Stop Islands blodfarme

Af: Kristina Christensen

Foto: Screendump "Iceland: The hidden blood business"

29 marts 2023

Dyrevelfærdsorganisationer, forretningsfolk og turismeeksperter medvirker i ny dokumentar, der ser på udviklingen af blodtapning af drægtige islandske hopper, siden den første video om blodfarme ramte offentligheden i 2021.

I en ny dokumentarfilm af de tyske og schweiziske dyrevelfærdsorganisationer Animal Welfare Foundation og Tierschutzbund Zürich kritiserer erhvervs-, turisme- og avlseksperter samt forskere udvindingen af ​​blodhormonet PMSG i Island.

Hvad er PMSG?

PMSG er et hormon, der bl.a. kan bruges til at synkronisere grises brunst. Det er drægtige hopper, der danner hormonet, og derfor tappes de for blod. I Island er blodtapning af drægtige hopper en industri, der har eksisteret de sidste 40 år. Den islandske virksomhed Ísteka er et eksempel en bioteknologisk virksomhed indenfor industrien. Den blev grundlagt i år 2000 og har specialiseret sig i at udvinde medicinske stoffer fra hoppers blod. I dag beskæftiger virksomheden omkring 40 ansatte, og har kontrakt med omkring 100 andelslandmænd.

Dokumentaren hedder “Iceland – the hidden blood business”, og nu tidligere præsident for FEIF, Gunnar Sturluson medvirker også.  Han redegør for FEIF’s holdning til et forbud mod PMSG-produktion.

Filmen kommer efter  “Iceland – Land of the 5.000 blood mares”, som var den første dokumentar, de to dyrevelfærdsorganisationer stod bag.  

Videoen, der rystede hesteverdenen

I december 2021  udkom en dokumentar, der viste, hvordan blodhopper blev slået og udsat for grov mishandling i forbindelse med tapning af blod på nogle islandske gårde. Videoen skabte røre i hestemiljøer verden over og særligt i Island, hvor en debat om blodfarmene og hestenes velfærd opstod. Nogle islandske bønder kritiserede videoen for at være ulovligt optaget og for at fordreje sandheden om forholdene på blodfarmene. Bag videoen stod også den tyske organisation Animal Welfare Foundation (AWF) and Tierschutzbund Zürich (TSB).

I forbindelse med lanceringen af den nyeste dokumentar har AWF og TSB udsendt en pressemeddelelse, hvor de forklarer, at det er nødvendigt at engagere både tilhængere og modstandere af industrien. Blandt andet fordi – hævder de, at de bliver mødt med en mur af tavshed fra de islandske landmænd, der er engageret i branchen.

De forklarer også, at formålet er at stille spørgsmålstegn ved, at den Islandske regering skal bruge indtil 2025 på at indsamle nødvendige data for at kunne tage stilling til industriens fremtid i landet.

FEIF og Dansk Islandshesteforening fordømmer mishandling af blodhopper

Allerede i 2021 var FEIF ude med en officiel fordømmelse af de forhold, som den første dokumentar viste.

I Danmark bakkede Dansk Islandshesteforening op:

– De forhold, som vi ser på de islandske blodfarme, er stærkt kritisable og uacceptable. Dansk Islandshesteforening bakker fuldt op om FEIF´s fordømmelse af praksis. Vi bifalder også, at der er taget initiativ til til at stoppe dette omgående, sagde formand Sus Ulbæk dengang.

Link til såvel den nye som den tidligere dokumentar er herunder. Der skal advares mod ubehagelige billeder.

FILM: Iceland – The hidden blood business (2023)

FILM: Iceland – Land of the 5,000 blood mares ( 2021)

 

Relaterede artikler