Medlemmerne af Dansk Islandshesteforening og klubberne er åbne og klar til at sætte fokus på og diskutere, hvordan vi sammen skaber bedre velfærd for vores islandske heste – både derhjemme i stalden og på folden, på tur og ikke mindst i konkurrencer.
Også selvom det betyder, at vi på nogle punkter skal ændre den måde, hvorpå vi behandler vores heste.
”Åbenheden er nok en af de vigtigste konklusioner på de foreløbig 45 klubkurser om hestevelfærd, som vores instruktører har gennemført,” fortæller Anne Soelberg, der sammen med Anne Sofie Nielsen og DIs formand Sus Ulbæk har udviklet kurset, der varer omkring 3 timer, og som DI tilbyder klubberne gratis.
Kurserne er baseret på e-learning modulerne om Hestevelfærd og fik ekstra opmærksomhed efter Dyreetisk Råds Udtalelse om brug af heste i sporten.
Et par af de flittigt debatterede emner på kurserne har været hestens huld og rytterens vægt i forhold til hestens størrelse og træningstilstand.
”Mange ryttere og hesteejere har faktisk lidt svært ved at vurdere hestens ”huld”, om den er for tynd eller tyk.
I praksis betyder det så, at for mange overfodrer deres hest, fordi man af bedste hjerte er nervøs for at ”sulte” hesten – og så bli’r hesten i stedet for tyk med de livsstilssygdomme, der følger med,” forklarer Anne Soelberg.
Når det gælder specielt islandske heste i forhold til hestevelfærd, er vi også nødt til at diskutere rytterens egen vægt og balance set i forhold til hestens størrelse, overlinje, vægt og træningstilstand, vurderer Anne Soelberg.
Der findes meget forskellig forskning også om ryttervægt og islandske heste som vi må se på, hvis vi skal anbefale en øvre grænse for ryttervægt.
På ét område, fik rigtige mange af kursus-deltagerne ny viden med sig hjem:
Hvordan aflæser man som rytter og hesteejer de mange signaler, som hesten sender under træning og konkurrence, korrekt?
Hvis man som rytter kan analysere dem rigtigt, kan man også justere sin egen adfærd – og dermed undgå eventuelle uønskede reaktioner hos hesten.
”Indtil nu har vi været godt tilfredse med den store interesse for og engagement i hestevelfærds-kurset – og vi håber, at endnu flere af DI’s klubber vil ta’ initiativ til at bestille et kursus hos DI,” slutter Anne Soelberg.
Hvis du vil vide mere om emnet, så finder du e-learning modulerne om hestevelfærd her
Er du med i en klub, eller er I flere klubber, der ønsker at tage i mod DI´s tilbud om klubkursus i hestevelfærd findes der information om, hvordan man gør her.
Dyrdilmyri:
Kursus i den nordsjællandske klub med over 30 engagerede deltagere – instruktør Anne Soelberg.
Formand Henriette Rød Ludvigsen hilser den øgede opmærksomhed på hestevelfærd velkommen – også selvom den udløsende faktor i vidt omfang har været TV-afsløringerne af hårdhændet behandling af dessurheste på eliteplan. Derfor er DI’s kursus også tiltrængt.
”Det var et udbytterigt kursus og vi fik sat gang i debatten – også i islandsheste-verdenen. Det er godt, at fokus på hestevelfærd også kan mærkes på stævnebanerne, hvor dommere og ryttere er blevet mere opmærksom på at lange stævnedage med mange starter. Det kan være hårdt for en hest at starte i fx flere tölt-klasser på samme dag, selvom det nu er tilladt. Men kurset viste os, at hestevelfærd også er relevant i forhold til turryttere, som ikke rider konkurrence, men fx har pligt til at sikre, at hestens form matcher de fysiske krav på en tur” si’r Henriette Rød Ludvigsen.
Toppur, ASKA, Ganti og Jökull
De 4 østjyske klubber, Toppur, ASKA, Ganti og Jökull gennemførte sammen det første af DIs hestevelfærds-kurser med omkring 100 deltagere – instruktør Anne Soelberg.
”Da vi slog kurset op på sporti, blev vi overvældet af den store interesse – langt over 100 tilmeldte, så vi måtte hurtigt finde en ny location til arrangementet. Annes foredrag var godt dokumenteret med viden fra undersøgelser og studier. Foredraget gjorde stort og positivt indtryk på rigtig mange, og flere fik en “aha oplevelse” – også os, der er “gamle i gårde”, fik ny viden med hjem til at styrke velfærden hos hesten. Det hele starter med os selv. Vi skal blive bedre til at kigge kritisk på os selv og bli’ bedre til at efterleve de fine intentioner i dagligdagen, uanset om vi er aktive i sporten eller primært tur-ryttere,” understreger Toppurs formand, Pia Dora Jakobsen, der vil opfordre DI til at holde fokus på hestevelfærds-temaet fremover ved fx at bringe ny viden bl.a de engelske studier som Anne lod os “snuse til”. Så hermed en opfordring til foredrag i det nye år.
Laxi:
Stor opbakning til kurset i april med 42 deltagere i den vestfynske klub – instruktør Mie Hedebo.
”Selvom mange af deltagerne på kurset har haft hest i mange år, fik de fleste af os alligevel ny viden om, hvordan man aflæser hestens stress-reaktioner og de konflikt-tegn, hesten sender, hvis den ikke føler sig tilpas med vores opførsel som rytter i en trænings- eller konkurrencesituation,” fortæller næstformand i Laxi, Jytte Pream. Hun oplever, at medlemmerne efter kurset er blevet bedre til at holde lidt øje med hinanden – men også spørge hinanden om et godt råd, hvis man står i en konfliktsituation med hesten, der kan være svær at håndtere.
”Det er meget positivt, at DI har givet os nogle værktøjer til at arbejde med hestevelfærd i dagligdagen – også for dem, der bruger hesten mest til turridning,” si’r Jytte Pream.