– Det har været to spændende år i en forening som rummer vidt forskellige interesser, synspunkter og tilgange til den islandske hest. DI har en stor og vigtig opgave i at samle de mange forskellige interesser og få vores mange medlemmer til at fokusere på det, som binder os sammen: Den islandske hest.
– Jeg vil gerne arbejde videre med udbredelsen af den islandske hest i Danmark. Jeg vil også gerne arbejde videre med udvikling af islandshestemiljøet med fokus på hestevelfærd og flere og mere varierede tilbud til islandshesteejere.
– Samarbejdet med klubberne er helt afgørende for DI, da klubberne ofte er DIs direkte kontakt til islandshesteryttere i lokalmiljøerne. Det samarbejde vil fortsat være et vigtigt område for foreningen. I min tid som formand har jeg mødtes med rigtig mange af klubberne online. DI skal blive endnu bedre til at skabe rammerne og give klubberne værktøjer og inspiration til, hvordan de kan bidrage til at udvikle islandshestemiljøet i deres lokalområde. Her kan DI i endnu højere grad hjælpe med at udvikle uddannelser og aktiviteter som fx ryttermærker og onlinekurser i gangartslære, men også praktisk orienterede kurser om administration af foreninger.
– Helt konkret og aktuelt er jeg glad for, at vi i DI er kommet så langt med at finde en holdbar løsning på Hedeland. DI har lavet en aftale med klubberne omkring Hedeland, og det håber vi fører til en økonomisk bæredygtig konstruktion i løbet af få år, som kan danne grundlag for et aktivt islandshestemiljø omkring Hedeland,
– Jeg har også været optaget af tværgående spørgsmål. Her mener jeg særligt på fremme af hestevelfærd, som jeg tænker bliver et stort emne for foreningen i de kommende år; samt at undersøge og formidle, hvordan vi med vores hestehold kan være med til at bidrage til et grønnere miljø og øget biodiversitet i Danmark. Som hestesektor må vi bidrage til reduktion af klimapåvirkninger.
– Vi skal fortsætte med at sætte fokus på vores positive bidrag i form af naturpleje, og hvordan vi kan fremme biodiversitet på det stykke jord, vi hver især har heste gående på. Selvom det er småt, er det brikker i det større bidrag,
– Spørgeskemaundersøgelsen, som vi netop har lavet, har desuden understreget, hvor vigtigt det er, at foreningen og klubberne er i stand til at række ud til nye islandshesteejere og hjælpe dem til rette i islandshesteverdenen. Vi vil diskutere videre med klubberne om, hvordan vi kan gøre det bedre. Så nye islandshesteejere har steder at henvende sig, hvor de kan få hjælp til at komme godt i gang.
– Det, der har overrasket mig mest ved at være med i DI´s bestyrelse er, i hvor høj grad meget få personer hurtigt kan komme til at tage uforholdsmæssigt meget tid og dræne resurser fra det øvrige arbejde i foreningen. Som bestyrelse og som formand er man nødt til at sikre, at foreningen holder fokus og ikke går for meget op i enkelte debattråde på Facebook.
– Vi er interesseret i at høre, hvad alle medlemmer mener, og vi skal tage debatter, kritik og holdninger til os. Men vi skal også huske, at der er generel tilfredshed med foreningen. Spørgeskemaundersøgelsen viste, at under 1 procent af DI´s medlemmer ikke ville anbefale et medlemskab af DI til andre.
– Jeg er superglad for, at der kommet gang i ungdomselitearbejdet. Men der er mange andre børn og unge, som hverken har ambitionerne eller mulighederne for at blive eliteryttere. Mange unge går alene med deres islandske hest. Gennem årene er der gjort interessante erfaringer med, hvor vigtig etablering af faciliteter er for de unges tiltrækning, engagement og fastholdelse i hestemiljøet.
– Det er vigtigt, at de unge har et fælles miljø, og vi bør diskutere, hvordan klubberne i højere grad kan være med til at skabe rammer, der måske ligner mere det, som vi kender fra de gængse rideklubber under Dansk Rideforbund.
Tvistur og Hekla er fantastiske eksempler på lokalklubber, der har skabt succesfulde miljøer for børn, unge og heste. Arbejdet med de unge målgrupper ligger mig virkelig på sinde, og jeg vil meget gerne være med til at videreudvikle det.
– Temaet hestevelfærd bliver endnu mere centralt fremadrettet. VM i ridning i sommer affødte nye debatter om hestevelfærd i ridesport. I DI skal vi være på forkant og vise, hvordan vi tænker og praktiserer hestevelfærd for vores heste. Vi er allerede langt fremme på mange områder. Men der er stadigvæk ting, der kan gøres endnu bedre indenfor uddannelse af vores heste, hvor mange fortsat tænker, det er noget alle og enhver kan gøre. Vi oplever også voksende problemer med forfangenhed og overvægt hos islandske heste, hvor DI har en stor opgave i at kommunikere mere om hestehold og hestemanagement.
– Foreningens online platforme og særligt TÖLT/magasinettolt.dk spiller en afgørende rolle i at udbrede viden om alle mulige aspekter af livet med islandske heste. Det er bl.a. derfor bestyrelsen i sommer traf den beslutning at åbne TÖLT for alle. Det virker ganske enkelt ikke rigtigt at holde viden væk fra islandshesteejere og lukke af for interesserede læsere og potentielle medlemmer, når det kan gavne vores fælles hjerteblod, den islandske hest. Vi håber selvfølgelig også, at den form for åbenhed øger interessen for DI og giver en nettotilgang af medlemmer.
– Vi ved fra spørgeskemaundersøgelsen, at ryttere specifikt vælger islandske heste på grund af deres gangarter og sind. Hvis man værdsætter disse fortrin ved den islandske hest, er det helt naturligt at være medlem af Dansk Islandshesteforening.
– Her er man med til at tage hånd om, bevare og udvikle den islandske hest, dens særlige gangarter, og dens fantastiske sind. Disse fortrin er jo et resultat af mange års avlsarbejde i Danmark og internationalt.
– En anden vigtig grund til at være medlem er at være en del af islandshestemiljøet. Det er altid opløftende at mødes med klubber og andre aktive frivillige og høre om alt det der foregår omkring vores islandske heste. Medlemskab af DI eller en klub giver adgang til oplevelser og fællesskab, og hvis man har lyst, er der rige muligheder for at bidrage til at udvikle miljøet videre.
– Endelig er DI er en del af et internationalt samarbejde omkring fælles avls- og sportsregler for islandske heste. Gennem DI kan danske ryttere og avlere være med til at sætte rammerne for udviklingen af avl, sport i FEIF og gennemføre de fælles beslutninger i Danmark.
– Jo større forening, og jo flere medlemmer, jo mere tæller DI i de politiske debatter og kan øve indflydelse på lovgivning f.eks. om adgang til at ride i naturen og i de igangværende diskussioner om naturnationalparker. Mange medlemmer betyder også et fast indtægtsgrundlag. Vi ved fra spørgeskemaundersøgelsen, at kontingentet afholder folk fra at melde sig ind i foreningen.
– Mit håb er, at vi gennem flere medlemmer kan sænke bidraget for den enkelte. Kan vi kan skabe ét fælles medlemskab af både lokalklub og forening? Det vil vi se på i det kommende år.
Der er generalforsamling i Dansk Islandshesteforening 19 november 2022.
Det foregår på:
Dalum Landbrugsskole, Afd. Dalum
Landbrugsvej 65
5260 Odense S
Deltagerne kan også følge med hjemmefra virtuelt.