Anne Soelberg, DI´s uddannelsesmedarbejder skriver om hendes oplevelse af det kæmpe event. Sammen med Anne deltog Anne-Sofie Nielsen – også fra DI uddannelse samt formand for DI, Sus Ulbæk.
Anne fortæller:
“Vi deltog i hele fredagens program og fik indblik i en perlerække af internationale forskeres viden om, hvad der sker på den store arena i relation til heste, vores egne roller og ansvar i hesteverdenen samt de store perspektiver på hestesportens fremtid.
Der var mulighed for at høre oplæg på tre-fire forskellige lokationer; aulaen, auditoriet og to indendørs arenaer, heraf den ene Flyinges store opvisningshal. Heldigvis kunne man også købe chokladbullar i de lækre madboder og få sig en fika, når hovedet løb tør for energi.
Mange af oplæggene var ren teori, mens andre var sat op som clinics med spændende demonstrationer.
Vi hørte om human forandringspsykologi, etisk hestetræning, omverdenens accept af hesteaktiviteter (SLO), konfliktadfærd, antropomorfisme, femdomænemodellen, Equitation Science´s ti træningsprincipper og meget mere”
Lisa Ashton, lektor i hestevidenskab på Hartpury University, fortalte om, hvordan vi så let kommer til at tillægge vores heste menneskelige følelser og intentioner;
”Min hest er uopdragen”
Eller: Min hest har ikke korrekt indlærte signaler.
”Min hest stoler på mig!”
Eller: Hesten oplever, at dens liv er forudsigeligt og trygt.
I begge tilfælde er første udsagn eksempler på antropomorfisme, hvor hesten tillægges menneskelige intentioner, som den ikke har, da den i modsætning til os mennesker ikke har frontallapper. Det kan give frustrationer og misforståelser i håndterings- og træningssituationer, som vi kan undgå ved at sætte os ind i hestehjernens egenskaber.
Af clinics gjorde Angelo Telatins præsentation især indtryk. Angelo har en PhD i, hvordan heste lærer i træningssituationer og er samtidig en erfaren rytter og underviser.
Han tydeliggjorde med to demoryttere fra Flyinges hippologprogram, hvordan korrekt givne signaler og rettidig belønning fra rytterens side kan forandre hestens bevægemønstre fra låst og stiv til løs og let på under 45 min.
Gennem paneldebatter talte de mange eksperter sammen om, hvad de selv anser som de vigtigste indsatsområder for fortsat øget hestevelfærd i alle brancher.
Flyinges store, flotte event gav stof til eftertanke og efterlod os med en oplevelse af, at vi i DI er godt med på mange vigtige områder, og at vi støt skal arbejde videre i samme retning, som vi allerede er på vej i”.