Hesteadvokat Pernille Skinnerup:
Som ekspert i jura omkring hestehandel hjælper Pernille Skinnerup hestekøbere, der har været uheldige med deres handler. Lige nu oplever hun, at flere og flere ryttere retter blikket langt mod nord i deres jagt på drømmehesten. Det kan føje ekstra udfordringer og risici til en hestehandel.
– Det er sælgers marked. Udbuddet af stabile, islandske rideheste i Danmark er begrænset, og nu søger danske købere i stigende grad udenlands for at få et større udvalg. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, du som både køber og sælger er ekstremt skarpe og specifikke omkring aftaler i forbindelse med importhandler. Det er med til at sikre både din investering og hestens tarv, råder hun.
Pernille Skinnerup ser to hovedproblematikker omkring køb af hest fra Island. En hest, som man måske pga. rejserestriktioner under coronakrisen ikke selv har prøvet at ride på, men blot har sagt ja tak til på baggrund af sælgers beskrivelse og få minutters videoklip.
– For det første går man som privat køber ind i et forløb, der kan være uoverskueligt. Du skal have stor grad af tillid til de mennesker, der er involveret på Island og som man måske ikke kender. De er ofte søde og helt reelle, men hesten skal gennem håndteringer fra den står hos ejeren, til den to til tre døgn senere ankommer til sit nye hjem. Det skal man skrive sig ud af og eventuelt tegne en forsikring, der tager risikoen ved transporten.
– For det andet indebærer de mange af- og pålæsninger og transportture med trailer fra sælger til lufthavnen, fly fra Island til Belgien og lastbil til Kolding risici, der er langt udover de sædvanlige i forhold til at handle i Danmark. Det er vigtigt, at alle parter er bevidste om det. Jeg anbefaler, at køber sikrer sig med en praktiker herhjemme, der varetager importen og gerne en jurist, der hjælper med en kontrakt. Måske bør du tage en dyrlæge med, når du ”pakker hesten ud” – altså henter den i lufthavnen eller på et opsamlingssted. Når du kører derfra, og når hesten ifølge kontrakten er ”leveret”, går risikoen over til dig. Hvad nu hvis hesten er kommet til skade, inden du læsser den og kører hjem med den? Hvem har bevisbyrden, ridser Pernille Skinnerup op.
Hun medgiver, at man ikke kan returnere hesten fysisk, for den må aldrig komme tilbage til Island. Men der er andre muligheder, hvis hesten ikke lever op til beskrivelser og forventninger.
– Du kan stadig godt ophæve handlen, hvis hesten ikke er som aftalt og forventet og lider af væsentlige mangler, som sælger bærer risikoen for. Systematikken i at ophæve en handel er, at køber sender et krav til sælger om, at man reklamerer hesten, ophæver handlen og kræver sine penge tilbage mod at stille hesten til rådighed for sælgers afhentning. Så er det op til sælgeren i Island at finde ud af, hvad der videre skal ske med hesten. Hjem til Island kan sælger jo ikke tage den, men det er ikke købers problem. Han skal blot stille den til rådighed.
– Det er bare så vigtigt med de kontrakter, for man kan skrive sig ud af det meste, og det kan være med til at sikre dig som køber mod væsentlige økonomiske tab.
– Helbredsmæssigt er der meget høj risiko for, at hesten udvikler sommereksem, når den er hentet til Danmark. Der er desuden risiko for, at den ikke lever op til dine forventninger og evner som rytter, når du måske ikke kan prøveride hesten, men bare ser den på et videoklip, hvor den bliver vist flot frem af en professionel rytter.
– Ved salg af alle hesteracer loades handlen ofte med provision for hvert led, der er involveret. Det kan øge prisen med mere end 100 procent. Køber du en hest fra Island af en dansk importør og i dennes navn (sælgers navn er lig med den danske importørs) og leveret her i DK er du som udgangspunkt godt stillet juridisk.
– Man kan aftale i kontrakten, at handlen/aftalen er indgået i henhold til danske retsregler og at eventuelle tvister skal afgøres efter dansk ret og ved dansk værneting. Hvis ikke det er aftalt, afgør de internationale privatrets- og værnetingsregler, hvilket lands lovregler, der regulerer handlen og aftalen og eventuelle tvister og ved hvilket lands værneting, sagen skal anlægges. Der er mange ligheder, men islandsk og dansk ret er ikke ens.
– Det gør man ved at alliere sig med en bisidder herhjemme, som kender til handel med heste ud af Island (praktik). Man får også udfærdiget en god kontrakt (juridisk bistand). Det behøver ikke være dyrt. Juridisk vejledning og et kontraktoplæg, som der ikke skal rettes meget i, koster cirka 2-3 timer ved en advokat.
– Køber bør overveje at få hjælp til præventive aftaler for ikke at risikere at stå med et tab på fx 70.000 kroner som en importhest let kan løbe op i. Man skal gøre sig umage med kontrakten, når der handles heste fra Island. Risikoen for en uheldig handel er som sagt ekstra stor, når man køber en hest, der ikke er prøveredet og når den skal håndteres og transporteres langt gennem mange timer. Hesten er ofte handelsundersøgt af sælgers dyrlæge – ikke købers – og leveres mange gange i lufthavnen (på Island eller i Liege).
– Som køber bør du være knivskarp: Hvem handler du med? Hvilken hest er det? Hvad har den af (syge-) historie? Hvilken dyrlæge skal forestå handelsundersøgelsen? Hvornår og hvor meget ønsker du, at den skal undersøges? Hvornår går risikoen over fra sælger til køber (hvem bærer risikoen for skader på hesten under transport med flyet, skibet, lastbilen)? Hvad er prisen, og hvilke mellemmænd får en del af den? Er prisen inkl. transport osv.? Det er ikke besværligt at få med i en kontrakt, men det handler simpelthen om at være på forkant og få tingene med i papirerne.
Læs også: Flere importheste til Danmark
Læs også: Hestenes rejse fra Island til Danmark