Stutteri Bendstrup repræsenterer Danmark ved VM i Holland både i avl og sport

Af: Christian Sørensen

Foto: Matilde Bøgh, Andreas Hejndorf & Privat

25 juli 2023

Det lille stutteri, Bendstrup i Nordsjælland har formået at avle to heste, der skal repræsentere Danmark i både avlsklasserne og sport ved VM 2023. Dette på trods af, at der på stutteriet ikke har været avlet mere end tre føl om året. Et godt hoppemateriale og ærlige snakke med hingsteejere er opskriften for Birgitta Gudnason, der har avlet islandske heste med hoppen Fluga frá Flugumýri som stammoder siden 1990.

 

Birgitta Gudnason og Stutteri Bendstrup

Birgitta Gudnason. Foto: Privat.

I 1986 tog Birgitta Gudnason som 20-årig til Island for at arbejde med heste.

Birgitta, der har islandske rødder, havde to missioner: At udvikle sig som rytter og at finde en hoppe, som hun kunne tage med sig hjem til Danmark.

Det hele startede med Fluga

På Island fik hun arbejde ved en hestebonde på sydlandet. Weekender og fritid brugte hun på at køre rundt og lede efter sin hoppe.

På sydlandet var der ikke noget, der faldt i Birgittas smag, så hun kontaktede en ven fra nordlandet, der fortalte om afkommene efter Ófeigur frá Flugumýri. Uden at se hoppen blev den transporteret til Birgitta hundrede af kilometer syd på.

”Nu skal man jo forestille sig dengang, hvor man ikke havde wrap. Hestene måtte gå ude om vinteren og finde det føde, de kunne under sneen” – Birgitta Gudnason.

Derfor levede hoppen heller ikke op til de forventninger, Birgitta havde skabt sig efter samtalen om et Ófeigur-afkom. Ud af traileren kom hoppen Fluga på 128 i stang:

— Jeg var simpelthen klar til at sende den tilbage, beretter Birgitta.

Selvom Fluga ikke levede op til Birgittas idealbillede, udviklede de to sig sammen trods drillerier fra sydlandets bønder om dværgvækst hos nordlandets avl. Drillerierne fik en brat afslutning, da Fluga blev kåret på Island samme år, som hun blev tilredet – med 8,0 for alle gangarter pånær pas med Birgitta i sadlen.

Fluga frá Flugumýri og Birgitta Gudnason

Fluga frá Flugumýri og Birgitta Gudnason. Foto Privat

Sans for at lytte og observere

Med Fluga og erfaring i bagagen måtte Birgitta hjem til et ventende dyrlægestudie og en drøm om at avle heste.

På Island havde Birgitta fået den vigtige læring, at man måtte snakke med ryttere og avlere for at få det mest ærlige svar bag banens polerede ridning.

Derfor kontaktede hun som det første Asser Olsen, der på det tidspunkt havde avlet nogle af de bedste heste i Danmark. Dette førte til, at Fluga kom til hingsten Darri frá Kampholti, der året efter gav hoppeføllet Kvika fra Lillesøgård.

„Þetta er leikfang fyrir karlmenn“

”Dette er legetøj for mænd” var, hvad den ridende kåringsdommer, der kårede Kvika i 1997 sagde, da han hoppede ned fra sadlen, gav dommen og tøjlerne til Birgitta:

— Hun var simpelthen så fyrrig og dansende villig. Hun ville altid yde, og jeg har jo redet hende samtidig med, at hun har været i fol, siger Birgitta.

”Hun var simpelthen så fyrrig og dansende villig. Hun ville altid yde, og jeg har jo redet hende samtidig med, at hun har været i fol” – Birgitta Gudnason.

Da Birgitta satte Kvika til hingst, brugte hun igen sin sans for at lytte. Valget faldt på hingsten Fengur frá Íbishóli, der på dette tidspunkt stadig var et uprøvet blad avlsmæssigt.

Selvom Fengur hverken var ud af en specielt god slægt eller havde en kåring, vidste Birgitta, at hvis man stillede ærlige spørgsmål til de rigtige mennesker, fik man også ærlige svar.

Seks år efter løb Hátið fra Bendstrup ned ad kåringsbanen til VM – Kvika og Fengur var en succes!

Afkomskåring af Kvika fra Lillesøgård og Birgitta Gudnason

Afkomskåring af Kvika fra Lillesøgård med Birgitta Gudnason i sadlen. Foto: Privat.

Investeringer i kåringer

Kvika har i alt givet stutteriet 12 afkom, hvoraf otte er kåret. Flere af deres afkom er også kåret. Nogle højt og andre middel.

— Jeg har altid syntes, at det var vigtigt med kåringer for at få at vide, hvilket avlsmateriale man har, forklarer Birgitta, når snakken falder på, at hun har fået kåret omkring 20 heste.

Dog indskyder Birgitta, at hun mener, at de nye bedømmelseskriterier har gjort det dyrt for avlere at vise deres heste. Hun siger:

— For at man ikke kommer hjem med en – på papiret – dårligere hest, end dén man kom til kåringen med, skal man bruge flere penge på træning, fordi hestene skal kunne vise meget mere. Der stilles høje krav – især til de unge heste.

— De skal jo kunne det samme som en top konkurrencehest, og det kan have en negativ effekt på hestene.

Hos Birgitta mærker man tydeligt, at der er mange følelser involveret – både i hestene og i uddannelsen af dem.

Igennem avlsarbejdet på stutteriet har en vigtig hjørnesten også været, at hun selv har kunnet ride hestene. Både før og efter kåringerne. Netop af denne grund har Birgitta fået et tæt samarbejde med Søren Madsen, der både tilrider, træner og fremviser stutteriets heste:

— Jeg vil jo have heste hjem, der har samme glæde efter kåringen som før, siger hun.

Nökkvi Bendstrup og Søren Madsen til Kåring

Nökkvi fra Bendstrup og Søren Madsen til kåring. Foto Matilde Bøgh.

Muni, Nökkvi, Núpur og List

Birgitte fortæller videre om Kvika fra Lillesøgård:

— Det har vist sig, at lige meget hvad, jeg har sat på hopperne efter Kvika, så er hendes sind og gangarter gået videre i arv. Det er måske også én af grundene til, at hele tre af Kvikas børnebørn alle var i top-ti til DM 2023 i 4.1 – nemlig Muni (danmarksmester), Nökkvi (A-finale) og Núpur (B-finale).

— Jeg var da pavestolt, da Karen Rasmussen (landsholdsleder red.) kom over til mig til DM i år og sagde: “Så er der hattrick – tre Bendstrup-heste i top-ti i 4.1 til DM”. Det var da fedt!”

“Så er der hattrick! Tre Bendstrup-heste i top-ti i 4.1 til DM”

Muni er nu udtaget til VM med sin rytter Dennis Hedebo Johansen. List skal repræsentere avlsklassen for femårs hopper og i nogen tid var der håb for, at også Nökkvi ville blive udtaget i avlen på trods af, at han er vist som 4-gænger.

Muni fra Bendstrup og Dennis Hedebo

Forrest: Muni fra Bendstrup og Dennis Hedebo Johansen, vinder af 4.1 ved DM 2023. Foto: Andreas Hejndorf.

Træning og dagligdag

Hverdagen på Stutteri Bendstrup handler om oplevelser med hestene – som regel i Gribskov lige uden for den firlængede stråtækte gård, fortæller Birgitta:

— Jeg kan bedre lide at ride en tur i skoven end at ride stævner, men jeg synes, det er dejligt, at jeg og mine heste har fundet nogle ryttere, der kan vise hestene flot frem.

Her slutter samtalen. Men det står klart, at med VM-udtagelse for to heste af stutteri Bendstrups egen avl, slutter historien om Bendstrup-hestene langt fra her.

Stutteri Bendstrup og Bigitta Gudnason

Stutteri Bendstrup og Bigitta Gudnason. Foto Privat.

 

Danske stutterier flot repræsenteret ved VM 2023

Deltagerlandene har nu offentliggjort de heste og ryttere, der deltager i VM 2023.

Her kan du se en oversigt over de danskavlede heste, der deltager ved VM (udover de heste, Danmarks selv stiller med):

 

 

DK2008107696 Kolbeinn fra Jespersgaarde

Rytter: In Xing Wan Van Werven, Belgien.

Klasser: T2,V1

 

DK2014100033 Sólon fra Lysholm

Rytter: Idunn Marie Pedersen (YR), Norge

Klasser: F1,P2,PP1,T1

 

DK2015100055 Hæmir fra Hyldsbæk

Rytter: Anne Stine Haugen, Norge

Klasser: T1,V1

 

DK2008105591 Bakkus fra Grundet Hus

Luisa Husby Sem (YR), Norge

Klasser: T1,V1

 

DK2006107426 Fimur fra Egholm

Ilaya Weibel (YR), Schweitz

Klasse: T1

 

DK2010101000 Kvaran fra Slippen

Josephine Williams (YR), Schweitz

Klasser: T1,V1

 

 

 

 

 

VM 2023: Vidste du?

At en danskavlet hingst og hans to danskavlede afkom også repræsenterer Danmark i både sport og avl ved VM 2023?

Fra Stutteri Lysholm v. Lis Lysholm bliver det interessant at følge DK2012100113 Skinfaxi fra Lysholm i sporten. Skinfaxi rides af Søren Madsen.

Skinfaxis to døtre DK2017200254 Guðrún fra Bredgaard og DK2018200398 List fra Bendstrup (Der også er nævnt i artiklen herover) repræsenterer Danmark i avlen. 

Relaterede artikler