Hvordan fodrer jeg min nøjsomme hest, når den står skadet?

Af: Christina Kryder

Foto: Unsplash.com

01 juli 2019
Sundhed

Hvordan fodrer jeg min nøjsomme hest, når den står skadet?

Kostvejlederen: At have en skadet hest er i sig selv en stor udfordring, og ofte står hesteejeren tilbage med en detaljeret plan for genoptræningen, men ikke en plan for, hvordan man uproblematisk når til genoptræningsfasen.

 

Ofte medfølger der ikke den store vejledning omkring fodringen i denne periode, selvom fodringen for nogle heste kan have afgørende betydning for et godt resultat både under perioden med boksro, og når hesten igen skal tilbage i genoptræning.

Ofte sker skaden meget pludseligt og en foderændring er derfor nødvendig nærmest fra dag til dag. For hestens meget følsomme fordøjelse er dette ikke optimalt, og derfor kan der potentielt også opstå fordøjelsesproblemer. Alt dette samtidigt med at den nedsatte aktivitet udgør en risiko for hesten både i forhold til vægt og stofskifte med langvarige konsekvenser til følge.

Min hest har boksro og må ikke blive for tyk

Er hesten blevet skadet og anbefalet boksro af dyrlægen, så kan det være en udfordring at holde hestens fordøjelse i gang samt at holde hesten rolig uden at stresse.

Ofte går bekymringen på, at hesten ikke må få for meget energi, så den tager på og påfører sin krop større belastning end nødvendigt. Derfor bliver løsningen ofte en meget ”skrabet” foderplan, hvor hesten kun får en håndfuld foder og nogle vitaminer samt et grovfoder uden analyse.

Dette er til dels korrekt og så alligevel helt forkert. En hest, der er syg, hvad enten det er en seneskade eller anden form for sygdom, har i høj grad brug for vigtige næringsstoffer for at kunne reparere det væv i kroppen, der er skadet.

Det er selvfølgelig vigtigt at reducere kalorieindtaget og her kan anvendelse af et fiberbaseret foder være en stor fordel. Fibre har den egenskab, at de leverer brugbar energi til hesten, men det er en mere langsom omsat energi, som ikke påvirker blodsukkeret og derfor giver et mere stabilt energiniveau.

Ingredienser som har et højt indhold af sukker og stivelse bør reduceres til et minimum, og fokus på fordøjelsen og immunsystemet bør derimod prioriteres, så hesten får de bedste betingelser for at komme sig. Får hesten ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer, vil både immunsystemet og fordøjelsen være påvirket, og helingsprocessen kan blive besværet. Det samme kan ske for kroppens evne til at bekæmpe virus og bakterier og til at tage imod den terapi, som dyrlæge eller anden behandler giver.

Min hest er opereret for kolik

Det er en anden situation, hvis hesten står på boksro, fordi den fx er opereret for kolik. Her er det meget vigtigt, at der tages hensyn til tarmsystemet, og at hesten ikke får foder, som potentielt kan udvide sig i tarmen eller gør skade omkring det opererede område. I dette tilfælde bør der fodres mange små måltider med et fiberrigt foder, men med fibre, som ikke har for hård struktur af hensyn til sårbarheden i tarmen. Grovfoderhygiejne bør også være i top, da dette kan have en negativ indvirkning på helingsprocessen efter operationen.

Min hest har mistet appetitten

Heste med smerter, ubehag eller stress kan miste appetitten, og det hjælper ikke situationen, at der også ofte sker en pludselig foderændring, samt at hesten får medicin enten som sprøjte i munden eller gemt i sit foder. Når hesten går fra sit foder, så bør der vælges foder ud fra, hvad hesten kan lide at æde, selvfølgelig med skaden eller sygdommen taget i betragtning.

Det er klart, at hvis hesten har været forfangen eller på anden vis ikke tåler græs eller andet sukkerholdigt foder, så skal den selvfølgelig ikke fodres med det, men i andre situationer, kan der i en kortere periode vælges et foder ud fra smag og konsistens for at stimulere ædelyst og appetit.

Det kan også være en idé at plukke græs til hesten, hvis det hjælper hesten til at få appetitten tilbage. Derudover kan vådt foder som fx forskellige mash-typer også være et godt alternativ. I denne periode er det vigtigt at holde fodringen simpel og så ensartet som mulig, da både tilskud og medicin i foderet kan betyde spisevægring og manglende tillid til krybbefoderet. Spisevægring kan også være et tegn på mineralmangel og derfor kan det også være en idé at tildele ekstra Vitamin B eller ølgær i en periode.

Mange måltider og vand

Mange små måltider er altid en rigtig god idé til en hest, der har boksro, hvad enten det skyldes en operation eller en seneskade. Hos en hest, der står stille, er der altid i risiko for at fordøjelsen går i stå. Derfor er det vigtigt at sørge for, at der er gang i systemet ved at give hesten mange små måltider. Gerne fiberholdige måltider, som øger tyggetiden og dermed spytproduktionen, så den tid hesten tilbringer i sin boks bliver brugt på ædeaktivitet.
Et dagligt måltid våd mash er også en god idé for at sikre væske til tarmen, da ikke alle heste drikker tilstrækkeligt i forbindelse med foder eller aktivitetsændring. Tilstrækkeligt med vand kan hjælpe hesten mod forstoppelse eller andre former for fordøjelsesrelaterede sygdomme.

 

Relaterede artikler