Stærk ungdomselite rykker: Nu venter DM og medaljechancer ved Nordisk Mesterskab

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Privat, Christina Johansen m.fl.

03 juni 2022
Tema

Ungdomseliten har holdt den sidste træningssamling inden DM i juli. Ved Kjarnis Kr. Himmelfartsstævne blev der trænet finaler. Nu venter DM og udtagelsen til Nordisk Mesterskab, hvor Danmark spås meget gode medaljechancer i junior-og ungrytterklasserne.

I vinter startede et nyt og ambitiøst program for ungdomseliten i Danmark, hvis mål er at sikre en positiv udvikling og tilgang af særdeles konkurrencedygtige danske ekvipager. Nu har programmets elitegruppe med omkring 30 deltagere været samlet tre gange. Næste samling er under DM i Herning juli, hvor der også skal udtages et landshold til Nordisk Mesterskab i Finland.

TÖLT har talt med Dina Rosenberg Asmussen, formand for eliteudvalget i Dansk Islandshesteforening og Christina Løwe Johansen, der er tovholder for sportsrytterne og instruktør på ungdomselitesamlingerne.

Hvordan går det de unge ryttere lige nu?

Dina:

– Vi oplever, at både de unge og forældrene er glade for tiltaget med ungdomselitesamlinger. Det er fantastisk at se, hvordan rytterne rykker sig, føler sig mere og mere trygge, lærer de andre unge at kende og finder sammenhold i det, der egentlig er en enmandssport.

– De giver udtryk for, at det er fedt at være på et hold med andre eliteryttere. Efter det seneste stævne, hvor det handlede om finaleridning, er de bare klar!

Christina:
– Jeg ser, hvordan de unge giver sparring til hinanden på en anden måde. De føler sig mere trygge ved hinanden og ved en stævnesituation, og de har fået en masse brugbar viden om at klargøre og dygtiggøre sig selv og deres heste til udtagelser og finaler.

– Elitesamlingerne er tilrettelagt som et kontinuerligt forløb for, at de skal kunne præstere og ride på højeste niveau. Under den første samling arbejdede vi med at sætte realistiske mål både mentalt og fysisk. Anden samling handlede om at ride udtagelser. Være klar, varme op, ride ind i collecting ring, levere en god udtagelse og ride af.

I har lige været samlet til Kjarnis WRL-stævne på Sjælland. Hvordan gik det?

Christina:

– Ved den tredje samling var finaleridning i fokus. Det foregik til Kjarnistævnet på Guldsmedegården, hvor der var junior- og ungrytterfinaler i alle A-klasserne. De unge overværede desuden finaler, hvor Julie Christiansen (erfaren landsholdsrytter og verdensmester i T2) kommenterede, og bagefter var der teori i rytterstuen.

– Sportsdommer Marie Louise Christiansen tog dem med til udstyrskontrol, hvor de var med til at tjekke hestene og fik en masse god viden. Nu ved de præcis, hvordan man er ”fit to compete” med egne heste, og hvad man kan gøre for at komme godt igennem udstyrskontrollen. Der var fokus på den gode tone og forståelsen af, at det er i alles interesse, at heste og ryttere er så fitte og klar som muligt – også i finalesituationen.

– Jeg vil også sige, at der er meget på spil for flere af dem, så der har været en del fokus på det mentale, som er vigtigt. Rytterne kan være meget usikre i den alder, selv om de er enormt dygtige.

Dina:

– Til Kjarnistævnet kørte de unges finaler hele søndagen, hvor både juniorer og ungryttere red med. Mange af dommerne var henne for at give input og gode råd, inden de skulle ride finaler, og dommerne gav udtryk for, at de kunne se, hvordan de unge tog tingene til sig til under finalerne. Det er dejligt, at vi har dommerne med på idéen om at have fokus på de unge.

Christina:

– Til langt de fleste stævner er det ikke muligt med særskilte finaler for juniorer og ungryttere, for de konkurrerer som regel mod seniorrytterne. Det kan godt give udfordringer, for det er slet ikke det samme, når man rider flere på banen, som man gør i en finale, som når man rider en udtagelse alene. Vi har faktisk tidligere haft unge, der aldrig har prøvet det, før de kommer til DM, hvor der er finaler for juniorer og ungryttere. Derfor håber vi, at der fremover kommer flere stævner med finaler for de unge.

– Det er mega fedt, at stævnet hos Kjarni lavede plads til finaler for juniorer og unge. Gruppen føler sig nu betydeligt mere tryg ved fx DM. De står også stærkere i forhold til at skulle ride på landsholdet.

Hvad skal der ske fremover?

Christina

Det er for øvrigt vigtigt at sige, at elitegruppen både er for sport og gæðingakeppni. Ved anden samling stod Eyvindur Hrannar Gunnarsson for undervisning og teori omkring gæðingakeppni. Vi har forsøgt at lave en samlet gruppe, og det kan vi se giver venskaber og sparring på kryds og tværs. Nogle af gæðingakeppnirytterne valgte fx at komme eller deltage i sportsstævnet.

– Efter NM slutter året, og så starter vi op igen og sigter mod VM 2023 i Holland. Deltagerne i elitegruppen skal have redet udtagelser til de krav, der er sat for at komme med i elitegruppen. Jeg oplever de høje pointkrav som en motivationsfaktor. For nogle af de meget resultatorienterede kan det godt virke stressende, men mange af de unge er utroligt udviklingsorienterede, og når man rider på det her plan, går man også efter resultater.

Dina:

– I elitesammenhæng er der en gruppe ungryttere, som bliver seniorer til næste år. Det ser vi i eliteudvalget som en ny opgave – at få integreret de nye seniorer på 21-22 år i elitegruppen med de voksne og meget erfarne ryttere. Det kan være en skræmmende overgang, men vi planlægger at tage fat på det og være med til at skabe et godt netværk blandt de unge seniorer.

Chistina:

– Vi ved godt, at ungdomselitegruppen også kan være et svært sted at være, for det handler i bund og grund om at være bedst. Men man skal også kunne være social og en god holdkammerat, der udviser godt sportsmanship og horsemanship. Det taler vi meget om, og de unge er gode til det. De håndterer det flot og kommer med konstruktive evalueringer. Hvis en konkurrence ikke går så godt, får de noget ud af det. De rejser sig igen og kommer videre. – Og så er de rigtig gode til at sige tillykke til hinanden, når andre får et godt resultat.

– Vi ser også, at de på kryds og tværs af landet blander sig og skaber venskaber. Fx var der mange jyder der tog til Sjælland til Kjarnis stævne pga. finalerne, ligesom vi så at mange fra Sjælland tog turen med hest til samlingen på Birkegården i Jylland selv om det er meget langt at køre for de unge ryttere.

Dina:

– Ja, vi hører, at nogle siger, at pointkravene til at være med i elitegruppen er høje. Men det skal de også være. Det er toppen af poppen.

– Der er mange gode talenthold rundt omkring i landet, hvor man kan arbejde sig op til et meget målrettet forum som elitegruppen. Det er ikke et hold for alle, men det er et hold for dem, som virkelig vil og har ambitioner. I øvrigt blev kravene til elitegruppen for ungryttere og juniorer sat ned sidste år.

Der er Nordisk Mesterskab i august. Har vores unge ryttere medaljechancer?

Kristina:

– Ja! Jeg er sikker på, at vi har rigtig gode medaljechancer.

– Vi følger selvfølgelig med i, hvad de unge i de andre lande får af karakterer og resultater, og vi kan se, at danskerne ligger meget stærkt. Hvis de præsterer deres bedste, kan vi sagtens slå de andre. Det er en lang tur til Finland, og selvfølgelig tager man af sted for at få en medalje med hjem. Der er ingen tvivl om, at de danske unge og juniorer har udviklet sig godt. Vi ser meget god ridning i Danmark, og vi er kommet op på et rigtigt højt niveau.

Hvornår er man junior- eller ungrytter?

Man er junior fra 12-15 år.
Ungryttere eller youngriders er 16-21 år.

Sponsorater er en nødvendighed

Ungdomselitesamlingerne er i øvrigt finansieret udelukkende af sponsorpenge. Julie Sandlau, Thomas Rørvang, Lis Lysholm /Stald Lysjolm og Kjarni Islandshesteklub har indtil nu sponseret elitesamlingerne

Hvad er kravene til ungdomselite?

Sport – Ungdoms Elite
Ungryttere: 16 til 21 år

T.1 T.2 4.1 5.1 PP1 P2 P1 C4 C5
6,70 6,90 6,70 6,60 6,30 u.8,00 sek.* u.24,00 sek.* 6,900 6,500


Sport – Junior Elite

Juniorryttere: 12 til 15 år.

T.1 T.2 4.1 5.1 PP1 P2 P1
6,30 6,30 6,30 5,50 5,50 u.8,70 sek.* u.25,00 sek.*

*Kvalifikation i P1 og P2, der kan opnås til et DRL-stævne med elektronisk tidtagning.

Elite Gæðingakeppni:

Kvalifikationskrav til Gæðingakeppni Elitegrupper
Adgangskrav: Opnået point eller højere end beskrevet ovenfor. Skal være redet til DRL-stævne eller ved udenlandsk stævne med tilsvarende status.

A-flokk (GDA)
(Alder 22 år +)
B-flokk (GDB)
(Alder 22 år +)
Ungdoms-flokk (GDY) (Alder 18-21 år) Teenage-flokk (GDT) (Alder 14-17 år)
8,400 8,450 8,400 8,300

Adgangskravet er gældende i den aldersgruppe man har kvalificeret sig i.

Se mere om kravene her.

Relaterede artikler