i medicinen, der er nævnt her og ikke handelsnavne på præparaterne:

  • Bændelorm behandles med praziquantel
  • Blodorm behandles med ivermectin
  • Tarmorm behandles med ivermectin eller pyrantel
  • Spolorm behandles med benzimidazoler

Selve handelspræparaterne kan have mange forskellige navne – det vigtigste er, at typen af medicin matcher resultatet af ægtællingenog/eller larvedyrkningen.

Gem ikke rester

Du må ikke gemme rester af ormekure, da din hest kan have ændret ormeprofil fra sidste år, ligesom det heller ikke kan betale sig at købe tilfældige præparater på internettet, da du ikke har en chance for at sikre dig, at indholdsstofferne er målrettet den påviste type orm.

Mange dyrlæger tilbyder rabatordninger ved et stort antal ægtællinger fra samme besætning eller stutteri-rabatter. Forhør dig evt. om rabat hos din dyrlæge.

Sådan foregår larvedyrkning

Larvedyrkning laver man fordi, det ikke er muligt ved ægtælling at skelne mellem æg fra tarmorm og æg fra blodorm. Æggene klækkes naturligt på folden, når temperaturen stiger om foråret, og det er denne proces som larvedyrkningen efterligner. Larverne er i modsætning til æggene lette at skelne fra hinanden. Gødningen henstår ved stuetemperatur i ca. 14 dage. Det sættes herefter i vand i ét døgn, hvor de udviklede larver vil synke mod bunden. En prøve opsuges med pipette og mikroskoperes.

Sådan foregår ægtælling

Gødningen opblandes i i et bestemt forhold med saltvand, hvorefter det mikroskoperes i tællekammer. Der kan være ca. 20 æg i forlængelse af hinanden på en millimeter, så du kan ikke se dem.

 

For ægtælling er ventetiden på svar typisk knap en uge, hvor ventetiden på svar for larvedyrkning er ca. 3 uger.

Alt efter resultatet af ægtælling og/ eller larvedyrkning vil din dyrlæge nu kunne ordinere medicin målrettet behandling af netop din hest.

 

Læs også: Forebyggelse og behandling af orm hos islandske heste