Det står i Jörfi Hedelands vedtægter, at vi skal donere hele vores overskud til Hedeland, fortæller klubbens formand Nete Jørgensen.
– Og Jörfi Hedeland formår at generere penge, understreger hun med stolthed i stemmen:
– Sidste år – bl.a. efter et vellykket DM i gæðingakeppni – henlagde vi 128.000 kr. til Hedeland.
– I år viser vores regnskab indtil videre, at vi kan henlægge yderligere 100.000 kr. bl.a. efter weekendens Sjællandsmesterskab. Vi har nogle vanvittigt engagerede frivillige ildsjæle, der gør hele forskellen! Der knokles for hver eneste krone, som vi tjener i klubben.
Nete fortæller, at klubben ikke har yderligere forpligtelser at betale til, hvilket mange andre lokalklubber har i form af lokale baneanlæg og ridehus.
– Derfor er det nemmere for os at donere større beløb. Men det er vigtigt at pointere, at Jörfi lejer Hedeland på samme vilkår som andre klubber. Vi betaler samme leje af baner, maskiner og klubhus. Desuden betaler vi årligt et ekstra beløb for brug af klubhuset til bestyrelsesmøder i sommerhalvåret.
Ud over at tjene penge på bl.a. stævner og kåringer, som afholdes på Hedelands baneanlæg, knokler engagerede kræfter for at skaffe midler til to store projekter.
Det ene er en fast overdækning ved siden af det i øvrigt renoveringskrævende klubhus. Det andet er en omfattende renovering af Hedelands voldsomt ramponerede bokse i den såkaldte ”Ringborg.”
Nete Jørgensen har arbejdet målrettet med at skaffe midler via fundraising.
Hun beskriver søgeprocesserne som tidskrævende og som et stort arbejde, hvor man skal tænke sig godt om. Men indtil videre er det lykkedes at rejse først 50.000 fra en lokalpulje i Friluftsrådet og siden 140.000 – også fra Friluftsrådet – til overdækket.
Og endelig kom der en afgørende e-mail i Netes mailboks for få dage siden: Friluftsrådet vil donere 325.000 til renovering af Ringborgen.
– Jeg så bare overskriften og tænkte HUHA. Jeg måtte læse mailen to gange for at tjekke, at jeg havde set rigtigt. Det er helt vildt, siger en glad Nete.
Nyheden om støtten på 140.000 til det overdækkede langhus fik klubben i juni i år. De i alt 190.000 til langhuset betyder, at man snart kan skyde byggeriet af den 6×18 meter store overdækning i gang.
En håndværker er i spil til opgaven, og forhåbentlig kan den nye bygning tages i brug i begyndelsen af det nye år.
Det glæder Jörfi Hedeland sig til.
– Vi mangler et sted, hvor man kan samles i al slags vejr. Hvis vi har en fornuftig overdækning med læ på en langside, giver det mange flere muligheder for at være sammen i tørvejr. Sidste år lejede vi et 33 meter langt telt til DM i gæðingakeppni, og sådan et telt koster kassen. Med overdækningen kan vi på sigt spare klubberne for udgiften til teltet.
– Bygningen kan også bruges til salg af mad under stævner samt bygningsbedømmelser og målinger under avlskåringer. Endelig kan det være et samlingssted for grupper af fx børn og unge, der er på ridetur.
Nete understreger, at man bør indtænke i projektbeskrivelse, at faciliteterne skal være tilgængelige for alle. Det gælder især i hos Friluftsrådet, som bl.a. arbejder for, at flere mennesker kommer ud i naturen.
– Alle dem, der går ture, cykler og rider herude kan også gå ned og bruge overdækningen. Det vil også være tilgængeligt for skoleklasser på tur – selvfølgelig på tidspunkter, hvor vi ikke selv bruger det. Hvis det kan give kapital til Hedeland, må det være sådan, siger Nete.
Mulighederne for at søge penge er mange, men ingen kommer sovende til kontanter. Man skal også selv have lidt mønt på kistebunden.
– Der ligger mange penge derude, men det tager tid at rejse penge til et konkret projekt, og man skal være meget opmærksom på at formulere projektbeskrivelserne og projektets formål rigtigt.
– Det er også vigtigt selv at have cool cash, inden du søger. Som regel skal du stille med 30 procent af det samlede beløb, og det er forskelligt, om man selv skal lægge arbejdskraft til udførelsen af projektet, fortæller hun og fortsætter:
– Du er nødt til at tænke grundigt igennem, hvad dit projekt kan byde ind med i forhold til det, som fonden overordnet fokuserer på. Det er især vigtigt at komme op i helikopterperspektiv og formulere visioner, som rækker ud over egne hesterækker, så flere mennesker kan få glæde af dit projekt.
Hun oplever, at der typisk går fire til fem måneder, før man får svar på en ansøgning.
Med ansøgningen til Ringborgen gik det lidt hurtigere end forventet. Det er godt, for det betyder, at renoveringen kan gå i gang snart, og de nye faciliteter kan være med til at skabe mere liv på Hedeland.
– Ringborgen er fire sektioner med i alt 80 mega små bokse bygget ind i en cirkelformet jordvold. Taget er stort set styrtet sammen, og borgen er voldsomt renoveringskrævende. Planen er at slå boksene sammen to og to, så der bliver 40 større bokse. Det koster mange penge.
Hedeland skal være åbent for offentligheden, fortæller Nete, og Friluftsrådet har spurgt ind til muligheden for, om andre end hestefolk kan bruge Ringborgen.
– I ansøgningen har vi lagt op til, at man kan lave lejre og ungdomssamlinger og bruge boksene til overnatning. Det gælder også spejdere – måske i en kombination med læring om biodiversitet eller naturoplevelser.
På hestefronten lægger ansøgningen vægt på, at det er oplagt at lave sociale og lærerige børne- og ungdomssamlinger i naturen.
– Der er så mange ridestier i Hedeland. Der er masser af mennesker og ingen asfaltveje, så det vil være et godt sted at lære børn og unge at begå sig sikkert til hest i naturen blandt mountainbikere, hundeluftere, gående og løbende gæster.
Hvis Friluftsrådet ikke havde doneret nok penge til at renovere Ringborgen, ville Nete have fortsat med at søge hos andre fonde.
– I den næste ansøgning kan man angive, om man har bevillinger fra andre fonde. Det er positivt, hvis nogen allerede har givet penge til projektet.
I den kommende uge er der møde med en arkitekt om Ringborgen. Hvis alt går vel, kan renoveringen starte op i efteråret. Men en stor donation giver også mere ansvar, og der følger øgede krav til dokumentation med.
– Når en donation er på over 200.000 kroner, stiller det skrappe krav. Fx skal der skal der en statsautoriseret revisor på, og du får ikke penge, før du er færdig. Det kræver et kæmpe cashflow.
– Vi skal selv stå for stort set al udførelse af renoveringen, for pengene går til materialer. Nu skal vi stampe flere hjælpere med håndværksmæssig snilde eller erfaring op.
Alt tømrer- og sorteringsarbejde bliver udført af frivillige kræfter. Det er essentielt for klubben, at man ikke slider på de samme frivillige hele tiden.
– Vi har virkelig brug for, at der melder sig nye kræfter på banen til renovering af Ringborgen. Jeg forestiller mig, at det kommer til at foregå over nogle arbejdsweekender, hvor man tilmelder sig.
– I budgettet er der forplejning af hjælpere, og der er brug for nogen, der kan tage sig af opgaver som forplejning, sortering, alt muligt, siger Nete og forestiller sig, at langhuset står færdig, inden Ringborgen står for:
– Lad os sige, vi bliver 20-25 mennesker til ringborgsprojektet. Det ville være totalt fedt at have det overdækkede langhus klar, så vi kan mødes og spise der.
# Følg de store fonde som Friluftsrådet og Nordea-fonden på deres hjemmeside og sociale medier. Tilmeld dig deres mailinglister. Sådan får du aktuel info om nye puljer, der åbner for ansøgninger.
# Man skal sætte sig godt ind i de rammer, ønsker og visioner, som fondene beskriver i deres oplæg. Læs deres materiale grundigt igennem og find ud af, hvordan jeres projekt kan passe ind i formålet.
# Spar med fondenes medarbejdere. Ring dem op, hvis I har en god idé og har brug for at vende den, inden i udformer en ansøgning. De er altid super søde, imødekommende og hjælpsomme. Fra deres side er de interesseret i at give penge til de rigtige projekter, så de vil gerne høre om jeres idéer.
# Jeg har haft en del kontakt med Friluftsrådet omkring ansøgningen til Ringborgen, som i alt er på omkring 500.000. Normalt giver de ikke penge til renovering, men jeg talte godt for, at vi rækker ud til børn og natur. Vi snakkede om, at projektet er en del af, at man kan bruge området til nye aktiviteter. Der passede nogle af vores visioner ind i deres.
# Kig ud over jeres egen hestenæse, vær kreative. Vær klar til at yde en masse benarbejde. Og vær ikke bange for at formulere visioner, som I tror på.
# Lav research og sæt dig ind i, hvordan man søger. Nordea Fonden holder fx online kurser, hvor de fortæller om søgeprocesserne. Det har Friluftsrådet også gjort.
# Spar med repræsentanter i de lokale friluftsråd. De kan ofte komme med gode input og viden.
Jörfi Hedeland er en lokalklub, hvis formål er at generere penge til Hedeland. Klubben har snart eksisteret i tre år.
Baneanlæget på Hedeland rummer fire velfungerende baner. En 250 meter ovalbane til sporten, en 20×60 meter dressurbane, 300 meter pasbane og 300 meter gædingakeppni-ovalbane.