Thea har en drøm om at arbejde med hest og rytter som en helhed

Af: Simone Frederiksen og Kristina Christensen

Foto: Simone Frederiksen

21 juni 2024
Tema

TEMA:  UDDANNELSE MED HEST

At kunne arbejde professionelt med heste er en drøm for mange. TÖLT ser på nogle af de uddannelsesmuligheder, der findes indenfor hestebranchen. Også fordi Dyretisk Råd konkret anbefaler, at vidensniveauet hos personer, der har med heste at gøre, bør opdateres.

Der er et stort behov for at modernisere praksis omkring hestesport ved at opdatere uddannelser og viden om hesteadfærd og velfærd. Det var ét af budskaberne i Dyreetisk Råds rapport i marts 2023.

Viden er en forudsætning for at kunne reagere passende på hestens adfærd og signaler generelt, herunder signaler om smerte og ubehag samt konfliktadfærd, skriver Rådet, og det er netop hvad Thea Henriksen fra Stevns er drevet af. Hun er 21 år gammel, bor med sin svigerfamilie på et lille gårdsted i Stevns med islandske heste lige uden for døren.

Hun drømmer om at arbejde med hest og rytter som helhed, og er meget optaget af, hvordan vi som ekvipage påvirker hinanden fysisk, og hvordan heste- og menneskekroppe hænger sammen.

Thea er i gang med at uddanne sig til fysioterapeut til mennesker. På sigt vil hun overbygge med fysioterapi til heste. Hun har allerede taget uddannelsen til kraniosakralterapi til heste.

TÖLT har besøgt Thea, og set hende arbejde med hestene. Der er mange interessante tanker bag hendes valg af uddannelse, som måske kan inspirere andre unge til at vælge en uddannelsesretning indenfor heste?

Den uddannelse, du er i gang med nu, er fysioterapeut til mennesker. Du har planer om at fortsætte i den boldgade, men også inddrage fysioterapi til heste. Hvor kommer inspirationen fra, og hvad håber du på at opnå med den?

Jeg er blevet inspireret af Stine Holmgaard Bruun, som driver Sequi Fys i Hvalsø. Jeg finder det meget interessant, hvordan vi som ekvipage påvirker hinanden – og at det kan gå begge veje. Bindevæv fx er meget spændende – dvs. hvordan noget nede i anklen kan have en påvirkning helt oppe i ryggen. Der findes allerede en del viden om hestens bindevæv.

Læs også: Fascia – det vigtige bindevæv og dets funktioner for hestens præstationer

Jeg håber med tiden at blive selvstændig og lave en kombineret klinik herhjemme. Forhåbentlig også at kunne leve af det. Jeg synes det kunne være så spændende at lave noget med hestene. De er et vildt fascinerende dyr. De tilgiver rigtig meget, og jeg er meget fascineret af samspillet mellem hest og rytter.

Jeg håber også, at kunne hjælpe ejere og ryttere i fremtiden. Ikke bare med at helbrede deres heste efter skader, men også med at undgå, at de (skaderne, red.) sker i første omgang. Det kan undgås, eller i hvert fald minimeres med regelmæssige tjek, hvor hest og evt. rytter gennemgås og behandles.

Det lyder til, at der også er noget på spil for dig ift. hestevelfærd. Er du optaget af det?

Ja, helt klart. Det har jeg altid været. Vi skylder hestene de bedste betingelser for at have et godt liv også udenfor ridningen. Sikre at de trives i de rammer, de nu har. At de har det godt med selskab fra andre heste, og at de undgår unødvendige skader. Jeg har altid interesseret mig for flokadfærd, interaktionen heste imellem samt ikke mindst hest/menneske, og hvordan hestens krop er opbygget med skelet, led, sener, muskler m.m.

Har du foretaget dig nogle ændringer i din tilgang til dine egne heste i takt med, at du lærer mere og mere på din uddannelse?

Jeg har fået heste ind med modermælken, så det er i mit blod. Jeg har altid interesseret mig for at give dem de bedste betingelser for deres liv, som både hest i flokken og ridehest. Med min viden fra uddannelsen om anatomi og sammenhænge i kroppen, kan jeg nu bedre træne med dem på en hensigtsmæssig måde med respekt for både alder og krop fysisk og ikke mindst ud fra deres mentale formåen.

Jeg synes fx., det er fint at starte hestene tidligt, men det skal gøres stille og roligt med respekt for deres krop og sind. Hestene bliver stærkere af tidligt og langsomt i små mængder, at blive vænnet til livet som ridehest. Her tænker jeg på træning fra jord fx gåture, der både træner dem fysisk og mentalt. At tage unghesten med som håndhest og langsomt begynde at vænne den til ryttervægt er også et eksempel. Det mener jeg, skaber gode betingelser for hestens mentale kunnen som ridehest senere hen i livet, og det gør også at hestekroppen styrkes ift. at bære en rytter.

Derudover træner jeg meget på hestens præmisser. Hvis jeg kan mærke, at hesten har en off-dag, træder jeg et skridt tilbage og træner noget lettere – det giver ingen mening at træne noget af det, som hesten synes er svært i en situation. Det kan potentielt føre til unødvendige konflikter.

Derudover er jeg opmærksom på at veksle i træningen, så det ikke bliver det samme dag ud og dag ind for hesten. Jeg træner både på bane, skovture, longering og target. Jeg prøver at planlægge min træning alt efter, hvor hesten nu er den pågældende dag.

Har du nogle gode råd til andre, som drømmer om at uddanne sig indenfor noget med hest?

Man skal tro på sig selv og have modet til at springe ud i det. Det kan både være en længere proces og en rejse i sig selv. Godt med støtte hjemmefra hjælper helt klart også. Men med overskud og troen på sig selv kan man nå langt.

Tip fra Thea er hermed givet videre!

Vil du arbejde specifikt med islandske heste?

Vil du være bedre til at ride og undervise? – Eller vil du fordybe dig i akademisk forskning i de islandske hestes fantastiske verden? I denne artikel har vi samlet et overblik over instruktør-, træner- og forskeruddannelser med den islandske hest i centrum.

 

Man kan uddanne sig indenfor heste på flere forskellige måder. Her er nogle af de uddannelsesmuligheder, der findes indenfor islandshestebranchen:

 

  1. Dansk Islandshesteforening/FEIF: Der findes forskellige uddannelser og kurser, du kan tage gennem Dansk Islandshesteforening. Disse kan variere fra korte kurser til længerevarende uddannelser.  Dansk Islandshesteforening tilbyder en international FEIF-godkendt uddannelse som Instruktør og Unghestetræner.
  2. Akademiske uddannelser: Der er også muligheder for at studere på et højere akademisk niveau, såsom bachelor- og kandidatgrader i hestestudier fx på Wången, hvor man kan fokusere på områder som hesteadfærd, avl, træning og management. samt Equine Science på Islands Universitet Hólar, der tilbyder uddannelserne
    Diploma in horse training (120 ECTS).
    B.Sc. in riding and riding instruction (180 ECTS).
    B.Sc. in equine science (180 ECTS).
    M.Sc. in equine science (120 ECTS).
  3. Veterinæruddannelse med speciale i heste: Som dyrlæge kan man specialisere sig i heste, hvilket indebærer en længere universitetsuddannelse med speciale inden for hestemedicin og kirurgi.
  4. Hesteterapi og rehabilitering: Dette er en specialiseret uddannelse, hvor man lærer at bruge heste i terapeutiske sammenhænge eller arbejder med rehabilitering af heste. Fx. dyreassisteret terapi på Aalborg universitet.

 

Relaterede artikler