To rideheste blev til mange

Af: Rita Geertz

Foto: DI Arkiv

01 januar 2018

To rideheste blev til mange

TÖLT ser tilbage på tiden omkring stiftelsen af Dansk Islandshesteforening i 1968

Historien om Dansk Islandshesteforening starter i 1960, hvor Gunnar og Marit Jonsson, foreningens stiftere, importerer to islandske rideheste til Danmark. At ride på disse små heste var ikke helt velset i det danske hestemiljø på det tidspunkt. Fra slutningen af 1800-tallet havde der nemlig fundet en omfattende import af islandske heste til de små husmandsbrug sted, hvor husmændene havde brug for en stærk og nøjsom lille arbejdshest.

Den første forening for islandske heste blev således allerede stiftet i 1898: ”Foreningen til Anskaffelse af Husmandsheste fra Island”. Den forening blev opløst igen islutningen af 1920’erne, da de små heste var blevet udkonkurreret af fjordhestene. De seje heste udlevede deres tid som jumbe-og børneheste.

Interessen vokser

Så da de islandske heste dukker op i Nordsjælland i 1960, er der derfor mange opfattelser af og holdninger til dem. De var jo husmandsheste.

Gunnar og Marit Jonsson kaster sig, som de ildsjæle de er, med stor iver ud i kampen om at ændre denne opfattelse. De fortæller om hestene, deres kulturhistorie og fortræffeligheder i øvrigt til aviser, landbrugs- og hesteblade, og de udstiller hestene på dyrskuer. De deler glæden med deres venner, og skaren af islandshesteryttere og behovet for endnu flere rideheste vokser stille og roligt.

I begyndelsen af 1960’erne red skovfoged Jessen, hans hustru og søn også rundt på islandske heste i det sønderjyske landskab.

Hestene varkøbt i Tyskland. Skovfoged Jessen fortæller i 1962 til Jyske Tidende, at der findes rigtig mange islandske rideheste i Tyskland, i tusindvis faktisk. Eksporten var bistået af avls- og eksportkonsulent Gunnar Bjarnason, og da der fandtes en direkte fragtrute mellem Island og Hamborg, kan man på kajen i Hamborg købe en islandsk hest for mellem 900 og 1200 D-mark.

Skovfoged Jessen forudser, at den islandske hest vil blive meget populær på Rømø, da de milevide strandbredder og hederne egner sig glimrende til ridt.

Import fører til stiftelse af DI

Med hjælp fra Gunnar Bjarnason, der er Gunnar Jonssons fætter, og fragtruten til Hamborg planlægges der at indkøbe flere gode rideheste til et salgsdepot i Nordsjælland. Man ønsker nemlig, udtaler Gunnar Jonsson til Kristeligt Dagblad i juli 1968, at holde importen af de islandske heste på et eksklusivt plan.

I løbet af sommeren 1968  sker  der  imidlertid  noget, som kræver handling, hvis man vil sikre den korrekte anvendelse og især avlen af islandske heste. Det rygtes nemlig, at der inden årets udgang vil ankomme op til 100 heste i Jylland og oven i købet til fornuftige priser.

Motiv fra én af de første generalforsamlinger i Dansk Islandshesteforening.

 

Så i oktober bliver interesserede ejere af islandske heste inviteret til den stiftende generalforsamling hos Gunnar og Marit, og den 27. oktober 1968 bliver Dansk Islandshesteforening stiftet.

DI er nu en landsdækkende forening med et pædagogisk og belærende sigte. Foreningen skal arrangere DM og kåringer. Den skal sikre undervisning om ridning, hestehold, den særlige islandshestekultur og ikke mindst sikre, at avlen finder sted efter de islandske avls- organisationers fastlagte retningslinjer.

TÖLT 69

På generalforsamlingen blev muligheden om at indgå i et samarbejde med det tyske blad ”Pony-Post”, som blandt andet varetog formidling af informationer om den islandske hest i Tyskland. Men efter fem meddelelser fra bestyrelsen, så det første TÖLT dagens lys i august 1969.

TÖLT havde gennem mange år en frivillig redaktør, og en redaktion bygget op omkring Gunnar og Marit. Bladet var foreningens og medlemmernes talerør. Her blev småt og stort om hestene delt, og spørgsmål blev besvaret. Der blev informeret om islandske hesteslægter, hestenavne, det særlige hestehold, de krævende gangarter, arrangementer, bøger, film og meget, meget mere.

FEIF og de første lokalklubber bliver ligeledes stiftet i 1969, men den historie må fortælles en anden gang.

Motiv fra DM i Struer i 1975. Forrest Kisse Leth og John Siiger. Bagerst t.v. Poul-Erik Jensen.

Relaterede artikler