Vi vælger den islandske hest pga. af gangarter og sindet samt islandshestefællesskabet

Af: Sus Ulbæk

Foto: DI Arkiv

24 oktober 2022

Læs mere om resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelsen bekræfter, hvad vi ved om den alsidige brug og interesse for vores islandske heste. At valget af den islandske hest er begrundet i dens gangarter og sind. Undersøgelsen viser også en høj grad af engagement og vilje til som frivillig at bidrage til aktiviteter – faktisk er mere end 50 pct. af de, som besvarer spørgeskemaet engageret som frivillig i større eller mindre grad. For disse er fællesskabet om vores heste den drivende faktor.

Baseret på besvarelserne fortæller undersøgelsen også en historie om en forening med mange medlemmer på +50 år, som bakker bredt op om DI; mens det kniber mere at få fat i de unge.

Blandt medlemmerne er der generel tilfredshed med DI (bestyrelsen og komiteerne), idet 65 pct. er tilfredse mens kun 10 pct er mindre tilfredse/utilfredse. Men der er en stor gruppe på 25 pct. som ikke ved, om de er tilfredse eller utilfredse.

Tilfredsheden med DIs sekretariat og Stambogskontoret er større, idet mere end 80 pct. er tilfredse/meget tilfredse med service og informationsniveau. Den største hindring for folks ønske om at melde sig ind i DI er prisen for medlemskab.

Undersøgelsen bekræfter behovet for fortsat at styrke kommunikationen om betydningen af Dansk Islandshesteforening for den islandske hest i Danmark. DIs betydning for at værne om den islandske hests karakteristika – gangarterne og sindet – er ikke tydelig nok.

DIs arbejde med at skabe rammerne for mange af de aktiviteter, der driver fællesskabet om vores heste, og som ofte finder sted i klubregi, er heller ikke tydelig nok, hvad enten det drejer sig om at arbejde for adgang til at ride i naturen, uddanne dommere til sportsstævner, eller lave uddannelsestilbud.

Der er behov for en forstærket indsats for at engagere unge og yngre islandshesteryttere. Det er i høj grad en opgave for klubberne som er aktive lokalt, men naturligvis med opbakning fra DI. Da det er en målsætning at øge medlemstallet dels for at styrke DIs politiske indflydelse dels for at understøtte økonomien i foreningen og blive i stand til at give mere og bedre støtte til klubbernes medlemsaktiviteter, peger undersøgelsen på behovet for at arbejde med tiltag, som kan sænke medlemsprisen og derved tiltrække flere medlemmer.

Undersøgelsen og de mange kommentarer understreger, at DIs medlemmer er engagerede medlemmer og at langt de fleste vil deres forening det godt. Svarene og kommentarerne understreger samtidig alsidigheden i brugen af vores heste, som fører til vidt forskellige krav og forventninger til DI fra medlemmerne. Det fører til udsagn som ”DI interesserer sig ikke for sport og elite, og vi i eliten får ikke noget ud af medlemskab”, mens andre synes, at ”DI kun er for eliten, og at helt har glemt bredden”.

Bestyrelsen vil tage resultaterne med ind i det videre arbejde. Der er ikke noget bestyrelsen hellere vil, end at være mere for alle – men det er en vanskelig opgave i en lille forening, som i høj grad beror på frivillige kræfter.

Undersøgelsen i detaljer

Hvad siger undersøgelsen om os der rider/ejer islandsk hest: En stor del er at finde i gruppen plus 50 år. Hovedparten har haft islandske heste i mere end 5 år og ca. halvdelen af de, som har islandske heste, har mellem 2 og 5 heste. Langt de fleste har islandske heste på hobby plan (88 pct. mod 12 pct. som erhverv).

 

 

Hvad siger undersøgelsen, om hvordan vi bruger vores heste: Næsten alle rider i naturen; ca. 50 pct. rider stævner; mere end 60 pct rider undervisning (ca. 40 pct. 1 eller flere gange om måneden); og ca. 40 pct. avler. Her var der mulighed for flere svarmuligheder.

 

Hvad siger undersøgelsen om valget af den islandske hest: 70 pct. valgte den islandske hest på grund af gangart og/eller sindet, mens udseendet spillede en rolle i valget for 25 pct. af de som besvarede spørgeskemaet. (Også her var der mulighed for flere svar).

Hvad siger undersøgelsen om fællesskabet omkring den islandske hest: 90 pct. deltager mindst 1-2 gange om året i en aktivitet med deres hest sammen med andre; og 25 pct. deltager flere gange om måneden. Ca. 60 pct. er aktive som privat person i organisation af aktiviteter i islandsheste-sammenhæng. Og 55 pct. er aktive i klub eller DI-regi. Fællesskabet er en vigtig grund til at engagere sig som frivillig.

 

Hvad siger undersøgelsen, om hvorfor man er medlem af DI: 70 pct af de, som besvarede spørgeskemaundersøgelsen, var medlem af DI. 66 pct. var også medlem af en klub. Motivationen for at være medlem er i høj grad opbakning til DIs arbejde og målsætninger om den islandske hest – 63 pct. Andre vigtige motivationsfaktorer er medlemsfordele som adgang til World Fengur (56 pct.) eller fordi man rider stævner (40 pct.) eller avler og kårer heste (28 pct.). Adgang til TÖLT var en motivationsfaktor for 48 pct. af DIs medlemmer. Også her var der mulighed for flere svarmuligheder.

 

Hvad siger undersøgelsen om tilfredshed med DI: 65 pct. af medlemmerne er tilfredse eller meget tilfredse med DIs arbejde i bestyrelsen og komiteerne. 25 pct. ved ikke nok herom. 10 pct er mindre tilfredse/utilfredse. Samtidig er 75 pct. tilfredse eller meget tilfredse med DIs kommunikation til medlemmerne, mens 15 pct er mindre tilfredse. De som har stiftet bekendtskab med DIs uddannelsestiltag er generelt tilfredse, men mere end 50 pct. angiver ikke at have kendskab hertil. Der er stor tilfredshed med DI sekretariatets og Stambogskontorets arbejde, idet 80 pct. er tilfredse eller meget tilfredse. Næsten 75 pct. af medlemmerne ville anbefale medlemskab af DI til andre islandshesteejere, mens 1 pct. ikke vil.

 

Hvad siger undersøgelsen om tilfredshed med medlemsfordele: Der er stor interesse blandt medlemmer for at kunne gøre flere ting direkte på World Fengur (50 pct) mens 40 pct kunne tænke sig flere medlemsfordele.

 

Hvad siger undersøgelsen om hindringer for medlemskab af DI: Blandt de som besvarede spørgeskemaet og ikke var medlem af DI, angives prisen for medlemskab som den største hindring – ca. 50 pct. finder det for dyrt. 10 pct. oplyser, at de ikke ønsker at være medlem af DI, mens 10 pct. gerne vil have mere information for at kunne tage stilling.

Bag om resultaterne:

Dette er den første spørgeskemaundersøgelse, som søger at sige noget om islandshesteryttere og Dansk Islandshesteforening.

Vi har således ikke en stribe af resultater at sammenligne med over årene – det håber vi at få, da bestyrelsen med jævne mellemrum ønsker at tage temperaturen i islandshesteverdenen.

1155 personer deltog i undersøgelsen. Vi kender ikke det nøjagtige antal af islandshesteryttere/ejere – ifølge Worldfengur at omkring 25000 mennesker i Danmark ejer islandske heste. Det er formentlig noget overdrevet, da der er mange heste som ikke bliver meldt døde. De indledende data om islandshesterytterne kan således ikke siges at være statistisk signifikante; men de giver dog alligevel et billede af islandshesterytterne/ejerne i al deres mangfoldighed, og et billede af, hvordan vi bruger vores heste, aktiviteterne, frivillighed, som vi kan nikke genkendende til.

Ser man på den del af undersøgelsen, som vedrører DI, så er besvarelsesprocenten for DI-medlemmer ca. 30 pct. Resultaterne vedr. DI må derfor anses for at være repræsentative for DIs medlemmer. Resultaterne viser generel tilfredshed med DIs arbejde – men også behov for forbedringer, herunder kommunikation om, hvad bestyrelsen og komiteerne foretager sig. Særligt at der god tilfredshed med Sekretariatet og Stambogskontoret. Endelig viser undersøgelsen, at der er nogen interesse for at styrke medlemsfordele, hvad enten det er i form af aftaler med virksomheder eller adgang til selv at udføre funktioner på World Fengur.

Undersøgelsen understreger, at der fortsat er brug for at kommunikere bedre og mere om formålet med Dansk Islandshesteforening – både til medlemmer og bredere. Blandt kommentarer til, hvorfor folk er medlemmer, er der flere, som peger på vigtigheden af at bakke op om en landsdækkende forening, som fremmer den islandske hest – gennem avlsarbejdet og gennem at sikre internationale og nationale regler for avl, stævner mv. Flere peger på DIs arbejde for adgang til at ride i naturen. Samtidig er der mange flere, som angiver umiddelbare interesser som stævneridning, adgang til Worldfengur og TÖLT.

Uddannelse er et vigtigt område i DI og for medlemmerne. Opfordring til at komme med forslag til flere uddannelsestilbud afstedkom mere end 100 besvarelser. Disse omfatter ønsker om flere kurser i, hvordan man holder hest for nye hesteejere og alt, hvad man ellers må vide for at begå sig i islandshestesammenhæng (se også nedenfor).

Der var også ønsker om avler- og kåringskurser; kurser af relevans for børn og unge; ligesom clinics med kendte ryttere er foreslået flere gange. Mange understreger, at det er vigtigt, at uddannelsestilbud er åbne for alle; mens instruktører efterlyser flere efteruddannelsesmuligheder målrettet til instruktører. Flere efterspørger mere on-line vidensdeling også for at reducere prisen for deltagelse. Endelig er der ønsker til fortsat videreuddannelse af dommere. Der er også en del, som synes at der er rigeligt med tilbud.

Muligheden for at komme med forslag til, hvad DI skal gøre mere af, afstedkom mere end 180 kommentarer. I dette er der mange forslag til aktiviteter, som mest naturligt hører hjemme i klubregi – og som DI skal bakke op om og skabe rammer for – idet omfang, at de ikke allerede findes. Der er også mange kommentarer om, at nuværende aktiviteter er tilstrækkelige og kommentarer om tilfredshed med DI. Og der er kommentarer om, at DI bør fokusere på færre områder – og om at DI skal huske, at islandske heste ikke kun er sport og avl.

Forslagene til, hvad DI skal gøre mere af kan kategoriseres således:

Klubber og bredde

-Mere fokus på fællesskabet – vikingernes hest, Aktivitetsugen er det eneste, der er tilbage

-Bredde lagt ind under klubkomiteen

-Bedre klubstruktur, som kan sikre bedre økonomi

-Mere fokus på TREC og orienteringsridt

-Alrid i hele landet

-Klubberne mere aktive med at række ud til nye islandshestefolk i deres områder

-Mere dialog mellem DI og klubber og medlemmer

Natur

-Styrke arbejdet med at ride i naturen – inkl. private jord, strand

-Udvikle værktøjskassen også til gavn for klubberne

-Vær opmærksom på, at der er forskellige holdninger til NNP blandt DIs medlemmer

-Flere webseminarer som holder os ude i klubberne orienteret om, hvad der foregår

Avl

-Avlerkurser for bredden

-Mere fokus på breddeavl – følshows

-Kurser som støtter kåringsfremstilling foretaget af ejere

-Sikre et verdensomspændende stambogsreglement

-Lavere kåringsgebyr ved kåring af flere heste

-Reglerne for kåring er for skrappe – dobbelt kåringssystem

-Aktiviteter for børn ved kåringer – så flere kommer og kigger

Sport

-Ny stævnestruktur med eliten adskilt fra resten

-Veteranstævner med fester

-Udvikling af gædingafimi som sportsgren

-Fortsat uddannelse af dommere

-Reducer prisen for deltagelse i stævner

-Gennemfør central stævneplanlægning

-Tydelige etiske krav til elite- og landsholdsryttere – de er rollemodeller

-Søg optagelse i TEAM Danmark

-Pas på kommercialiseringen af sporten

-Urimeligt at eliteryttere skal betale for aktiviteter til eliten

-Pararyttere – stævneklasser eller regler

Børn og unge

-Mere fokus på børn og unge – ridelejre og aktiviteter i klubregi

-Mere fokus på unge, som ikke er elite – elite har skabt et gab mellem elite og andre

-Mere støtte til ungdomseliten

Hestevelfærd

-Mange aspekter af hestevelfærd

–       Korrekt ridning

–       Management

-Er islandshestens velfærd og holdbarhed under pres? Eller ved vi bare mere i dag om EMS osv.

Uddannelse af islandshesteejere

-Mere støtte til nye islandshesteejere – køb af hest, fodring, opstaldning, management – faldgruber for nye ejere.

-Køre kort til hest

-Dubler kurser, så flere får mulighed for at deltage

Frivillighed

-Flere medlemsfordele til frivillige, som yder en indsats for DI

Kommunikation

-DI skal blive mere tydelige om det politiske arbejde – som er vigtigt

-Savner det gamle Tölt-blad i fysisk form

-Mere kommunikation og råd om at holde islandsk hest

-Styrk kommunikation med omverdenen om den islandske hest

-Mere information fra FEIF

Stambogskontor

-Sænk gebyrer

Medlemskab

-Sænk prisen for medlemskab

-Differentierede priser – passive medlemmer billig pris, hobby contra CVR, senior medlemsskab

-Et medlemskab af DI og klub – som giver adgang til World Fengur mv.

-Flere medlemsfordele

Besvarelsesprocenten blandt ikke-medlemmer er meget lav. Men resultatet om at medlemskontingentet er en væsentlig hindring for medlemskab stemmer med, hvad vi også hører fra islandshesteryttere – medlemmer som ikke medlemmer.

 

Relaterede artikler