Seminar gav dybere forståelse af hestes adfærd. Bogstavelig talt.

Af: Kristina Christensen og Anne Soelberg

Foto: Kristina Christensen, Anne Soelberg

15 september 2022
Sundhed

Er din hest lidt stiv på den ene volte? Eller vil den ikke springe an i galop? Det kan skyldes flere ting. På DIs seminar “Bindevæv – hestevelfærd og træning” lærte vi, at årsagen kan ligge gemt i bindevævet.

Det var forskeren selv, Rikke Schultz, der præsenterede det, hun kaldte ”Et nyt anatomisk grundlag at forstå hestens biomekanik på”.

Et emne, der trak 30 interesserede til Vilhelmsborg i weekenden d. 10. -11. september.

Ny viden om hestens bindevæv kan hjælpe med at analysere sammenhænge bag negative reaktioner på ridning og træning hos heste. Det nytter ikke noget kun at behandle der, hvor en problematik starter, forklarede dyrlæge og forsker Rikke Schultz. Det handler om at se holistisk på hesten, siger hun. I bund og grund var det seminarets take-home-message.

Forskere inspireret af viden om menneskets bindevæv

Rikke Schultz står sammen med Tove Due og Vibeke S. Elbrønd bag hjemmesiden fascialines.com, hvor man kan læse om myofasciale kinetiske linjer som  ”sammenhængende kæder af muskler og muskelhinder, der er ansvarlige for kroppens bevægelse”.

Her forklares det, at: ”Når en muskel hæfter på en knogle, fortsætter dens muskelhinde over i den efterfølgende muskels hinde og derved hænger musklerne sammen med bindevæv i lange linjer, der er funktionelle enheder.” 

Sådan er det i hvert fald hos mennesker. Nu har Rikke Schultz og Vibeke S. Elbrønd i et nyligt og videnskabeligt anerkendt forskningsprojekt undersøgt og påvist, at tilsvarende sammenhænge ses hos heste og hunde.

Det har de gjort ved at dissekere dyrene, og deres opdagelser har de netop udgivet en bog om. I første omgang retter den sig mod dyrlæger og andre professionelle. En udgave til hesteejere er på vej.

I bogen ”Equine Myofascial Kinetic Lines” forklares det, at ”Viden om hestens myofasciale linjer er vigtigt for at få succes ved mindre ridemæssige udfordringer, der ikke er dyrlægebehandlingskrævende som for eksempel, hvis hesten er lidt stivere på den ene volte eller ikke vil springe an i galop m.m., uden at hesten har et decideret sygdomsproblem”. 

Vi kender tankegangen fra akupunkturen

På seminaret fik vi indsigt i bogens indhold, og efter et teoretisk oplæg koblede Rikke Schultz det til hverdagspraksis med hest.

DIs uddannelsesmedarbejder Anne Soelberg er tilfreds efter det veloverståede weekendseminar:

– Rikke Schultz holdt både foredrag og gav praktiske demonstrationer med kinesiotape på heste, så det blev tydeligt, hvor de enkelte fascialinjer løber igennem kroppen.

– Fra akupunkturens verden er det velkendt, hvordan behandling på ét punkt kan påvirke et helt andet sted i kroppen. Gennem viden om fascialinjerne får vi svar på, hvorfor det er sådan. Fascia findes i muskler, sener, ligamenter, knogler mm. og det er sammenhængende i lange linjer, hvoraf nogle går på kryds over hestens midte, mens andre løber fra under øjnene og helt ned til baghovene. Det er enormt vigtig og brugbar viden for os hestetrænere, da fx en mindre skade på et bagben kan påvirke hestens funktion i hoved og nakke og dermed hele hestens funktionsniveau pga. kroppens sammenhæng via fascialinjer, lyder det fra Anne Soelberg.

Kroppen er dannet af et tredimensionalt netværk af bindevæv, som er udfyldt af muskler. Det var dem, DI stillede skarpt på d. 10. september på Vilhelmsborg. Dyrlæge og forsker Rikke Schultz viste linjerne ved at sætte kinesiotape på tålmodige demo-heste, som DI-medlem Birgitta Fog havde stillet til rådighed.

En holistisk anskuelse

Rikkes Schultz´ budskab var at se holistisk på heste, der har adfærds- eller træningsproblematikker. Hun viste eksempler på, hvordan dyrlæger med ny viden om hestens bindevæv vil kunne løsne hesten op, så den bliver mere funktionel i træning og i ridning.

– Det er fantastisk, at Rikke m.fl. har gjort dette kæmpe stykke arbejde, og jeg glæder sig til at fordybe mig i Rikke, Tove Due og Vibeke Elbrønds bog. Jeg skal helt sikkert forsøge at spotte, hvor de enkelte linjer løber, så jeg kan arbejde med dem i den daglige træning – især den linje, der har stor indvirkning på galop, siger DIs uddannelsesmedarbejder, Anne Soelberg.

– Og forstår man sammenhængene, er det lettere at gennemskue årsagen til problemerne. Ny viden om hestens bindevæv kan hjælpe med at analysere, om der er en sammenhæng og et mønster i hestens reaktioner, forklarer Anne Soelberg.

Det nytter ikke noget kun at behandle, hvor en problematik starter

Undervejs på seminaret gav Rikke Schultz eksempler på heste med uforklarlig og farlig adfærd, som hun møder i sin dyrlægepraksis. Hun forklarede, at man bliver nødt til at se efter, om der gemmer sig problemer et andet sted, end dér hvor hesten reagerer, og at det kan være meget komplekst at finde årsagen til adfærden:

Fx oplevede hun en hest, der vægrede sig ved at få spændt gjord og ved at have rytter på. Hesten smed rytteren af. Det viste sig, at hesten havde haft mavesår. Det kan medføre smerter ved ribbenene. Hesten måtte altså råbe meget højt op om, at det gjorde ondt at få spændt gjord, selvom det som udgangspunkt var mavesåret, der var årsagen.

I sådan et tilfælde kan smerter ved ribbenene behandles med en kombination af massage eller akupunktur, forklarede Rikke. En stemmegaffel vil ifølge hende også kunne hjælpe med at løse op for bindevævet i fascialinjerne, da den gennem vibrationer kan løsne op for stramt væv.

”Viden om anatomien og funktionaliteten af de myofasciale kinetiske linjer kan altså danne et grundlag for at forstå kroppens forunderlige tredimensionale netværk af bindevæv. Det danner grundlaget for kroppens stabilitet, balance og bevægelsesmæssige sammenhænge. Denne viden kan dermed bidrage til forståelsen for, hvorfor, det er vigtigt at se på hele dyrets krop, altså med en holistisk anskuelse. Det er nødvendigt, når man vil arbejde med hestens ridemæssige udfordringer og hundens bevægelsesmæssige problemer”
Citat: Fascialines.com

Tidligere landsholdsrytter tager afsæt i Equitation Science 

Efter lørdagens oplæg gæstede tidligere landsholdsrytter og Blue Berry Hill træner, Susan Kjærgård seminaret.

Susan har udviklet træningskonceptet Blue Berry Hill efter at hun for mange år siden stødte panden imod en mur i springkonkurrenceverdenen. Her var det hendes oplevelse, at tophestene ikke trivedes optimalt. Susan lå som den højest placerede dansker på verdensranglisten i springning, men hun havde ikke den glade hest, som hun ønskede.

Derfor satte hun sig for at udvikle en række træningsprincipper med udgangspunkt i Equitation Science; den videnskabelige retning, der beskæftiger sig med samspillet mellem heste og mennesker.

Sammen med Susan gennemgik vi søndag en række motivationsfaktorer for heste, som trænere og ryttere kan drage nytte af uanset hvad, vi gerne vil lære vores heste.

I sin daglige træning og undervisning af ryttere inddrager Susan netop viden om fascialinjer. Altsammen for at få hesten til at bruge sig optimalt og præstere uden spændinger.

Ridesporten i en mere evidensbaseret og langtidsholdbar retning

Hun understregede, at Blue Berry Hill træning ikke er et fast koncept. Det er træningsprincipper, det er viden og forståelse, som man kan omsætte til individuel træning af den enkelte ekvipage. Hendes motivation for at deltage på seminaret er et stort ønske om at uddanne selvtænkende ryttere, der kan bruge redskaberne og deres nye viden/forståelse til at lave det mest optimale setup for netop dem og deres hest.

Hun ønsker at være med til at trække hele ridesporten i en mere evidensbaseret og langtidsholdbar retning forklarede hun.

Seminaret blev afrundet med demonstration af tre ekvipager, som Susan guidede igennem forskellige øvelser målrettet mere afspænding, løsgjorthed, styrke og balance.