Vild med garn og heste? Nu kan du strikke historiske “riðsokkar”

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Icelandicknitter.com

01 februar 2022

Passion for islandske heste hænger ofte sammen med en interesse for strik. Derfor kender du måske strikdesigner Hélène Magnússon? Nu kan du strikke smukke historiske ridesokker og læse om dem i hendes bog “Socks of Iceland.”

17 strømpeopskrifter

I bogen Socks of Iceland tager Hélène Magnússon fat i gamle traditioner for sokkestrikning i Island. Hun dykker ned i deres historie, finder inspiration, tilfører opskrifterne nyt design og et moderne udtryk.

Hun skriver også om det fascinerende i, hvordan et enkelt par sokker kan afsløre fragmenter af islændingenes dagligdag for mange, mange år siden.

Inspiration fra gamle sokker og vanter

Hvis du vil strikke fine sokker, har Hélène fundet mønstre og former i ældgamle strikopskrifter på traditionelle islandske sokker og vanter. Og så har hun fornyet dem.

For den hesteinteresserede er ét af de 17 par sokker i bogen reiðsokkar. Altså – oversættelsen giver næsten sig selv – ridesokker.

Ridesokkerne er beskrevet tilbage i 1700-tallet. Nu er de genopstået i moderniseret form med inspiration fra gamle opskrifter og et par sokker fra Tekstilmuséet i Blönduós. Sokkerne holdes på plads med et strømpebånd.

Ridesokker er beskrevet af Bjarni Pálsson i forbindelse med en rejse gennem Island med vennen Eggert mellem 1752 og 1757.

Pálsson skriver:

“Når man rejser på heste, går man i såkaldte ridesokker for ikke at blive beskidt. Det er grove, sorte sokker, strikket med striber, ofte strikket med hestehår eller et andet materiale, der tåler strabadserne.

Disse sokker bæres over skoene og alt muligt andet, og for at undgå, at de bliver slidte på indersiden af ​​foden på grund af friktionen, bruges såkaldte ridepuder. Det er lapper lavet af tykt læder, der placeres på indersiden af ​​læggene og fastgøres der med en strop om foden lige under knæet.”

Sportssokker med blondemønster

Bogens reiðsokkar er baseret på et par gamle såkaldte sportssokker med chevron-blondemønster med striber fra Tekstilmuseet i Blönduós.

Formen er inspireret af en strikkevejledning fra 1860-1870.  Strømperne har ribkant og strømpebånd, også kaldet islandsk aflukning

Særligt strømpegarn

Bogens opskrifter henvender sig til både begyndere og øvede strikkere. Strømperne er i forskellige længder og størrelser og egner sig til fx vandring og ridning.

De er strikket af garnet Katla Sokkabandi af islandsk lammeuld, som er designet af forfatteren specielt til strømpestrik.

Hvis du som strikkefan mangler inspiration til en aktiv ferie kombineret med garn og pinde, findes muligheden også i Island.

Hélène fortæller:

– Jeg har også delt min ægte passion for Islands rige strikkearv i vandre- og strikketure, som jeg har organiseret og guidet hele året rundt i Island i mere end 10 år.

Ride- og strikketure

  • Hélène Magnússon rider i øvrigt selv af og til. Hun skriver til TÖLT, at hun planlægger en række ture for strikke- og rideentusiaster i 2023.
  • Du kan følge den islandske strikker på hendes hjemmeside her!  – Og på Instagram, hvor hun har + 20.000 følgere: helenemagnusson
  • Hélène er også forfatter til bogen Icelandic Handknits, der ligesom  Socks of Iceland kan købes på hendes hjemmeside.

 

Relaterede artikler