Vurdering og prisfastsættelse: Hvorfor koster nogle heste mere end andre?

Af: Kristina Christensen

Foto: Unsplash.com

26 marts 2021
Tema

Vurdering og prisfastsættelse: Hvorfor koster nogle heste mere end andre?

 

Der er efterspørgsel på den islandske hesterace. Og der handles islandske heste i stor stil lige nu. Det har TÖLT belyst gennem flere artikler det seneste års tid. Tendensen understøttes af friske tal fra Stambogskontoret. Men hvad skal en hest koste? Og hvordan vurderer og prisfastsætter man den? 

 

Som udgangspunkt, kan man få den pris for hesten, som en køber vil give. Men hvad den skal koste, og hvordan man vurderer og prisfastsætter den, tager SEGES-konsulent Jørgen Finderup fat på i en ny artikel, som du finder linket til nederst på siden.

Ét af hans budskaber er, at der for heste, som for alle andre handelsvarer, er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Men definitionen af kvalitet vil altid afhænge af, hvad man skal bruge hesten til.

Marts 2021: Boom i antal heste, der ønskes ejerskiftet

På Dansk Islandshesteforenings stambogskontor oplever man i øjeblikket et sandt boom i antal heste, der skifter ejer. Alene i marts 2021 er der indsendt knap 300 anmodninger om registrering af ejerskifte. Så der handles i den grad islandske heste i Danmark lige nu! Og når det kommer til prisfastsættelse handler det for både køber og sælger om at være forberedt og have præcise dokumenterede argumenter for prisfastsættelsen på plads.

Informationer om forældre, bedsteforældre, halvsøskende, helsøskende og andre slægtninge er vigtige, og for den islandske hesteraces vedkommende er WorldFengur det opslagsværk, hvor vi kan søge informationer om hestens ophav og slægtninge. Vi kan sammenligne, opstille søgekriterier og finde ud af, hvordan slægtninge er bedømt mange år bagud. Man kan derfor godt tale om, at WorldFengur er et redskab, der giver køber og sælger en fælles referenceramme at tale om en pris udfra.

Blup-systemet er også enestående for den islandske hesterace, og en hests Blup-tal kan være medvirkende til give en vurdering af, om hesten lever op til det, man kunne forvente på grundlag af faderens og moderens egenskaber og kvaliteter. Når et afkom er bedømt, indgår resultatet i vurderingen af forældrene og i deres avlsværdiberegning. Jørgen Finderup peger i sin artikel netop på, at oplysninger, der samles i indekstal er noget, der er med til at bidrage til viden om en hest, og jo mere man ved om en hest, jo mere sikkert kan man udtale sig om den forventede avlsværdi og den realistiske handelsværdi.

 

Elementer i vurdering af prisfastsættelse i følge Jørgen Finderup, SEGES Heste:

Jeg vil sælge min hest, men hvad skal jeg tage for den? Eller: Jeg vil købe en hest, men er prisen for høj? Det kan være svært at vurdere, for hvad der er en god hest for den ene rytter, har ingen værdi for den anden.

Prisniveauet følger udbud og efterspørgsel. Hvis der er mange gennemsnitsheste til salg, vil prisniveauet være forholdsvis lavt. Søger man gode heste, hvor udbuddet er lille, vil prisniveauet være forholdsvis højt.

Men hvad kendetegner den middelgode hest – og hvad gør en hest til tophest?

Prisen på en hest afhænger af:

  1. Afstamning
  2. Hestens kvalitet
  3. Hestens uddannelse. For at opnå en god pris skal uddannelsen svare til alderen (For en 6 års dressurhest vil det sige M-niveau)
  4. Sælgeren/kontaktfladen

Elementer, der indgår i prisvurderingen af en hest, og som afhænger af hestens alder og brug er naturligvis også hestens sundhed. Og for avlsdyrs vedkommende er hestens frugtbarhed jo altafgørende for prisen.

Elementer der indgår i vurdering af pris, og som afhænger af hestens alder og brug. Kilde: Seges Heste.

 

Læs hele Jørgen Finderups artikel her, hvor SEGES Heste ud fra nogle konkrete eksempler har fået ekspertvurderinger af prisen forskellige heste. Du får også en huskeliste for vurdering af kvalitet og til slut spørger Jørgen Finderup: Kan det betale sig at ofre tid og penge på træning af hesten eller skal den sælges som føl?

God fornøjelse og husk, at en god handel er en handel hvor både køber og sælger er tilfredse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler